slika RADOVI NA ODRŽAVANJU FORUMA SU ZAVRŠENI.
AKO IMATE NEKIH PROBLEMA SA KORIŠĆENJEM FORUMA, POŠALJITE E-MAIL NA fanzoor@fanzo.org
HVALA NA RAZUMEVANJU

Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 13 Nov 2013, 22:52

CENTRALNO GREJANJE STAMBENE KUĆE KLIMA UREĐAJEM 24000Btu SA KANALSKIM RAZVODOM VAZDUHA (DUCT)
RECIRKULACIJA VAZDUHA SA FILTRIRANJEM I UBACIVANJEM ~10%-20% SVEŽEG VAZDUHA
I NARAVNO, LETI HLAĐENJE
IZVEDENO KAO OSNOVNO GREJANJE
klima11.jpg
klima11.jpg (10.02 KiB) Pregledano 4328 puta.
klima222.gif
klima333.jpg

Predgovor :)

U sledećih nekoliko dana ću da napišem svoja iskustva u vezi ovoga. Sve ovde u prvi post. Potrajaće i više dana dok sve ne opišem ...
Objekat je dobro izolovan, ali ću u opisu pokušati da što manje opisujem stepen izolovanosti jer smatram da to ne mora da ulazi u računicu koju nameravam da iznesem, jer je kod svakoga ta računica drugačija i stepen izolovanosti nije isti. Ono što smatram najbitnijim za izvođenje računice upoređenja je kolika je potrebna energija za zagrevanje "POZNATOG" objekta i na osnovu sabirka potrošnje električne energije može se izračunati i unapred predvideti neophodna snaga klima uređaja za bilo koji drugi objekat, bez obzira na stepen izolovanosti. Ovo je meni bilo bitno kada sam gradio kuću i pre nego sam kupio klima uređaj, ali nisam našao ni približno tačan odgovor pitajući veliki broj stručnih osoba na našim prostorima u dugačkom vremenskom periodu.
Hoću reći da ću pokušati dati sve 3 nepoznate A+B=C. Samo im zamenite brojke.

"Studija izvodljivosti" i sve ostalo sa moje nestručne strane. Nestručne strane iz razloga što nisam stručan u ovome, ali sam izučavao i primenio za svoje potrebe.
Možda će neki termini biti pogrešni. Možda će opisi biti zbrda zdola ..

Sve ovo pišem jer smatram da će nekome koristiti i neće morati da plati nekoliko stotina evra za proračune od stručnih lica u ovoj oblasti, a lica koja misle da su stručna i ne budu baš uvek, čast izuzetcima i profesionalcima. Međutim, smatram da je 400€ prevelika (pre 10-tak godina predračun) cifra da se napravi jedan projekat centralnog grejanja za omanji stambeni prostor.
No, neki se i boje ući u ovakav poduhvat jer je veoma teško naći stručnu osobu koja će bar dati neki približno tačan savet u vezi ovakvog grejanja, a konačna cifra nije zanemariva, a ovakvih projekata u našim sredinama je vrlo malo, pa otud i vrlo malo pravih iskustava na ovom polju.

Opisaću izvođenje kanala za distribuciju vazduha, materijali, poprečni preseci i ostalo čega se setim, šta sam ja propustio, nisam znao, mlad, neuk ..itd..
Filteri sam svoj majstor.
Itd..

************************************************************************************************************************************************************************
************************************************************************************************************************************************************************
KRATAK OPIS OBJEKTA: +faktori koji više ili manje utiču na utrošak energije za grejanje i hlađenje. Izolaciju ne spominjem.
- 8x8m + visoko potkrovlje
- Objekat je dobro izolovan (za naše pojmove odlično izolovan), no nije puno bitna ova činjenica.
- Orijentisan na južnu stranu.
- Na južnoj i zapadnoj strani srednje veliki prozorski otvori.
- Na južnoj strani terasa čiji krov sprečava prolaz sunčeve svetlosti u dnevnu sobu, a zimi sunce je niže i zraci prolaze i ulaze u dnevnu sobu.
- Ne toliko, ali ipak bitno. Listopadno drvo na južnoj strani leti smanjuje prolazak sunčanih zraka, a zimi nema lišća i propušta svetlo.

