Klima kao odvlazivac vazduha

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
salermo
_
_

Klima kao odvlazivac vazduha

Post napisao salermo » 02 svi 2014, 08:17

U jednoj prostoriji cc 45m2 koji koristim 2-3dana preko zime, javlja se vlaga po coskovima (samo u zimu)
Imam nameru kupiti klimu za tu prostoriji, pa pitanje je dali moze klimu (ako moze koju vrstu, tip ili sl) posluziti i kao odvlazivac vazduha da ne kupujem i klima i odvlazivac.
Dali ima neko iskustva ovim (klima-odvlazivac)

Damiru
___
___
Contact person: Damir
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: Klima kao odvlazivac vazduha

Post napisao Damiru » 02 svi 2014, 08:39

Umesto klime / odvlaživača investirajte u izolaciju zidova i nećete više imati problema.
Commitment is pushing yourself when no one else is around.

salermo
_
_

Post napisao salermo » 02 svi 2014, 09:14

To je jasno, ALI vanjska izolacija je cca 10000eur

GTI
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG, Samsung, Vivax, Galanz, Venting, Crypton
Specialty: whitegoods

Post napisao GTI » 02 svi 2014, 17:26

Stavi bilo koju klimu.Ako stavljas split sistem,obe jedinice stavis u tu prostoriju.Ako stavljas pingvina,ne stavlja se izduvno crevo.Na taj nacin neces rashladiti prostoriju,ali ces izvuci vlagu.Kolega je na taj nacin izvukao vlagu iz sveze omalterisane prostorije.
Majstore,pošto je to i.............koliko će to da košta?!

salermo
_
_

Post napisao salermo » 02 svi 2014, 18:20

Mislio sam staviti klimu koja ce me grejati u zimu a isto tako i odvlazivati. Vlaga mi je problem samo u zimskom periodu.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 04 svi 2014, 01:47

Kad klima grije onda ne odvlažuje. Odvlaživanje je samo kad klima hladi. GTI je dao dobar prijedlog.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

salermo
_
_

Post napisao salermo » 04 svi 2014, 07:05

Ne mogu to uraditi sta je GTI predlozio od prostog razloga sta u toj prostoriji stanujem 2-3 dana nedeljno (periodicno, nekad vise nekad manje), i plan je postaviti split klimu koja ce sluziti za zagrevanje tih 2-3 dana.
Ali zbog toga sto se ne greje 5 dana javlja se vlaga u coskovima (nema vanjska izolacija) a i budz po coskovima.

E sad kad moram uzeti klimu za grejanje pitanje je bilo dali postoji neko resenje da sa tom istom klimom odvlazujem kad se ne grejem ili moram uzeti posebno odvlazivac kao na pr.Mits. MJ-E16VX-S1 ili neki jeftiniji Gree.

Sta je sa onim tipkom SUSENJE koja je na daljinskim na svim klima uredjaja? Dali ono u tom modu (susenje) radi u rezim grejanje ili hladjenje, i ako je u rezimu hladjenje dali mogu upotrebjavati taj mod (susenje) i kad je napolju jako hladno?

Hvala,

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 04 svi 2014, 08:34

Dakle, kad klima radi u modu sušenje, tada nema grijanja! Bez obzira na model.
Na kojim vanjskim ili čak unutarnjim temperaturama klima može odvlaživati ovisi od klime do klime. Mislim da je 15°C unutarnje temperature minimum jer ispod toga se počne isparivač lediti. Neke klime mogu hladiti do vanjske temperature od -10°C i takve bi možda mogle raditi i na odvlaživanju kad je vani minus.

Tebi se vlaga stvara jer je zid relativno hladan a vlaga zraka visoka. Riješi to pravovremenim provjetravanjem kako bi držao vlagu zraka u prostoru na normalnoj razini. Normalno je prostor provjetrit svaki sat kompletnu izmjenu zraka ( otvoriš sve prozore i vrata na 5 min). Na 60% RH i temperaturi zraka od 22°C temperatura zida treba biti 14°C da bi se vlažio. Ako je vlaga u zraku 70% zbog neprovjetravanja onda se zid vlaži i na 16°C. Na 80% se vlaži već na 18°C.

Kod: Označi sve

http://www.dpcalc.org/

salermo
_
_

Post napisao salermo » 04 svi 2014, 10:54

Tamo niko ne zivi i mnogo cesto temp. je cesto ispod tacke rosista, pa je kondenzacija na betoskih greda neizbezna.
Drugi je problem sto je napolje preko zime uzasan smrad zbog grejanje na drve, ugalj i mazut, i neke idustriske komplekse koje rade samu u nocu.

