Zamjena kompresora Cubigel sa Danfoss-om - REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Zamjena kompresora Cubigel sa Danfoss-om - REŠENO
Danas sam na jednom ugostiteljskom zamrzivaču konstatovao da je crkao kompresor ,,cubigel mp 14 fb"
Pitao sam dobavljača koji ima samo danfos šta mi daje kao zamjenu.On je odgovorio danfos SC12CL.
Malo me to zbunilo pošto na skoro istom (ista litraža) samo druge marke zamrzivaču do ovoga je instaliran fabrički danfos SC18CL.
Vidim u ranijim postovima da je nike pomogao kolegi da odradi sličan posao.
Volio bih čuti i njegov komentar.
Hvala unaprijed.
Pitao sam dobavljača koji ima samo danfos šta mi daje kao zamjenu.On je odgovorio danfos SC12CL.
Malo me to zbunilo pošto na skoro istom (ista litraža) samo druge marke zamrzivaču do ovoga je instaliran fabrički danfos SC18CL.
Vidim u ranijim postovima da je nike pomogao kolegi da odradi sličan posao.
Volio bih čuti i njegov komentar.
Hvala unaprijed.
Zadnja izmena: tehniko, dana 05 Dec 2014, 09:53, ukupno menjano 1 put.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Re: Zamjena kompresora cubigel sa danfosom
U ranijim postovima je i cijeli odgovor koji općenito vrijedi za sve kompresore!
Dakle, tražiš kompresor koji ima istu kubikažu ( istisnuti volumen) u jedinici vremena kao i original, isto ulje, i istu snagu motora!
Time ti je sve rečeno! Tj., naučio sam te kako pecati!
Za razliku od situacije kad ti samo dam ribu!
Dakle, tražiš kompresor koji ima istu kubikažu ( istisnuti volumen) u jedinici vremena kao i original, isto ulje, i istu snagu motora!
Time ti je sve rečeno! Tj., naučio sam te kako pecati!
Za razliku od situacije kad ti samo dam ribu!

Dajte čovjeku ribu i nahranili ste ga za jedan dan, naučite ga pecati i nahranili ste ga za cijeli život.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
Hvala.
Pokušaću da pecam al da se ne upecam
Pokušaću da pecam al da se ne upecam

A reci mi nike u onim tablicama nema ove marke ni ovog freona.
Da li sam pecao na pogrešnom mjestu?
Da li sam pecao na pogrešnom mjestu?
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Nisi, ali nisi ni naučio pecati!
Tablica je nebitna! Marka je nebitna! Freon je nebitan!

Za razliku od tebe, meni nitko ni ovoliko nije znao reći! Svi su samo mumljali i odmahivali značajno glavama u smislu "a vidi glupana"!
Tablica je nebitna! Marka je nebitna! Freon je nebitan!
Ako šta nije jasno, slobodno pitaj! Nemoj da trune u tebi!kompresor koji ima istu kubikažu ( istisnuti volumen) u jedinici vremena kao i original, isto ulje, i istu snagu motora

Za razliku od tebe, meni nitko ni ovoliko nije znao reći! Svi su samo mumljali i odmahivali značajno glavama u smislu "a vidi glupana"!
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Pitaj ti dobavljača ima li Danfoss SC15CL
- nike
- gxu
Eto, ti mu dade ribu! 

- nike
- gxu
Kad naučiš bez programa to raditi, čisto iz kataloga i tehničkih podataka nađenih tamo, tek onda instaliraš program! Jer program i prodavač i Goran mogu da pogriješe a ti onda to ne znaš ocijeniti tj. uočiti!!

