Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
elektricar024
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 26 svi 2017, 17:03
Location: Srbija, Subotica
Contact person: Laslo
Specialty: tv-multimedia

Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao elektricar024 » 26 svi 2017, 17:52

Pozdrav kolege.

Imam problem sa gore navedenom klima uređajem. Pokušaću detaljno objasniti šta sve je bio rađeno na klima uređaju.
Osnovni problem je bio sa klima uređajem to da nije hteo da se pokrene spoljna jedinica. Zvali su različite majstore, do sada sam ja peti majstor na tom uređaju, i naglasim da meni nije glavni delatnost popravka klima uređaja, al su me pozvali zato što direktor objekta je moj drugar pa je hteo da kažem i moje mišljenje.

Predhodni majstori su rekli da je problem sa glavnom pločom ( spoljna jedinica je u pitanju ) koja ne želi da komunicira sa ostalim pločama unutar sistema i to je uzrokovao udar groma. Radili diagnostike su ploče vadili nosili na pregled kod elektroničara itd. Na kraju kada sam je pregledao spoljnu jedinicu i odrdio osnovno merenje za dva minuta sam primetio da od tri ulazne faze fali jedan. Nije klima izbacila tu fazu pošto drugi generalni problem u objektu je bila baš to da fali jedna faza i u trafostanici u toku remonta nisu vratili nazad osigurač od 160A. Kada smo vratili nazad osigurač koja fizički nije bio tamo, gled čuda klima proradila ali ne hladi.

Prikačio sam manometar i pokazuje da je pritisak na usisnoj grani 4.8 bari koja kod R410A gasa iznosi -12 Stepeni celziusa. Smatram da mu fali gasa, al nisam smeo dopuniti pošto prvi put u životu imam fizički kontakt sa ovakvim jedinicama. Kod standdardnih klima uređaja ako nema gasa javlja se smrzavanje cevi na potisnoj strani ali ovde jedva da je hladan cev, čak nakon nekog vremena potisna strana se zagreje. :? Ne znam kod ovih da li je to normalno. Reko sam da predam dalje intervencije nekom kome je glavni delatnost baš ovo al njihov zahtev je bio da ja dalje nastavljam posao i da pokušam rešiti problem.

Sledeći problem što se javlja da na kontroleru u toku starta ispisuje na tren E7 a nestane odmah i startuje ceo sistem. Ili ponekad stane ceo sistem pokaže grešku E2. To se jako retko dešava.

Evo su i slika kontrolera.
vib.jpg
Kada klimu uključujemo na hlađenje i ako ne hladi, a kontroler na displeju gde treba da pokaže temperaturu prostora, od jednom kreće da se povećava i postepeno stigne do 50 stepeni celziusa. Tako šalta između 40C i 50C. Na slici se vidi da je temperatura 47C. Ne znam gde je senzor za merenje prostora, ali i do unutrašnje jedinice je teško dolaziti pošto je sve zatvoren sa gipskartonima i rasvetom a već i izložpa postavljena. ( Muzej je u pitanju ). Za hlađenje su uradili ventilacioni sistem sa više izlaza pošto je prostor velik nekih 200 kvatratnih metara, a ispod kontrolera na slici je postavljen dva reostata sa kojim može se kontrolisati usisavanje svežeg vazduha u sistem. Projekta naravno nema, nakon radova izvođači nisu predali.

I još toliko da su mi rekli da taj sistem nikada nije funkcionisao kako treba, već od početka montaže , na primer od početka nisu mogli da greju sa sistemom al hlađenje je funkcionisalo.. Sistem je star nekih 5-6 godina i oni od tada imaju sve ove probleme.

Nadam se da sam uspeo da predam sve informacije, na moj predlog su nazvali Firmu iz BG koja je specializovan za ovakve sisteme su rekli da samo izlazak košta 100€ i oni sad trenutno nemaju u budžetu mtoliko para za bacanje ( ako smem nazavti bacanjem para ), a sa ostalim firmama koje su bile tamo kod njih ne žele konzultaciju zbog gore navedene priče.

I hvala unapred za pomoć.

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3180
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao nike » 03 Jun 2017, 21:57

Prvo ustanovi koja je stvarna količini plina u uređaju rekuperacijom i vaganjem. Onda kreni dalje!
Plina mora biti koliko piše na pločici uređaja + eventualna dodatna količina za dužinu cijevi preko one za koju je tvornički napunjen!

A i pročitaj pravila o postavljanju teme u crvenom okviru iznad prvog posta pa ih primjeni na svoj post!
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

srdjan10
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 07 Feb 2014, 23:25
Location: Montenegro
Warranty service: Midea,Aux
Contact person: Frigoman
Specialty: whitegoods
Lokacija: Bar

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao srdjan10 » 05 Jun 2017, 23:04

Probaj da okrenes faze Mozda proradi :fanzo:

Soko
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 242
Pridružen: 16 Jan 2012, 09:28
Location: Beograd
Specialty: whitegoods
Lokacija: Serbia

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao Soko » 28 Jun 2017, 08:08

Reostatima regulisu ubacivanje vazduha? U budzetu nemaju 100 EUR za izlazak servisera? Majstori se smenjivali a niko nije video da nema jedne faze?
Nema dokumentacije?

Sve to pocev od investitora mi mirise na koliko para, toliko i muzike.
Nisu hteli da plate ozbiljnog izvodjaca da im uradi kvalitetnu pripremu, izvodjenje, regulaciju... pa su dobili to sto su platili. Sad opet nece da plate servisera pa im dolaze majstori koji ne vide osnovnu stvar. Dobro je da se nesto dosad nije zapalilo ili se neko povredio.