*************************************************************************************************************************************************************************
PODEŠENE TEMPERATURE ZA GREJANJE EL. GREJALICAMA:
danju: 20-22°C (od 6:30h)
noću: 18-20°C (posle 01h)
*************************************************************************************************************************************************************************
KVADRATURA STAMBENOG PROSTORA I POTROŠNJA NA GREJANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM (GREJALICAMA):
- 64m2 dole i 64m2 potkrovlje
- greje se i hladi apsolutno sve i predsoblje i sve, sve, do zadnjeg kutka
- za zagrevanje koristi se nekoliko izvora grejanja (klasične električne grejalice) što više udaljene jedna od druge (nije bitan broj)
- Snaga grejača je ista, termostati povremeno pale/gase grejače. Dole napisana snaga uključenih grejača je dovoljna za zadatu temperaturu, s tim da rade duže ili kraće.
- pri spoljašnjem najnižem minusu zadata unutra bude oko 20°C, dok pri višim spoljašnjim temp. zadata unutrašnja bude oko 21-22°C
- pri spoljašnjim temperaturama danju oko 15°C i noću oko 5°C. Uključeno grejača 2KW, a termostati pale/gase grejače ...
- temperatura napolju danju oko 10°C, noću oko 2°C. Uključeno grejača ukupne snage 3KW. Pritom se termostati brinu o održavanju nameštene temperature i pale/gase grejače
- temp. danju oko 2°C i noću oko -5°C. Uključeno grejača ukupne snage 4KW. Termostati povremeno gase grejače, ali i dalje dovoljno da može da održi zadatu temp.
- temperatura napolju danju u nekom manjem minusu, a noću -20°C. Uključeno grejača ukupne snage 7KW. Pritom termostati pale/gase grejače po zadatoj temperaturi.
- pri najnižim spoljnjim temperaturama grejači češće rade, dok pri spoljašnjim dnevnim temperaturama oko 10°C ++ grejači rade u kraćim intervalima.

*************************************************************************************************************************************************************************
*************************************************************************************************************************************************************************
PODEŠENE TEMPERATURE ZA GREJANJE KANALSKOM KLIMOM: PODEŠENO DANJU NA 2°C VIŠE !!!!!
danju: 22-24°C (od 6:30h) (da, nakon korišćenja od par dana uvideo sam da mogu da dignem temperaturu)
noću: 18-20°C (posle 01h)
ZAGREVANJE ISTOG PROSTORA KANALSKIM KLIMA UREĐAJEM 24-ka
Sve isto kao iznad samo se el.grejalice zamenile kanalskim klima uređajem 24kBtu. Distrubucija vazduhom kanalima.
Opis kanalskog sistema, pozicije klime i ostaloga kasnije, dole, dole u ovom postu. Klima inače postavljena u podrum i spoljašnja i unutrašnja jedinica.
Mereno uređajem za potrošnju el.energije Voltcraft En.Log.4000: obračun po danima, grafikoni itd ..blaa.bla.. i procenjena mesečna potrošnja. Prenosim samo grube podatke zapisane povremeno na papir, jer sam uređaj isključio iz struje na proleće, a podatke nisam snimio na karticu i izbrisali su se od stajanja dok je bio isključen iz struje.
Klima uređaj, karakteristike:
- 24000Btu
- Kapacitet grejanja: 8KW
- Kapacitet hlađenja: 7,1KW
- Potrošnja za grejanje: max 2,21KW (ja merio max 2,8KW sve do daske)
- Dozvoljeno grejanje na -15°C spoljnih
- COP: 3,61
- Pritisak u kanalima do 90Pa
- Odvlaživanje 2,5L/h
- Cirkulacija unutrašnja: 1100m3/h
- Cirkulacija spoljašnja: 2470m3/h
- R410A
TEMPERATURE I POTROŠNJA:
- Klima ST.BY režim: 10W
- Spoljašnja temperatura danju oko 15°C i noću oko 5°C. U podrumu oko 10°C konstantno. Potrošnja klime prosečno varira 200-500W, ima veće pikove (2,8KW) kada diže temp. sa noćne na dnevnu. Često spoljašnja jedinica ne radi, nego samo lagano vrti vazduh (~30Wh). Mesečni obračun na uređaju za merenje potrošnje pokazuje oko 120KWh/1 mesec.
- Spoljašnja temp. danju oko 10°C i noću oko 2°C. U podrumu 10 danju i 8°C noću. Potrošnja klime varira najčešće oko 500W i naravno max pikovi kada podiže sa noćne na dnevnu oko sat vremena. Takođe preko dana često samo vrti vazduh ili radi na nekom minimumu jer je temperatura vazduha koji izduvava možda 22-23°C. Instrument pokazuje mesečnu potrošnju oko 350KWh.
- Spoljašnja temperatura danju do +2°C i noću oko -5°C. U podrumu 8°C danju i +5°C noću. Potrošnja klime najčešće varira oko 1KW. Postoje periodi gde radi na leru, samo blago vrti vazduh u toku sunčanog dana. Mesečna potrošnja oko 650KWh.
- Spošljašnja temperatura -20°C. Nije bila prošle zime. nadam se da će biti ove :-)))) (znam da ne volite) pa ću dopisati.