Sizing
Since the capillary tube, evaporator, compres-
sor, and condenser are in series, the flow rate
of the capillary tube must be equal to the com-
pressor pumping rate. This is why the designed
length and diameter of the capillary tube at
designed vaporizing and condensing pressures
is critical and must be equal to the compressor
pumping capacity at these same design condi-
tions. Too many turns in the capillary tube will
affect resistance of flow and system balance.
https://www.escotesting.com/Documents/F ... age54.html
Ako nećeš mijenjati veličine isparivača, kapilare i kondenzatora, onda ne smiješ ni mijenjati kapacitet kompresora.
Kapacitet kompresora, za iste radne uvjete, isključivo ovisi o kubikaži i efikasnosti kompresora.
Kad uspuređuješ podatke iz kataloga, obavezno treba uspoređivati za iste radne uvjete.
Naravno, uvijek se to može napraviti i tako da šta prije krepa! Šta jedan švercer/ugostitelj zna o rashladi! Kao da će oni čitati ove knjige! To nije egzaktna nauka! Tu je sve u magli!

Sizing
Since the capillary tube, evaporator, compres-
sor, and condenser are in series, the flow rate
of the capillary tube must be equal to the com-
pressor pumping rate. This is why the designed
length and diameter of the capillary tube at
designed vaporizing and condensing pressures
is critical and must be equal to the compressor
pumping capacity at these same design condi-
tions. Too many turns in the capillary tube will
affect resistance of flow and system balance.
https://www.escotesting.com/Documents/F ... age54.html
Ako nećeš mijenjati veličine isparivača, kapilare i kondenzatora, onda ne smiješ ni mijenjati kapacitet kompresora.
Kapacitet kompresora, za iste radne uvjete, isključivo ovisi o kubikaži i efikasnosti kompresora.
Kad uspuređuješ podatke iz kataloga, obavezno treba uspoređivati za iste radne uvjete.
Naravno, uvijek se to može napraviti i tako da šta prije krepa! Šta jedan švercer/ugostitelj zna o rashladi! Kao da će oni čitati ove knjige! To nije egzaktna nauka! Tu je sve u magli!
Ja sam i mislio da uzmem taj danfos....tu ribu,pošto je do njega zamrzivač iste zapremine samo drugog proizvođača sa 18-ticom.goranfri je napisao:Pitaj ti dobavljača ima li Danfoss SC15CL
- nike
- gxu
Ja osobno, kad tražim zamjenu, rađe uzmem do 10% manji kompresor nego 10% veći!
Bolje da je isparivač a posebno kondenzator velik nego mali!
Veći isparivač ne može dati kompresoru više topline jer je isti ne pumpa. Veći kondenzator je problem jedino u Sibiru!
Nešto manji kompresor će raditi nešto duže. I to je to!
Velik kompresor na malom kondenzatoru se pregrijava!
Bolje da je isparivač a posebno kondenzator velik nego mali!
Veći isparivač ne može dati kompresoru više topline jer je isti ne pumpa. Veći kondenzator je problem jedino u Sibiru!
Nešto manji kompresor će raditi nešto duže. I to je to!
Velik kompresor na malom kondenzatoru se pregrijava!
Hvala Nike i tebi Gorane.
To jesu zamrzivači iste zapremine hlađenog prostora ali pročitavši informaciju koju si mi ti poslao (nike) dolazim do zaključka što je očite:
-da ova dva zamrzivača nemaju iste vazdušne kondenzatore ni iste isparivače ,a vjerovatno ni istu dužinu kapilare što samim tim znači da ne mogu imati ni isti kompresor (ali približno isti može).
Pozdrav i hvala.
To jesu zamrzivači iste zapremine hlađenog prostora ali pročitavši informaciju koju si mi ti poslao (nike) dolazim do zaključka što je očite:
-da ova dva zamrzivača nemaju iste vazdušne kondenzatore ni iste isparivače ,a vjerovatno ni istu dužinu kapilare što samim tim znači da ne mogu imati ni isti kompresor (ali približno isti može).
Pozdrav i hvala.
- nike
- gxu
Eto, sad znaš pecati! 

