vlaga u sistemu ( u ulju kompresora) RIJESENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
vlaga u sistemu ( u ulju kompresora) RIJESENO
Ulje kompresora mi je navuklo vlage.
Jedan stariji majstor mi je savetovao da uradim sledece " da skinem kompresor i ubacim u rernu e.l peci vec zagrijanu na 200*c i tako da ostavim 10 do 15 min".
Kad se kompresor ohladi da mu vratim automatiku i sve gumene i plasticne dijelove i postavljam na sistem predhodno produvan azotom.
Vlage ostati nece to je sigurno ali sta ce biti sa kompresora!
Interesuje me dali je neko to jos neko pokusao da uradi?
Jedan stariji majstor mi je savetovao da uradim sledece " da skinem kompresor i ubacim u rernu e.l peci vec zagrijanu na 200*c i tako da ostavim 10 do 15 min".
Kad se kompresor ohladi da mu vratim automatiku i sve gumene i plasticne dijelove i postavljam na sistem predhodno produvan azotom.
Vlage ostati nece to je sigurno ali sta ce biti sa kompresora!
Interesuje me dali je neko to jos neko pokusao da uradi?
Zadnja izmena: Ledolomac, dana 23 Okt 2009, 22:13, ukupno menjano 1 put.
Re: vlaga u sistemu ( u ulju kompresora)
Koji je kompresor u pitanju?Mozda ce biti pojaka ta temperatura za njega.Probaj da istocis ulje iz njega,zatvori sve cevi a na servinu cev navari malo duzu cev dati moze viriti kad pritvoris vrata od rerene,stavi na neku manju temperaturu,oko 80 stepeni a na servisnu prikljuci vakumirku i sto duze vakumiraj,vlaga mora ispariti.
- Micic Dusan
- _
- Warranty service: gaganau neff siemens bosch construkta beko elektrolux aeg
- Contact person: Dusan
Koji je kompresor u pitanju?
Fr 8.5 danfoss
Kolega kod tebe postoji jos jedan problem,kako je vlaga-voda dospela u sistem i motor????Posto je u pitanju sigurno zamrzivac moze lako da se desi da su ti cevi sistema otrulile i da na tom mestu curi freon a ulazi vlaga.Ako uspes onim postupkom da nateras vlagu da ispari iz motora,obavezno nasapi novo ulje,dobro izduvaj azotom kondezator postoji sansa da su i cevi unutra od vage pocele da pustaju koroziju pa da ti nebi kasnije u radu filter pravio zacepljenja....
- dudo40
- _
- Warranty service: Končar
- Specialty: whitegoods
Ja osobno to nisam radio ali sam vidio kako se radilo tamo 90 tih kad su stare kompresore sa njemačkih otpada uvozili i prodavali po 40 dm komad sa garancijom od 9 mjeseci.
Kompresoru se istoči sve ulje pa ide na 200C u peč.
Kad se ohladi stavi se novo ulje, jedan usis se zatvori a na drugi se stavi cjevčica pa on sam usisa ulje iz posude.Zatvore se sve cijevi pa se kompresor potopi u bačvu sa bojom.Kad se boja osuši ponovo se isproba kompresija te baca li ulje u radu.Ako je sve OK stavi se naljepnica i to je to.
Ko recept za kolače
Inače ako je voda u sistemu može se isprati sa špiritom jer oni se povezuju.
Naravno poslje toga ispuhati pa vakumirati obavezno.. što toplije to bolje jer na temp od 25C i podtlaku od -1bara voda se pretvaru u paru.
Kompresoru se istoči sve ulje pa ide na 200C u peč.
Kad se ohladi stavi se novo ulje, jedan usis se zatvori a na drugi se stavi cjevčica pa on sam usisa ulje iz posude.Zatvore se sve cijevi pa se kompresor potopi u bačvu sa bojom.Kad se boja osuši ponovo se isproba kompresija te baca li ulje u radu.Ako je sve OK stavi se naljepnica i to je to.
Ko recept za kolače