MALI REZIME:
*** Sve je mereno prošle zime. Najnižu temperaturu koju sam ja primetio kod mene je bila -5°C. Nadam se da će ove zime biti i niže da vidim da li će da gura dobro :)
*** Po mojoj slobodnoj proceni klima uređaj je radio PROSEČNO na pola snage u periodima najhladnijih dana (-5°C).
*** Po slobodnoj proceni smatram da bi potrošnja bila niža za 10% da sam smanjio temperaturu za 1 stepen. Sada je povećana za 2 stepena u dnosu na grejanje na struju grejačima.
*** Zanimljiv je odnos temperature u podrumu i spoljašnje temperature danju i noću. MERENO U DECEMBRU KADA SU TEMPERATURE STABILISANE I NEMA VIŠE UTICAJA LETA. Podrum je cca30m2, dužine 10m. Potpuno suv. Kroz podrum cirkuliše (ulazi) spoljašnji vazduh na jednom kraju, a spoljašnja jedinica na drugom kraju gura vazduh napolje. Detaljniji opis podruma kasnije dole, dole u ovom postu.
Evo nekih odnosa mereno krajem decembra i početkom januara 2013.g. mereno na sredini (5-tom metru podruma) na visini oko 1,5m, termometar naslonjen na zid.
PODRUM: ------ NAPOLJU:
+8°C ------------ +9°C
+9°C ------------ +10°C
+9°C ------------ +5°C
+8 --------------- +2
+6 --------------- +1
+5 --------------- -2
+4 --------------- -4
+4 --------------- -5
************************************************************************
Dopisane temperature ispod, dana 26.januar.2014. Novi Sad.
+2°C ------------ -8°C --------na usisu klime (sp.jed.) +1°C >> napolju -8°C


*** PROSEČNA VLAGA U PODRUMU: 68%. Kada pada kiša vlaga je 86%. Ne utiče bitno na temperaturu u podrumu.
*** Napolju oko 4°C, u podrumu oko 9°C, vlagu nisam zabeležio, klimu napanjim do daske, u kući otvorim vrata i prozore, spoljašnja jedinica se zaledi (počne proces odmrzavanja) na svakih sat vremena (cirka). Kada radi u normalnim uslovima spoljašnja se ne zaledi.
*** Prošle zime ni jedan mesec nisam ušao u crvenu tarifu. Ali sa grejalicama jesam, čepao sam nekad dobro crvenu, a čak 2 stepena manje.
*** Opis potrošnje klime sam napisao veoma grubo, jer sam podatke merene krajem decembra i celog januara izgubio. Uređaj koji je merio i beležio pravi analizu i grafikone i beleži potrošnju na svaki minut, ili na 5 minuta, više ne znam. Isključio sam uređaj na proleće i mislio kasnije da izvučem podatke u pc i postavim ovde, ali kada sam to hteo da uradim već je prošlo dosta vremena i memorija je zaboravljena, drži par dana samo, jbg.. Merač mesečne procene je tačan jer sam povremeno beležio na papir kao i temperature, vlagu i momentalnu potrošnju koju sam napisao za dane sa određenim temperaturama.