-
- bela tehnika
Ili moze da znaci da proizvodjac uredjaja ne mari mnogo i stavlja sta mu je u datom trenutku jeftinije u nabavci ili dostupno na lageru. Narocito vazi za italijanske ali ni drugi proizvodjaci nisu imuni na takve akcije. Vidjao sam recimo svasta na "Linde" vitrinama, doduse, sklopljenim u Madjarskoj.
Proftina margina im se topi i moraju nadju nacin da opstanu. Ako je to 1 cm kapilare za 2-3 EUR ustede po svakom uredjaju - ih, super. Kompresor ce ionako izdrzati garantni rok.
Inace, Danfoss vec 3 godine NE PROIZVODI kompresore. Do prosle godine je kupac tog biznisa imao pravo po ugovoru da na svojim nalepnicama koristi natpis "former Danfoss" ispod svog naziva.
Od ove godine vise ni to. To je sada samo SECOP a dodatnu, belu nalepnicu sa natpisom "Danfoss" je mogao bilo ko pa i ti da nalepis ako ti je tako mirnija savest.
Proftina margina im se topi i moraju nadju nacin da opstanu. Ako je to 1 cm kapilare za 2-3 EUR ustede po svakom uredjaju - ih, super. Kompresor ce ionako izdrzati garantni rok.
Inace, Danfoss vec 3 godine NE PROIZVODI kompresore. Do prosle godine je kupac tog biznisa imao pravo po ugovoru da na svojim nalepnicama koristi natpis "former Danfoss" ispod svog naziva.
Od ove godine vise ni to. To je sada samo SECOP a dodatnu, belu nalepnicu sa natpisom "Danfoss" je mogao bilo ko pa i ti da nalepis ako ti je tako mirnija savest.
Re: Zamjena kompresora cubigel sa danfosom-RIJEŠENO
Riba je upecana i pojedena.
Mislim zamjenio sam kompresor sa 15-ticom i za sada radi dobro.Doduše to sam odradio juče pa sad će mo vidjeti kako će se sve to pokazati.
A što se tiče toga da su proizvođači stavljali šta su imali to je tačno.
Ja sam na dosta slučajeva kod (pokojnog) LTH friždera i zamrzivača nailazio na iste aparate ali sa različitim kompresotrima.Tu je bilo skoro samo danfosa aili raznih jačina.....da čovjek ne povjeruje.
Kod nas je trenutno najzastupljeniji ovaj danfos koji se više ne proizvodi i ACC.Drugo ništa više nema.Mada i ovaj danfos se u par puta loše pokazao.
Inače nijedna firma koja kod nas prodaje kompresore ne daje garanciju na njih.

Mislim zamjenio sam kompresor sa 15-ticom i za sada radi dobro.Doduše to sam odradio juče pa sad će mo vidjeti kako će se sve to pokazati.
A što se tiče toga da su proizvođači stavljali šta su imali to je tačno.
Ja sam na dosta slučajeva kod (pokojnog) LTH friždera i zamrzivača nailazio na iste aparate ali sa različitim kompresotrima.Tu je bilo skoro samo danfosa aili raznih jačina.....da čovjek ne povjeruje.
Kod nas je trenutno najzastupljeniji ovaj danfos koji se više ne proizvodi i ACC.Drugo ništa više nema.Mada i ovaj danfos se u par puta loše pokazao.
Inače nijedna firma koja kod nas prodaje kompresore ne daje garanciju na njih.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 8 Odgovori
- 1584 Pregledano
-
Zadnji post napisao nike
06 Jul 2014, 08:29
-
- 10 Odgovori
- 2359 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
05 Apr 2010, 00:01
-
- 45 Odgovori
- 7347 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigoservisbata
04 Okt 2012, 23:36
-
-
Praktični saveti za instalatere (Danfoss)
napisao bimba1958 » 07 Jun 2014, 13:08 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 0 Odgovori
- 1840 Pregledano
-
Zadnji post napisao bimba1958
07 Jun 2014, 13:08
-
-
-
uporedna tabela za razne tipove kompresora(REŠENO)
napisao nester » 13 Apr 2011, 17:53 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 7 Odgovori
- 2573 Pregledano
-
Zadnji post napisao nester
14 Apr 2011, 16:36
-
-
- 13 Odgovori
- 3989 Pregledano
-
Zadnji post napisao mzoran
12 Avg 2011, 15:05