QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Avatar
radan81
_
_
Postovi: 93
Pridružen: 21 Dec 2008, 10:19
Location: Brčko

QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao radan81 » 21 Dec 2008, 12:45

NEDAVNO SU MOJE KOLEGE MONTERI UGRADILI OKO 40 QUADROVIH INVERTERA I DESILO SE DA JE JEDNA ZA PAR DANA PRESTALA DA GRIJE. KOLEGA SERVISER IZ TOG GRADA JE OTISAO NA TU KLIMU I NASAO JE BEZ KAPI FREONA. I TAD PRVI PUT OD NJEGA CUJEM DA POSTOJI *PREKRATAK CJEVOVOD* I DA JE ZBOG PREKRATKOG VODA DOSLO DO PROPUSTANJA FREONA NA VARU ISPARIVACA. RADI SE O VODU DUZINE OKO 70CM I FREONU R 410. NEMA MI LOGIKE JER OD OVIH 40 KLIMA JOS 20-AK RADI SA ISTOM DUZINOM CIJEVI. I JOS BAR OKO 100 KLIMA DRUGIH PROIZVODJACA SA JOS KRACIM VODOM. JER MENE SU UCILI , STO KRACI VOD MANJI GUBITCI. DA LI JE NEKO IMAO SLICAN PROBLEM I DA LI I JEDAN PROIZVODJAC POMINJE MINIMALNU DUZINU CIJEVI. HVALA
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao JaroslavBires » 21 Dec 2008, 13:03

:tooo: Postoji, kad toliko štediš na cevima da ne može kvalitetno da se uradi pertlovanje, pa natežeš, samo da uhvati navoj, pa će se dotegnuti... lolzi lolzi lolzi
A ono, nategnuta cev se otkine od vibracija ili ubrzo popusti na holenderu... :lala:
Mala slova...
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
radan81
_
_
Postovi: 93
Pridružen: 21 Dec 2008, 10:19
Location: Brčko

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao radan81 » 21 Dec 2008, 16:05

Nije u pitanju stednja cijevi , jer cijevi unutrasnje jedinice su izasle na vanjsku stranu zida.A tad je sasvim dovoljno 50cm cijevi da se pertluje i spoji. Ne kazem da kolege nisu nategli cijev te da to nije izazvalo kvar, iako ne vjerujem jer je ispustila freon na varu isparivaca. Nije ni bitno da li su nategnute cijevi ili ne. samo me zanima da li ima minimalna duzina cijevi.
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao JaroslavBires » 21 Dec 2008, 21:11

Naravno da ne postoji min dužina cevi, možda je klima ispala u transportu (i meni se dešavalo da me zapadne klima bez gasa ili sa napuklim varovima...), no na količinu se i to dešava.
Ili okrpi ili vraćaj pod reklamaciju i ne sekiraj se previše! :pivopije:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

ljuben
_
_
Postovi: 131
Pridružen: 03 Jan 2009, 18:53
Location: prilep
Warranty service: ardo favorit bira koncar sogo severin
Contact person: ljuben

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao ljuben » 06 Jan 2009, 21:04

Ukljucio sam se kasnije i mogu da kazem da sam prosle godine imao puno prpblema sapopucanim cevima u vanjskoj jedinici sa klimatizerima Quadro koje nisam uocio kao problem sa drugim klimatizerima koje sam ranije montirao. Slazem se sa mojim kolegama koji kazu da duzina cevovoda ne utice na takav problem.Ipak se radi u losem pertlovanju.

kometa
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 28 Dec 2008, 23:36
Location: macedonia
Warranty service: VIVAX, QUADRO, BEKO,LG,ARDO,SEG
Contact person: marko

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao kometa » 11 Jan 2009, 20:00

Znaci u mome radno iskustvo sam uvidio raznih kvarova a jedan od njih je bio da i malo bakara utice na kvar,sta mislite da R-410A na koji radni pritisak radi? kad je u modu grijanje i kada su mali cevi onda se pritisak nabija u unutrasnju jedinicu i onda se desava da ispuca neki var ili cevi.
Zato majstore kolege nemojte da stedite na bakar.
Pozdrav.