Potrošnja klime, napolju -8°C, u podrumu +2°C 26.jan.2014.; N.Sad 20h:
- Na usisu klime temperatura je +1°C
- Klima radi na oko 60% snage. Troši 1,8kW/h.
- Održava temperaturu u objektu na 24°C (ovako radi više od 10 sati, što znači da je temperatura u objektu stabilna, kao i prosečna potrošnja klime)
- U podrumu je kofa sa vodom oko 10 litara i nije smrzlo, niti ima znakova zamrzavanja.
- U podrumu su još vodovodne instalacije koje nisu izolovane i nisu noćas smrzle.
- Jutros i prethodne noći je temperatura napolju bila -10°C , a ista voda u kanti u podrumu nije bila zamrzla.
- U toku noćne, snižene temperature i nakon uključenja dnevne, veće temperature, klima može da podigne temperaturu u objektu za 1 stepen za nešto malko manje od 30 minuta. Kada je snižena 21, a povećana 24. Mereno u prvih pola sata, a to je i vreme kada kompresor radi brže. Pre nego dostigne zadatu unutrašnju temperaturu, kompresor i ranije nego je postigne počinje da smanjuje snagu. Čini mi se da je u uputstvu od klime to 1 stepen na 1 sat kada zagreva i 2 stepena na 1 sat kada smanjuje (noćni režim).
- U toku podizanja sa 21 na 24 stepena spoljašnja je zamrzla samo jednom (defrost). Kada je dostigla zadatu unutr. temp. i kada je samo održava nije zamrzla niti jednom. Prosečna vlažnost vazduha u podrumu je 60%. Napolju nisam izmerio, ali kreće magla (21h).
Ovih 8 stavki zapažanja iznad, odnose se na isti dan. Sada bi sledila zapažanja kada napolju bude bar -15 ili još niže.


Potrošnja klime, napolju __°C, u podrumu __°C . ; N.Sad:
-
-
-PS(edit 2014.) spoljašnje temperature još uvek nisu -15°C.

EDIT: januar 2015. diposano ispod plavim slovima:
Spoljašnje temperature su bile par dana oko -14°C i -17°C
Nekoliko dana je temperatura bila ispod -10°C. i to je baš bilo pred doček NG i par dana iza, pa nisam zabeležio merenja.
Uglavnom kada je tokom noći bilo -17°C tacna spoljašnje jedinice se zamrzla pa sam morao podmetnuti kofe za kondenzat koji je curio na šavovima spoljašnje jedinice. Znači da ću morati dodati grejače tacne za ovakve niske temperature.
Sobni termostat sam morao podesiti na 25 stepeni da bi u objektu bilo 22-23°C. Dok je bilo podešeno na 23 u objektu je bilo između 20-21°C (u ovim hladnim danima) i klima radila lagano-održavala, baš čudno. Ovo ne znači da klima nije uspela da nagura temperaturu u objektu, jer je to postigla kada sam povećao na sobnom termostatu. U ovom hladnom periodu primetio sam da spoljašnja duže vremena radi, ali je odradila bez problema. Ja zadovoljan.Računam grubo da je ušteda potrošene el.energije sa klimom oko 50% najmanje. Naspram grejanja sa el.grejalicama
PS.(EDIT 2014) u post dole ubačena slika potrošnje energije za proteklih 12+1 meseci. Prosečno potrošena energija za grejanje je daleko niža od 50€ nego sam kalkulisao u početku ! Prosečna potrošnja za zimu 2013/2014 je bila oko 37€.
**********************************************************************************************************************************************************************************************************************
OPIS RADOVA U PODRUMU:
- klima 24-ka DUCT (unutrašnja+spoljašnja)
- instalacija limenih kanala fi 200mm, razvodi i redukcije na 4 otvora prema prizemlju.
- fi 200mm cevi, redukcije limarske, neki nastavci opet limar pravio po mom nacrtu, izolacija, duct trake, nosači itd,itd...sitnice ..
- samo je limar plaćen za sitne usluge i materijal za redukcije, ostalo sam radio sam i na povremenu pomoć kolega, mobu. Hvala Vladimiru B.P. što me častio besplatnom ugradnjom klime !
- Ukupan ceh u podrumu oko 2600€
+
OSTATAK CENTRALNOG GREJANJA JE RAZVOD KANALA PO OBJEKTU, DIFUZORI, FILTERI, BRDO DUCT TRAKE ITD.... Rađeno pre skoro 10.god tako da se ne sećam tačno koliko je ceh bio, ali po ovome sada moguće oko 1500-2000€ ukupno i to sam sve radio sam, osim limara koji je pravio kanale (bez montaže) po mom nacrtu i naravno dao pocinkovane limove za izradu istih.
Sve ukupno i sami da radite, košta cirka 4 - 4.500€


Izgled (skica) podruma i orijentacija unutrašnje i spoljašnje jedinice na slici ispod
"ULAZ" - ulaz spoljašnjeg vazduha
IZLAZ (strelica) - spoljašnja jedinica izbacuje iskorišćeni vazduh napolje iz podruma.
Deo komentara u temi na drugoj stranici >> http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... 07#p236907
slika

