Pozdarv od novog clana foruma!
Na koji nacin i sa kojim alatom mogu proveriti ispravnost kompresora na klimi? Tacnije kako da znam da kompresor radi odgovarujocom snagom i da postize odgovarajuce pritiske? Predpostavljam da postoji karakteristika za svaki tip kompresora i da bi trebalo da postoji nacin da se ta karakteristika proveri.
Kako da proverim ispravnost kompresora
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- INI SERVIS
- bela tehnika
- Contact person: Nikola
- Phone number: 00381230441606
- Specialty: whitegoods
Kako da proverim ispravnost kompresora
Мудрост ће вас сачувати да вас вуци не растргну, а доброта ће вас сачувати да ви не постанете вуци !
-
- _
- Warranty service: LG Galanz Vivax
- Contact person: Robert
Re: Kako da proverim ispravnost kompresora
pozdrav! dobrodosao... upisao si u svoj profil da ti je specialnost frigo, i da si majstor... a neznas da proveris ispravnost kompresora!?
tu smo da pomognemo jedan drugome ali mozda to nisi trebao da upises o sebi.
prvo izmeris omski dali ima otpor izmedju namotaja i mase, izmeris namotaje dali imaju otpor (zavisi koja velicina klime je u pitanju, kod 12-ke je otpor glavnog namotaja oko 2.4 oma, a pomocni oko 4)
pa stavis klimu na grejanje ,prikljucis manometar (to je onaj satic sa kazaljkom,a ne meri vreme
) i posle par minuta pritisak mora da varira izmedju 18-30 bara u zavisnosti koji je gas u pitanju, ako uopste ima dovoljno u sistemu... Ako kompresor vec izvadjen iz klime onda zavaris servisni ventil na potisnu stranu i tako izmeris pritisak koji moze da nagura isto zavisi na koji gas je predvidjen kompresor ali treba da gura od 28-36 bara(ovu probu ne vole bas kompresori, narocito ako ih ne iskljucis na vreme)jako treba paziti da se ne osteti zbog prevelikog pritiska. uglavnom ako nagura 25 bara onda 99 posto da je ispravan i ne treba silovati do 30 i preko... nadam se da sam pomogao...

tu smo da pomognemo jedan drugome ali mozda to nisi trebao da upises o sebi.
prvo izmeris omski dali ima otpor izmedju namotaja i mase, izmeris namotaje dali imaju otpor (zavisi koja velicina klime je u pitanju, kod 12-ke je otpor glavnog namotaja oko 2.4 oma, a pomocni oko 4)
pa stavis klimu na grejanje ,prikljucis manometar (to je onaj satic sa kazaljkom,a ne meri vreme

- INI SERVIS
- bela tehnika
Hvala na iscrpnom odgovoru Mega Elektro!
To sto sam napisao u specijalnosti, je delimicno tacno. Nov sam u ovom poslu i imam velikih problema da dodjem do kvalitetnih podataka. Za posao i iskustvo samo ja znam kako se borim.Lepo je znati da postoje profesionalci kao ti koji nisu optereceni sujetom i koji zele da pomognu. Hvala ti puno jos jednom!
To sto sam napisao u specijalnosti, je delimicno tacno. Nov sam u ovom poslu i imam velikih problema da dodjem do kvalitetnih podataka. Za posao i iskustvo samo ja znam kako se borim.Lepo je znati da postoje profesionalci kao ti koji nisu optereceni sujetom i koji zele da pomognu. Hvala ti puno jos jednom!
Мудрост ће вас сачувати да вас вуци не растргну, а доброта ће вас сачувати да ви не постанете вуци !
- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Slobodno ti pitaj sta te muci,fala bogu ovde ima kolega koji imaju i iskustva i znanja da ti daju odgovore a i nisu sujetni
.Sto se tice servisiranja zaista je tezak svaki pocetak
,posebno ako tek izadjes iz skole sa nekim predznanjem ali bez dobre prakse nista tj najidealnije bi nilo kad bi se mogao kaliti uz nekog majstora 1-2 godine pa "ispeci" zanat,mada se u elektronici stalno uci.Usput prospartaj malo po forumu ima tu interesantnih tema

uvek ima nesto interesantno
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
Da pozdravim i ja naseg mladog kolegu...
Sta da ti kazem praksa je sve, dzaba terija bez prakse, kolko mozemo da ti pomognemo pomocicemo ti al svaki problem sagledaj sa vise strana i ne odustaj lako, jedino ako se nesto ne isplati nemoj ni da pocinjes, al zbog tebe sve sto cackas i popravljas prenego sta krenes prvo ukapiraj kako to radi ako to znas ostalo samo dodje...
Da dodam i delimicno da ti odgovorim prvo i osnovno gledaj od musterije sto vise da izvuces informacije mislim neko bi prvo pomislio pare
, o kvaru kako kad sta se desilo... a ispitivanje kompresora je prvo i osnovno omski il tacnije dal je probio prema masi ako nije probio onda ispitas startni kondenzator ako je i to uredu al 90% slucaja izgubi kapacitet i nece da startuje onda ako je vreo kompresor sacekaj da se ohladi pa onda nastavi sa ispitivanjima oce i da zaglavi kompresor kad mu fali freona nema sta da ga hladi i on se vise greje i eto problema sagori ulje i prestaje delimicno podmazivanje i kompresor il zariba il izgubi kompresiju...
A dal startni il radni ima 2 il 4 oma to bas i nije bitno jedino ako izbija osigurac a nije probio na masu znaci da je skratio namotaje i vuce vecu struju...
A dosta ce ti pomoci ovi linkovi uopsteno za rashladu:
http://www.mbfrigo.hr/zastupstva/
http://www.danfoss.com/Croatia/Business ... +Notes.htm
http://www.danfoss.com/Serbia_Montenegr ... 67BD2.html
Z sad tolko i srecno...
Sta da ti kazem praksa je sve, dzaba terija bez prakse, kolko mozemo da ti pomognemo pomocicemo ti al svaki problem sagledaj sa vise strana i ne odustaj lako, jedino ako se nesto ne isplati nemoj ni da pocinjes, al zbog tebe sve sto cackas i popravljas prenego sta krenes prvo ukapiraj kako to radi ako to znas ostalo samo dodje...

Da dodam i delimicno da ti odgovorim prvo i osnovno gledaj od musterije sto vise da izvuces informacije mislim neko bi prvo pomislio pare

A dal startni il radni ima 2 il 4 oma to bas i nije bitno jedino ako izbija osigurac a nije probio na masu znaci da je skratio namotaje i vuce vecu struju...
A dosta ce ti pomoci ovi linkovi uopsteno za rashladu:
http://www.mbfrigo.hr/zastupstva/
http://www.danfoss.com/Croatia/Business ... +Notes.htm
http://www.danfoss.com/Serbia_Montenegr ... 67BD2.html
Z sad tolko i srecno...

Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
- INI SERVIS
- bela tehnika
Hvala na podrsci, korisnim savetima i linkovima! Drago mi je sto ste tu. Pozdrav!
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
vlaga u sistemu ( u ulju kompresora) RIJESENO
napisao Ledolomac » 18 Okt 2009, 21:56 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 16 Odgovori
- 2775 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
26 Okt 2009, 22:23
-
-
-
uporedna tabela za razne tipove kompresora(REŠENO)
napisao nester » 13 Apr 2011, 17:53 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 7 Odgovori
- 2574 Pregledano
-
Zadnji post napisao nester
14 Apr 2011, 16:36
-
-
- 13 Odgovori
- 3989 Pregledano
-
Zadnji post napisao mzoran
12 Avg 2011, 15:05