Avatar
frigo
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 499
Pridružen: 29 Jan 2008, 02:58
Location: Odžaci - Ljubljana - Domzale -Vir
Warranty service: Carrier...
Contact person: Dragan Antic
Phone number: 00381255745156
Specialty: whitegoods
Lokacija: Odžaci - Ljubljana
Kontakt:

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao frigo » 13 Jan 2009, 04:31

Pozdrav kolege majstori!
Aj da i ja dodam na ovu temu po koju rec, kvar je definitivno pronadjen gubitak freona a sad kako i zasto je izgubio to je vec stvar za razmatranje al sigurno 50% je los kvalitet klime a 50% lose odradjen posao od strane majstora.
Al da dodam, na jeftinijim klimama nema opisa al na kvalitetnijim klimama i u service manuelima... nigde nepise kolka je duzina cevi propisana na pojedinim klimama pise optimalan rad uz min i max duzinu cevi za taj tip al da ne davimo vise za ispravan rad klime igra vaznu ulogu duzina cevi, prekratke cevi postoji mogucnost viska freona a predugacke treba dodati zavisi od duzine cevi, sto iz toga proizilazi da skoro svaka klima ima svoju duzinu od 30-70cm i na to da bi se odradilo kako treba treba dodati 1m znaci optimalan rad klime sa duzinom od 1,5m izmedju spoljne i unutrasnje klime, govorim o split klimama i u engleskim literaturama za Air Conditioning se bas spominje optimalan rad klime sa 1,5-2m, al malo ko to zna i vecina majstora ide na jeftiniju varijantu da sto manje utrosi materijala, i dal je pravilno odma iz zida ubosti u klimu il praviti takozvani svinjski rep sa cevima zbog vracanja ulja, tecnih udara freona u kompresor il ublazavanja vibracije na pertlovane cevi i holendere... E sad sta da vam kazem sami odlucite dal je tako ili ne, mislim da majstori koji rade cistu rashladu to bolje znaju i shvataju, odaklen krece isparenje u klimi, sta se dogadja sa manje il vise freona u sistemu... od onih koji su samo priuceni i rade cistu montazu, i spominju meni je jedan majstor reko da to treba tako, a dal treba tako i dal je taj majstor dobro reko...
Drugari sve najbolje u ovoj 2009.g i sve ce vreme pokazati ko je upravu a ko ne, kako kaze ona stara poslovica budala se uci na svojim a pametan covek na tudjim greskama... a da dodam a najpametniji uzme cita i cita i nauci nesto citajuci, u sadasnje vreme biti majstor znaci moras uvek biti u trendu i uvek moras novine u svetu da pratis...
:pivopije:
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.

lenas_bk
_
_
Postovi: 91
Pridružen: 09 Avg 2007, 12:11
Location: Bosanska Krupa BiH
Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG,
Specialty: consumer

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao lenas_bk » 13 Jan 2009, 15:12

Bolna tacka,na kojoj obicno pusti freon su pertlovi.
Zato ja uvijek odrezem holendere na unutrasnjoj jedinici
i direkto zavarim cijevi koje vodim do vanjske jedinice.
Na taj nacin imam samo dva holendera na vanjskoj jedinici.
Jeste da uzme malo vise vremena ali je sigurno kvalitetnije
uradjen posao.

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao JaroslavBires » 14 Jan 2009, 10:55

:tooo:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Nebojsa_Pazova
_
_
Postovi: 132
Pridružen: 11 Feb 2008, 10:17
Lokacija: Stara Pazova

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao Nebojsa_Pazova » 14 Jan 2009, 15:00

lenas_bk je napisao:Bolna tacka,na kojoj obicno pusti freon su pertlovi.
Zato ja uvijek odrezem holendere na unutrasnjoj jedinici
i direkto zavarim cijevi koje vodim do vanjske jedinice.
Na taj nacin imam samo dva holendera na vanjskoj jedinici.
Jeste da uzme malo vise vremena ali je sigurno kvalitetnije
uradjen posao.
Ja se ne bih slozio sa tobom, da je resenje za izbegavanje moguceg pustanja freona varenje na spoju dve jedinice .... vec zamisljam sebe, kako zbog nekih razloga moram skidati unutrasnju jedinicu, te rastezem instalaciju kilometarsku kroz neciji stancic !!!! Uhhhh
Uci da pertlujes, hehehehehe
POzdrav !
Najveci talenti, gube se u neradu !!!!