****************************************************************************************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
****************************************************************************************************************************************************************************************************************

SLEDI DALJE, DETALJI ... ČIM STIGNEM ... ZA SADA GLAVNU RAČUNICU SAM POSTAVIO. MOŽETE KALKULISATI KOLIKA VAM JE KLIMA POTREBNA I DA LI VAM SE ISPLATI.
NAPISAĆU OPIS IZVEDENIH KANALA, PRESECI, DUŽINE I OSTALO... AKO VAM OBJEKAT NIJE DOVOLJNO TOPLINSKI IZOLOVAN ZABORAVITE NA GREJANJE KLIMOM.

Evo par sličica ispod ... posle ću da obrišem i postavim bolje.. i organizujem..
Poslednja slika ispod je postavljena 16.nov.2014. Opis sa slike je u postu na drugoj stranici ove teme http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... 99#p257599
Grafikon sa slike nije moja računica nego dokument elektrodistribucije.
Prilog
HPIM7303.JPG
HPIM7304.JPG
HPIM7305.JPG
HPIM7306.JPG
HPIM7307.JPG
HPIM7308.JPG
HPIM7309.JPG
HPIM7310.JPG
HPIM7311.JPG
HPIM7312.JPG
HPIM7314.JPG
HPIM7315.JPG
potrosnja.jpg
Potrošnja 2013-2014.g.
Greje se apsolutno cela kuća 64m2 prizemlje + komplet visoko potkrovlje. Predsoblje, ama baš sve, sve..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 14 Nov 2013, 00:17

Evo još par slika ... posle ću da pročistim ...
Prilog
k1.jpg
K2.jpg
k3.jpg
k4.jpg
k5.jpg
k6.jpg
k7.jpg
k8.jpg
k9.jpg
k10.jpg
k11.jpg
k12.jpg
k13.jpg
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
bogoslav
gx
gx
Postovi: 1051
Pridružen: 10 Dec 2006, 01:41
Location: Nikšić
Phone number: 0038268000267
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: niksic

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao bogoslav » 14 Nov 2013, 09:43

I koliko iznosi mjesečna cijena grijanja ¨?

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 14 Nov 2013, 17:22

Ovu temu nisam otvorio zbog tog razloga. Ti nemaš ništa od toga kolika je meni cena grejanja, nego bi uz pomoć ovoga mogao predvideti koliko bi iznosilo grejanje u tvom slučaju, niti imamo iste cene el.energije.
Ali evo, kod mene, ako je temperatura napolju oko nula stepeni prosek dan/noć, cena grejanja na mesečnom nivou je oko 50€ sa klimom. Malko i manje, ali sam zaokružio na gore radi lakšeg poređenja. Na el.grejalice bi bilo najmanje 80€ i za 1-2 stepena manja temperatura u objektu, nego sa klimom. Malo je tu sad računica u raskoraku jer sam prosečnu temperaturu u kući podigao od kako se grejem na klimu.

Iz toga sam grubo izveo zaključak da mi je ušteda oko 50%. ovi procenti su važniji.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 14 Nov 2013, 20:35

Ne možeš tako računati uštedu. Ušteda se računa tako da se uzmu u obzir svi troškovi od planiranja do investicije u instalaciju uređaja i rada pa do utrošene energije i troškova održavanja u eksplatacijskom vijeku promatranog rješenja u odnosu na neko drugo rješenje (koje je već bilo i sl.)

Razlike cijena energenata svi znamo i to se izračuna u 10 sekundi.

Ja bi ovako ugrubo rekao da sa razlikom u potrošnji od 30-40€ mjesečno, nećeš nikako uštediti, jer ćeš prije mijenjati uređaj nego se isplati.
Zato je bitno sve dobro planrati i izračunati unaprijed, i dodati dovoljno prostora za neočekivane troškove i sl. prije nego se upusti u investiciju sumnjive isplativosti.

http://www.retscreen.net/sr/home.php
http://www.retscreen.net/ang/templates_ ... source.php