Moj ti je savet da se manes toga. Niti oni hoce to da plate a za male pare ce ti prevaliti na ledja sve probleme koji su napravljeni jos u startu a koje ces tesko resiti cak i da imas dokumentaciju.

elektricar024
_
_
Postovi: 2
Pridružen: 26 svi 2017, 17:03
Location: Srbija, Subotica
Contact person: Laslo
Specialty: tv-multimedia

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao elektricar024 » 25 Jul 2017, 21:41

Problem je rešen.

U svakom slučaju manjka gasa je bio problem što ne hladi. U sistem smo ugurali 17,5kg gasa, dok na usisnoj grani manometar nije dostigo do +6 stepeni za 410A. Znam da smo popravilima trebali ispustiti gas napolje, ali tu bog ne zna kako su oni i kojim putanjem dogurali ceve do unutrašnjeg isparivača. U radnom nalogu koju su dali u toku izvrene montaže napisano je 36metara cevi. Opet kažem znam kako se po pravilima puni klima uređaj al, nit znali koja je zapravo dužina cevi itd, odlučili da guramo gas polako u njega pa ćemo videti šta se dešava.

Što se tiče koliko para toliko muzike i bašh nije. Renomirana firma nije malo para naplatio za montažu istog. Sama montaža i prateći materijal naplaćen 480000 din ili skoro 4000€.

Problem sa senzorom temperature je apsurdno, frajeri, sondu za merenje temperature namontirali na potisnu stranu pre unutrašnjeg isparivača koja se grejala u toku rada merila tu temperaturu a ne temperaturu prostora.

E7 greška se odnosi na unutrašnju kvazi turbinu koju su monteri izbacili, u ubacili jedan trofazni ventilacioni motor, koja ne startuje na vreme kada se zada komanda od klima uređaja i ponekad iskače ta greška da turbina se ne okreće al nakon uspešnog starta greška nestane.

ledinci
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 104
Pridružen: 19 Apr 2016, 21:06
Location: Bijeljina
Warranty service: Electrolux ; Candy ; Samsung ; Panasonic ; AEG ;SEB group ....
Specialty: whitegoods
Lokacija: BiH
Kontakt:

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao ledinci » 27 Jul 2017, 10:51

Vi ste na vec postojeci plin u sistemu "ugurali" jos 17,5 kg R410A,je li bilo ista plina u sistemu od ranije ?
Koliko ste naplatili takvu intervenciju ako nije tajna?

Avatar
Polaris
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 171
Pridružen: 26 Jul 2010, 12:15
Location: Vrsac
Warranty service: Gree, LG
Contact person: Srdjan Djokic

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao Polaris » 27 Jul 2017, 14:29

slika

Mislim da ste previse "ugurali".

Avatar
bracans
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 362
Pridružen: 19 Apr 2014, 12:49
Location: Novi Sad
Specialty: whitegoods

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao bracans » 27 Jul 2017, 16:02

Koliko pratim javne nabavke i tendere do 500000 hiljada i nije potrebno pisati javnu nabavku (tender) posto to spada u manje nabavke, cudno mi je to vase guranje. U svakom slucaju resili ste pa makar i guranjem. Idemo dalje. Guranje, trt, mrt, ma sta ima veze i ako se ne zna sta ste imali pre i koliko ste imali posle u sistemu. Ili ipak ima veze? Pokazace vreme.
Sve ovo je informativnog karaktera.

darko m
_
_
Postovi: 1
Pridružen: 09 Jan 2015, 12:30
Location: Idjos

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao darko m » 27 Jul 2017, 21:36

..majstor je inace osnivac fouma elektricar024.. Tamo kaze da je u sistem "ugurao" skoro 8 kg gasa..

Avatar
Polaris
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 171
Pridružen: 26 Jul 2010, 12:15
Location: Vrsac
Warranty service: Gree, LG
Contact person: Srdjan Djokic

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao Polaris » 28 Jul 2017, 21:12

Procitao sam njegove postove na tom forumu. Molim administratore da uklone ovaj post, kako ne bismo gubili vreme na nebitne stvari.

Soko
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 242
Pridružen: 16 Jan 2012, 09:28
Location: Beograd
Specialty: whitegoods
Lokacija: Serbia

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao Soko » 29 Jul 2017, 22:22

4000 eur za montazu sistem? To je relativno niska cena ali recimo da je ok kad se ugovara tako na o-ruk.
Za takav sistem je potrebno jos toliko za projekat, dokumentaciju, nadzor i pustanje u rad.
E da su to prvo platili posle bi montazu svega platili manje jer bi zapravo placali samo fizicki rad a sistem bi radio bolje i lakse bi se odrzavao.
Ovako ce svaka naredna popravka trajati duze, kostati vise i pitanje dokle ce to uopste moci da radi kad se tako smenjuju majstori i svak radi napamet, bez ikakve dokumentacije.

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3180
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Gree GMV-PDM280W/NaB-m ne hladi

Post napisao nike » 30 Jul 2017, 08:27

Kad se takav sistem puni bez točne informacije koliki je cjevovod klima se postavi u test mod i puni se na potrebno pothlađenje. Onda se zapiše na uređaju i dokumentaciji ukupna količina rashladnog sredstva.

Tema neka stoji, ali bit će zaključana za daljnju raspravu, jer je slika stanja na terenu, pa neka kolege i mušterije vide sa čime imaju posla.
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Zaključano
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”