U Skoplju ove zime kada je bilo magla koncentracija PM10 cestica je bilo preko 1000 microgram/m3, a izvestj svetske zdr. organizacije je da najzagađenijih grad na svetu je Ahvaz, Iranu sa 372 mikrograma PM10 prašine po kubnom metru (max. dozvoljeno je 50)

To je i uzrok redje provetrivanje ili provetrivanje u nocnim casovima 03-04h ujutro.

Dakle idemo dalje sa nekom odvlazivac, Mitsubishi, Gree itn..

Neki predlog ili na sta treba obratiti paznju

A dali kad je susenje puha ladan vazduh?

Hvala

GTI
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao GTI » 04 svi 2014, 11:18

Odvlazivac duva i topao i hladan vazduh,bas kao u slucaju za koji sam ti dao predlog.Topao vazduh je malo u prednosti zbog disipacije na kompresoru,ventilatoru itd.Klima na rezimu susenja duva iskljucivo hladan vazduh.

salermo
_
_

Post napisao salermo » 04 svi 2014, 13:48

Pretpostavljam da govoris o sledecem tipu:

http://www.advancemedia.com.mk/shopping ... eh/p/10399

Tako da u zimu ne stavljam izduvno crevo i imam odvlazivanje a nemam hladjenju prostorije

GTI
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao GTI » 04 svi 2014, 14:13

Kad ti zatreba grejanje,nakacis crevo i grejes.E sad koliko ce pingvin moci da zagreje neizolovanu i neredovno grejanu prostoriju,to je druga prica.

salermo
_
_

Post napisao salermo » 04 svi 2014, 16:03

Hvala puno, samo jos nesto mi nije jasno.

Ako samo odvlazivam u zimu, puha hladni ili topao vazduh

GTI
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao GTI » 04 svi 2014, 16:15

Ako skidas crevo,klimu stavljas na hladjenje i dobijas susenje bez rashladjivanja prostorije.Ako je crevo prikljuceno i klima radi na susenju tada izduvava samo hladan vazduh.Ima tu jos jedna zackoljica.Verovatno ce temperaturni senzor morati da se "prevari" posto klima nece pokrenuti kompresor ako u prostoriji nema minimalnih 16-17 stepeni.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 04 svi 2014, 16:43

Kad kupiš klimu onda ćeš shvatiti da ipak treba i da staviš spolja izolaciju.
Možeš da uradiš alternativiniji način, a to je da na unutrašnje zidove staviš najmanje i dovoljno 2cm stiropora i rešiš se buđi.
Prostorija će se lakše ugrejati, ali će se i brže ohladiti, ali to ti nije mnogo važno jer hladni zidovi još brže ohlade.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

rovac
_
_

Post napisao rovac » 03 Jun 2014, 13:51

Klimu kao odvlazivac nebi preporucio preko zime.Imao sam slican problem,znali su se znojit prozori kad je vani hladno u toku noci npr.
Pokusavao sam stavit klimu u mod odvlazivanja ali ona tada hladi sto u zimi nikako nije dobro,cak se kod lg invertera pojavio led u unutrasnjoj,pocela je pucketati,uglavnom ne ide to nikako.

Kupio sam odvlazivac i uglavnom rijesio problem.Uredjaj kosta u evropi oko 100€ ali vrijedi svaki cent.
Prije njeg sam morao klime ostavit da griju na 25*C i kad nas nema kuci da bi se izbjeglo znojenje prozora,dok sad kad odemo od kuce klime ili pogasim ili ostavim na 16 a na odvlazivacu zadam da odrzava 40% vlaznost i problema nema.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 04 Jun 2014, 00:21

Normalan procenat vlage bi trebao biti 60% a nikako 40. Već 50% je poprilično suvo.
Ako se greješ na plinsku bocu onda imaš poprilično (mnogo) vlage u grejanim prstorijama.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 04 Jun 2014, 11:07

Sta bi moglo da se koristi za susenje ovih poplavljenih kuca?
Imam jednu koju bih nekako morao da osusim a ove kupovne varijante su mi malo poskupe.

miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv

Post napisao miodrag popovic » 04 Jun 2014, 11:20

Pingvin klima,napisao neko vec,ima mod za odvlazivanje,nije potrebno ono dodatno crevo za vreli vazduh,samo treba resiti odvod nakupljene vode van objekta i ostavi se da radi.Al kosta oko 250 eur,potrazi na kupujem-prodajem
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 05 Jun 2014, 08:47

Kobac je napisao:Sta bi moglo da se koristi za susenje ovih poplavljenih kuca?
Imam jednu koju bih nekako morao da osusim a ove kupovne varijante su mi malo poskupe.
Za tu namjenu je najbolje iznajmljivanje.
Primjer:

Kod: Označi sve

http://www.sadora.hr/usluge-isusivanja-vlage-i-grijanja-prostora/page/2/2

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”