P.S. cirkuliranje zraka po podrumu znači povećane gubitke topline kroz pod između prizemlja i kata i dodatne gubitke na ventilacijskim cijevima koje kroz njega prolaze. I izolacija ventilacijskih cijevi sa izolacijom (tubolit?) od 1 cm maksimalno (koliko mi se čini iz slika), u odnosu na min 3-5 cm mineralne vune ili slične izolacije koliko bi trebalo u tim uvjetima ne pridonosi baš računici. Stoga je upitna korisnost montaže vanjske jedinice u podrumu, o čemu sam već prije i govorio. Temperature zraka u podrumu treba mjeriti malo (20 cm) prije ulaza u saće vanjske jedinice klime. Tad bi vidio da nema puno razlike između vanjske temperature i one na ulazu u klimu. Podrum od 200m^3 promjeni zrak više od 10 puta za jedan sat kad klima radi, tako da nema ni teoretske šanse da preuzme toplinu iz zemlje podruma i ostalih izvora topline u podrumu da bi to klimi značajnije pomoglo.

Usisni i tlačni plenum, koliko mi izgleda su nešto poddimenzionirani pa stvaraju poveći pad tlaka. Ne vidim sekciju za filter. Kako si to izveo? Ima i dosta koljena koji su se možda mogli izbjeći boljim razmještanjem. Svako koljeno je dodatni pad tlaka. Baš me zanima dali je protok zraka kroz klimu u granicama normale.
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračun

Post napisao fanzo » 14 Nov 2013, 21:22

Nisi dobro shvatio :lala: .. mada znam da ću s tobom teško da se obračunam :mrgreen:

Meni nije važno koliko je koštala investicija u grejanje električnim grejačima/grejalicama i njihovo održavanje.
Podvukao sam paralelu između grejanja na struju grejačima i grejanja na klimu. Rezultat je 50% ušteda u energiji.
Ostalo mene ne zanima i ja ću ovu temu završiti do kraja i tako i tako :)
Kako sam pisao temu pala mi je na pamet i ideja da bi možda nekoga interesovalo koliko je koštala ovakva investicija, pa sam napisao i neku okvirnu cenu.
Tema uopšte nije za hvalisanje, nego za one koji su razmišljali o ovako nečemu, a ti sa tvoje stručne strane ubacivaj šta misliš da treba, jer si tu bolji od mene.

Za bilo kakvo grejanje potrebna je investicija, pa bilo ono na čvrsto ili bilo koje drugo gorivo. Koštaju i radijatori, košta i peć za centralno, sve košta, tako da je lakše kao u matematici poništiti "iste" i koncentrisati se na suštinu.
Centralno grejanje koje odaje toplinu na više različitih mesta u objektu je daleko efikasnije i bolje od onog koje zrači samo iz jednog izvora i još koje može da se dozira po potrebi ...

Dalje što sledi je kako napraviti instalaciju kanala. Moje preporuke iz ličnog iskustva i ostalo povezano... čim stignem.
O izolaciji objekta ne bih puno da pišem jer to nije tema. Baš iz tog razloga sam vukao paralelu sa el.grejačima jer njih svako može kod sebe da instalira i izračuna zaista koliko mu je potrebno energije za grejanje. One računice i formule što neki primenjuju su veoma grube i često netačne. Instaliraš kod sebe grejalice i sabereš koliko ti energije treba.
Imao sam ponude od stručnih osoba da će mi trebati klima preko 40kBtu ... čovek sa kojim sam pričao prilikom kupovine klime koju sam kupio me je 100 puta pitao da li sam siguran u to šta radim i da li kanali koje imam neće ugušiti ventilatore na klimi .. jbg .. ne znaju .. a sećaš se i ti si mi to pisao i bio nepoverljiv ... opisaću sve, dužine, širine i sve ostalo čega se setim.
Upravo gore su kratki podaci o pritiscima i kapacitetu klime.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 14 Nov 2013, 21:27

Veruj mi da mi je mozak prokuvao dok sam smislio celu zavrzlamu sa cevima .. a vodio sam računa da bude što manje krivina.
U svakom slučaju protok vazduha je odličan.
Filter je na klimi na usisu + dodatni filteri na usisu u objektu. Na izduv nisam stavljao filtere, nisu potrebni... sve ću napisati kasnije.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 14 Nov 2013, 22:08

fanzo je napisao: U svakom slučaju protok vazduha je odličan.
Dali za napon lizneš žicu i kažeš da je odličan ili ga izmjeriš instrumentom pa kažeš da je 220V? :pivopije: :fanzo:
Kad padnem na 80 kg onda sa mnom možda bude lako. Ovako, ima još do toga 50 kg. Znaći, oznojit češ se. Što je zdravo i pročišćava! lolzi lolzi
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
goranfri
gxu
gxu
Postovi: 1807
Pridružen: 02 Sep 2008, 01:16
Location: Beograd
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods
Lokacija: Beograd

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao goranfri » 14 Nov 2013, 23:14

Ma važno da si ti zadovoljan i da si nešto uštedeo a sve drugo je manje bitno :tooo:

Ja kada ubedim sebe da je nešto dobro i potrebno onda nema više nikavih problema lolzi

Sve u svemu dobra je to priča.

