Hladnjača sa R402 gasom
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Hladnjača sa R402 gasom
Još jedna hladnjača koju treba da radim...
Hladnjača ispušta freon, i sinoć sam pronašao gdje...
Ali prethodni kolega je već dva tri puta dopunjavao sistem i to sa R404...
i od prekuče je kompresor počeo strašno da lupa. Na staklu se ne vidi nivo ulja.
Pa me zanima da li je od smješe freona mogao da baci ulje u sistem.
I pošto nisam radio sa freonom 402, a ukoliko ga ne pronađem...koji gas da sipam u sistem,
i da li još nešto treba da mijenjam ???
Hladnjača ispušta freon, i sinoć sam pronašao gdje...
Ali prethodni kolega je već dva tri puta dopunjavao sistem i to sa R404...
i od prekuče je kompresor počeo strašno da lupa. Na staklu se ne vidi nivo ulja.
Pa me zanima da li je od smješe freona mogao da baci ulje u sistem.
I pošto nisam radio sa freonom 402, a ukoliko ga ne pronađem...koji gas da sipam u sistem,
i da li još nešto treba da mijenjam ???
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
- JaroslavBires
- ___
- Specialty: whitegoods
Re: Hladnjača sa R 402 gasom
Lako moguće da je prilikom dopunjavanja prepunio sistem ili punio nepravilno pa je kompresor usisavao tečnost, podiglo se ulje (zapenilo) i otišlo u sistem!
Na taj način je kompresor radio bez ili sa min količinom ulja, nedovoljnom za podmazovanje i prolupao?
U sisteme sa R-404 ide sintetičko ulje!
Inače, ja bi prvo azotom ispucao ceo sistem, počev od isparivača, kondenzatora a termoexpanzioni ventil bi rasklopio i detaljno oprao, pogotovo molekularno sito!
Sledi zamena sita/sušača!
Kompresor odspoj od instalacije, otvori karter, očisti i operi od starog ulja, nalij malko preko polovine nivokaznog stakla novo ulje i pusti kompresor da radi naprazno (par minuta), čisto da se uveriš da ima podmazivanje i dali lupa!
Ako ti je sada u redu, zatvaraj instalaciju u radno stanje, dobro izvakumiraj sa potisne i usisne strane i puštaj u rad!
Nisi nam napisao detaljnije o samim elementima sistema, koji je režim rada, ima li odvajač ulja i tečnosti, kakvo je podmazivanje kompresora???
Možda je kompresor produvao i mnogo više potera ulje u sistem (i na taj način ga guši i usporava!) nego što uspe radom sistema da ga vrati!
Na taj način je kompresor radio bez ili sa min količinom ulja, nedovoljnom za podmazovanje i prolupao?
U sisteme sa R-404 ide sintetičko ulje!
Inače, ja bi prvo azotom ispucao ceo sistem, počev od isparivača, kondenzatora a termoexpanzioni ventil bi rasklopio i detaljno oprao, pogotovo molekularno sito!
Sledi zamena sita/sušača!
Kompresor odspoj od instalacije, otvori karter, očisti i operi od starog ulja, nalij malko preko polovine nivokaznog stakla novo ulje i pusti kompresor da radi naprazno (par minuta), čisto da se uveriš da ima podmazivanje i dali lupa!
Ako ti je sada u redu, zatvaraj instalaciju u radno stanje, dobro izvakumiraj sa potisne i usisne strane i puštaj u rad!
Nisi nam napisao detaljnije o samim elementima sistema, koji je režim rada, ima li odvajač ulja i tečnosti, kakvo je podmazivanje kompresora???
Možda je kompresor produvao i mnogo više potera ulje u sistem (i na taj način ga guši i usporava!) nego što uspe radom sistema da ga vrati!

Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

Hladnjača je COLD CAR, kompresor Dorin,250. eutektičke ploče , resiver od oko 5l.,
hladnjača se koristi za distribuciju sladoleda...znači minusni režim rada.
A zapravo me zanima koji freon da sipam ukoliko ne uspijem nabaviti R402 ???
hladnjača se koristi za distribuciju sladoleda...znači minusni režim rada.
A zapravo me zanima koji freon da sipam ukoliko ne uspijem nabaviti R402 ???
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...
-nekad bilo...
- JaroslavBires
- ___
Kod nas u firmi se koristi R507 i R404 upravo kod kamiona za razvoženje sladoleda (Nestle, ex Delta)!
Naravno uz sipanje odgovarajućeg ulja u kompresor, uz pranje, kao i instalacije, i odgovarajući TEV!
Freoni koji su mešavine drugih freona uglavnom se pune u tečnoj fazi na potis, u prethodno izvakumiranu instalaciju!
Naravno uz sipanje odgovarajućeg ulja u kompresor, uz pranje, kao i instalacije, i odgovarajući TEV!
Freoni koji su mešavine drugih freona uglavnom se pune u tečnoj fazi na potis, u prethodno izvakumiranu instalaciju!

- Prilog
-
Sastav R402.doc
- (20 KiB) Preuzeto 376 puta.
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 

Pa kolega sta bi,sa kojim si freonom odradio posao posto imam jednu rashladnu vetrinu za sladoled na isti freon (na tablici)a na kompresoru pise R502 pa neznam kojim freonom da napunim!U dvoumici sam da li da radim sa R404 ili sa R22?
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Re: Hladnjača sa R402 gasom
Ako piše R502 onda je verovatno obično ulje u kompresoru i onda je tvoj izbor R22.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Pogledaj koji je ekspanzijski ventil. On ti kaže koji se plin treba koristiti. Kompresoru je svejedno koji je plin, dok god su ulje i plin odgovarajući par.krnjad je napisao:U dvoumici sam da li da radim sa R404 ili sa R22?
Ako je u pitanju kapilara, možeš napraviti test da saznaš koje je ulje, pa onda na osnovu toga odluči dali ide R404A ili R22.

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- bela tehnika
Re: Hladnjača sa R402 gasom
R402 je iz grupe HCFC, sastoji se od R125 - 60%, R290 - 2% i R22 - 38%. Koriste se ulja na mineralnoj ili alkil-benzensko bazi (kod nas ih zovu polu-sintetickim sto u neku ruku i jesu).
Moze da radi i na sintetickom ulju ako bas mora.
Predvidjeno je kao zamena za R502 (koji je danas skuplji nego uranijum) i za upotrebu u instalacijama sa niskim pritiskom isparenja (LBP).
Moze da radi i na sintetickom ulju ako bas mora.
Predvidjeno je kao zamena za R502 (koji je danas skuplji nego uranijum) i za upotrebu u instalacijama sa niskim pritiskom isparenja (LBP).
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 8 Odgovori
- 1876 Pregledano
-
Zadnji post napisao nedim.b
21 Avg 2009, 22:00