Avatar
hagula
_
_
Postovi: 272
Pridružen: 14 Jan 2009, 00:23
Location: B&H

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao hagula » 14 Jan 2009, 22:56

i ja druze odsjecem cijevi i varim.ugradio sam jako mnogo klima i nijedna nije pustila na varu.a najvise sam radio sa samsung inverterima gdje je plin 410a. :dmzs:

Avatar
filka
gx
gx
Postovi: 2364
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:38
Location: Kavadarci Makedonija
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao filka » 15 Jan 2009, 13:04

A sta raditi ako imas danas da namestis 3 klime a ti se zezas sa varenjem i zezalicama oko toga i namestis samo dve klime a sutra te opet cekaju 3 klime :mrgreen: pozz od montazer klime al amater :lala:
-će izginemo ki Mančester

lenas_bk
_
_
Postovi: 91
Pridružen: 09 Avg 2007, 12:11
Location: Bosanska Krupa BiH
Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG,
Specialty: consumer

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao lenas_bk » 15 Jan 2009, 20:10

Ja imam alat za prosirivanje cijevi,tj napravi mufnu na jednoj strani cijevi.
Onda samo ustekam cijev jednu u drugu i zavarim.Mozda izgubim 5 max 10 minuta vise nego da pertlujem.
Pertlovati znam imam tri razlicita pertl alata.Stavljam pastu za dihtovanje na holenderima.
Ali najsigurni sam kad zavarim,jer u vecini slucajeva spojevi ostaju u zidu tako
da ako dodje do toga da morate skidati unutrasnju jedinicu nece vam nista pomoci sto imate holendere
jer ako su u zidu nemozete doci do njih da ih odvrnete.
Medjutim objektivo gledajuci u vecini slucajeva kad se skida unutrasnja jedinica to je
skoro uvijek zato sto je vlasnik zeli premjestiti.
Slazem se da oko je instalacija duza tj.ide kroz kanalice onda treba ostaviti holendere
i ja ih ostavljam tad.

lenas_bk
_
_
Postovi: 91
Pridružen: 09 Avg 2007, 12:11
Location: Bosanska Krupa BiH
Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG,
Specialty: consumer

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao lenas_bk » 15 Jan 2009, 21:13

Evo jedan zanimljiv link,pa pogledajte kako se to radi na zapadu.
http://uk.youtube.com/watch?v=pIUuVHnr_ ... re=related
Sta mislite koliko tamo kosta montaza na ovakav nacin?
A moze i ovako:
http://img232.imageshack.us/img232/3981 ... tvoxa6.jpg

Avatar
radan81
_
_
Postovi: 93
Pridružen: 21 Dec 2008, 10:19
Location: Brčko

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao radan81 » 15 Jan 2009, 22:14

...da li ovi sa zapada sve ovo rade i kada ne snimaju reklamu :roll: :roll: .... Prilikom montaze koristim sve ovo sem azota. I nemam digitalni manometar.... sto se tice varenja cijevi i to radim ali samo kada moram ,iako imam alat za prosirivanje cijevi. Davno sam naucio pertlovati jer mi je zao kad freon iscuri, ne samo para nego i ozonskog omotaca lolzi lolzi .
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...

Mega Elektro SU
_
_
Postovi: 130
Pridružen: 12 Dec 2008, 22:06
Location: subotica
Warranty service: LG Galanz Vivax
Contact person: Robert

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao Mega Elektro SU » 15 Jan 2009, 22:23

sve je to ok, samo je problem onda kad musterija treba to da plati... jer najcesce kad nazovu prica pocinje da : posto montirate klime??? svi bi da bude sto jeftinije, a to skoro nikoga ne interesuje da dali ce to biti kvalitetno montirano i dugo ce da radi (ispravno), ili "ma zvacemo onog paviana, taj montira za 50 evra"-taj je bolji jer je jeftiniji!!!!!!!

lenas_bk
_
_
Postovi: 91
Pridružen: 09 Avg 2007, 12:11
Location: Bosanska Krupa BiH
Warranty service: VIVAX,BEKO,BLOMBERG,
TCL,LG,
Specialty: consumer

Re: QUADRO KLIMA,PROBLEM SA KRATKIM CIJEVIMA

Post napisao lenas_bk » 17 Jan 2009, 07:52

Upravo tako i ovdje kod mene je ista pjesma,prvo pitanje je koliko kosta montaza.
Onda vi upitate koliko ce biti udaljena vanjska od unutrasnje jedinice i naravno
svi kazu ma samo probijete kroz zid,uticnica za napajanje klime je naravno odmah tu negdje.
Medjutim ne jednom sam dogovorio cijenu preko telefona a ono kad dodjes na lice mjesta druga
prica.Nemoze biti ista cijena za montazu u prizemlju ili negdje pod krovom gdje morate montirati skelu.
Imo sam slucaj u zgradi gdje se musteria sa 5 sprata zalio sto sam mu naplatio vise nego onom na prvom.
Lifta nije bilo tako da smo ko magarci na ledjima nosili i alat i klimu.
Ja takodje ne koristim azot prilikom varenja,digitalni manometar sam bio kupio.
Refkov "DIGIMON" medjutim vratio sam ga posto nemoze mjeriti nista ispod 0,3 bara.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”