Inače ako je voda u sistemu može se isprati sa špiritom jer oni se povezuju.
Naravno poslje toga ispuhati pa vakumirati obavezno.. što toplije to bolje jer na temp od 25C i podtlaku od -1bara voda se pretvaru u paru.
Danfossi imaju bimetalnu zastitu u kucistu motora tj.u namotaju.Licno ga nebi stavljao na veliku temperaturu da nebi doslo do pregorevanja bimetala...
- Micic Dusan
- _
- Warranty service: gaganau neff siemens bosch construkta beko elektrolux aeg
- Contact person: Dusan
Ako vidis da ima vlage ili vode u kompresoru,mislim da ti se neisplati muciti se oko njega.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Vala bas. Taj kompresor nije skup, i ostaje pitanje odakle vlaga u njemu ?
Pa nije bas ni jeftin.....
- dudo40
- _
Neisplativo istina!Novi je 50 eura.
No to me podsjetilo kad sam jednom došao na šank.Gazda mi reče da su ga smanjili te da su smanjili i isparivač u šanku te da su sve cijevi povarene i ispitane da da nigdje ne pušta i da ga samo napunim sa plinom.
Pitam ja na moju sreću a kako ste ga ispitali a on mi kaže da su nabili 2 bara i da nigdje nije bilo VODE!!!!!
Reko sam mu da pozdravi prijatelja koji mu je to radio i dao mu predračun za izmijeni svega osim termostata.
No isto tako sam imao slučaj da je pukao vodeni kondezator na ledomatu e tu je bilo ispiranje sa špiritom i vakumiranje ali kompresor je išao novi.
No to me podsjetilo kad sam jednom došao na šank.Gazda mi reče da su ga smanjili te da su smanjili i isparivač u šanku te da su sve cijevi povarene i ispitane da da nigdje ne pušta i da ga samo napunim sa plinom.
Pitam ja na moju sreću a kako ste ga ispitali a on mi kaže da su nabili 2 bara i da nigdje nije bilo VODE!!!!!
Reko sam mu da pozdravi prijatelja koji mu je to radio i dao mu predračun za izmijeni svega osim termostata.
No isto tako sam imao slučaj da je pukao vodeni kondezator na ledomatu e tu je bilo ispiranje sa špiritom i vakumiranje ali kompresor je išao novi.
Kod nas su danffosi skuplji.Ponekad treba gledati i finasijsku mogucnost musterije...Majstorija nije samo zameniti deo novim delom,vec pokusati i stari deo popraviti...
- dudo40
- _
To je istina no nažalost ja nisam u mogućnosti da budem sponzor .djenka je napisao:.Ponekad treba gledati i finasijsku mogucnost musterije...Majstorija nije samo zameniti deo novim delom,vec pokusati i stari deo popraviti...
Hoću da kažem da kad ugradim svoj kompresor dajem garanciju od godinu dana te ako nisam napravio sve savršeno to će mi se vratiti u glavu . Dosta mi je da ja dižem kredite da bi platio poreze jer sam se sažalio nad nekim ko radi manje od mene a ima više od mene i kad mu ponudiš neki posao odere te ko majmuna.
Stoga ili novo ili nema garancije.Djenka reci iskreno koliko puta si se osjećao kao magare jer si bio dobar i sažalio se nad nekim.
Slazem se sa tobom kolega Dudo,mali milion puta sam na kraju bio magare.Raditi u sredini u kojoj su ti skoro svi poznanici,prijatelji i familija,i ziveti samo od posla koga stvarno volis a uz to placati drzavi porez,veoma je tesko....
Vlag u kompresoru je od trulih cijevi isparivaca, jer je par dana radio u vakumu i navuko svega.
Ja sam ubacio isparivac alu tablu i kad sam pustio zamrzivac u pogon cvrc
poceo je da cepi.
Posle par ciscenja azotom uopste nije bilo efekta . Te kao sto sam vec rekao jedan stariji kolega mi je savjetovao da malo pecem kompresor. Jer steta je iseci kompresor koji je toliko izdrzo da radi u vakumu :---:
Te sam to i uradio 15 min ubacio kompreoor u vec zagrijanu rernu na 200C ( BEZ ZAMJENE ULJA) .
Sistem zamrzivaca samo ponovno produvo sa azotom. Namontiro komp i pustio u pogon.
I radi ko (CH) sat a vlazi i zacepljenju ni traga
Ja sam ubacio isparivac alu tablu i kad sam pustio zamrzivac u pogon cvrc

Posle par ciscenja azotom uopste nije bilo efekta . Te kao sto sam vec rekao jedan stariji kolega mi je savjetovao da malo pecem kompresor. Jer steta je iseci kompresor koji je toliko izdrzo da radi u vakumu :---:
Te sam to i uradio 15 min ubacio kompreoor u vec zagrijanu rernu na 200C ( BEZ ZAMJENE ULJA) .
Sistem zamrzivaca samo ponovno produvo sa azotom. Namontiro komp i pustio u pogon.
I radi ko (CH) sat a vlazi i zacepljenju ni traga

Re: vlaga u sistemu ( u ulju kompresora) RIJESENO
Bez obzira sto si resio problem sa vlagom,ja bi ti predloizio da posle izvesnog vremena ponovo promenis filter i gas...
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
dudo40 je napisao:To je istina no nažalost ja nisam u mogućnosti da budem sponzor .djenka je napisao:.Ponekad treba gledati i finasijsku mogucnost musterije...Majstorija nije samo zameniti deo novim delom,vec pokusati i stari deo popraviti...
Dudo ti si car

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 43 Odgovori
- 12378 Pregledano
-
Zadnji post napisao gelevski
24 Apr 2014, 01:15
-
-
Kako da proverim ispravnost kompresora
napisao INI SERVIS » 28 Jun 2009, 21:16 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 10408 Pregledano
-
Zadnji post napisao INI SERVIS
01 Jul 2009, 18:56
-
-
-
uporedna tabela za razne tipove kompresora(REŠENO)
napisao nester » 13 Apr 2011, 17:53 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 7 Odgovori
- 2571 Pregledano
-
Zadnji post napisao nester
14 Apr 2011, 16:36
-
-
- 13 Odgovori
- 3984 Pregledano
-
Zadnji post napisao mzoran
12 Avg 2011, 15:05