Moja supruga voli da sluša kako pucketa vatrica i tu je sva priča oko štednje završena :lala:

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 14 Nov 2013, 23:52

nike je napisao:
fanzo je napisao: U svakom slučaju protok vazduha je odličan.
Dali za napon lizneš žicu i kažeš da je odličan ili ga izmjeriš instrumentom pa kažeš da je 220V? :pivopije: :fanzo:
Kad padnem na 80 kg onda sa mnom možda bude lako. Ovako, ima još do toga 50 kg. Znaći, oznojit češ se. Što je zdravo i pročišćava! lolzi lolzi
Još mi samo fali da kupim i instrument za merenje vetra lolzi :mrgreen:
Može li da snimim video zapis sa zakačenom maramicom na najdužem izvodu?
goranfri je napisao:...Ja kada ubedim sebe da je nešto dobro i potrebno onda nema više nikavih problema lolzi ...
e to bih i ja rekao ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 15 Nov 2013, 07:54

fanzo je napisao: Još mi samo fali da kupim i instrument za merenje vetra lolzi :mrgreen:
Može li da snimim video zapis sa zakačenom maramicom na najdužem izvodu?
Može, ali iz toga mogu vidjeti jedino dali si slinav ili nisi! lolzi lolzi
Ako bi stavio klimu na grijanje u test mod i izmjerio temperaturu u kanalu prije klime i u kanalu nakon klime (nekih 0,5m od klime) bez da ulazi svježi zrak (ili nakon ulaza svježeg zraka ali ako se dobro izmješao sa recirkulacijom prije ulaska u klimu), sa čistim filterima, onda bi posredno mogli doći do približnog podatka o količini zraka.
Osnovni uvjet da klima radi ok je ispravna količina zraka.
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 15 Nov 2013, 08:27

Sve ovo pišem jer smatram da će nekome koristiti i neće morati da plati nekoliko stotina evra za proračune od stručnih lica u ovoj oblasti, a lica koja misle da su stručna i ne budu baš uvek, čast izuzetcima i profesionalcima. Međutim, smatram da je 400€ prevelika (pre 10-tak godina) cifra da se napravi jedan projekat centralnog grejanja za omanji stambeni prostor.
Par osvrta na ovo gore citirano!

"Plaćanje nekoliko stotina eura za proračune" ne znači ništa bez poznate cijene onoga što projekt obuhvaća. Normalana cijena takve rabote je oko 10% od vrijednosti investicije a to donosi detaljni proračun toplinskih gubitaka i dobitaka za zatečeno stanje, tehničko rješenje i izvedbeni nacrt cijele instalacije.

10% dati za nešto što znaš da će sigurno raditi nije prevelika cijena za razliku od štete i gubitka novaca koje je moguće ostvariti "inventivnom" izvedbom neukog samograditelja.

Ali! Famozno ali!
Da bi ti bio sit i sve ovce na broju, moraš nači projektante koji znaju svoj posao, imaju iskustvo sa takvim objektima i takvim instalacijama, imaju reference koje se mogu provjeriti i imaju sretne mušterije koje mogu posvjedočiti da su zadovoljni sa onim što im je projektirano.

Kao što vidimo, ne spominjem izvođače u cijeloj prići, jer tu ima mjesta za samograditelje i one koji žele nešto uštediti svojim radom, znanjem i angažiranjem. Jednako kao i mjesta da ti isti samograditelji (jednako kao i profesionalci), svojim neznanjem i nemarom, zaje... i najbolji projekt. Što znači da cijelu priču opet treba nadgledati netko tko to ima u malom prstu i da na vrijeme upozori na greške i probleme. A to je trošak, dodatni, koji se uvijek isplati.

Ono što smatram najbitnijim za izvođenje računice upoređenja je kolika je potrebna energija za zagrevanje "POZNATOG" objekta i na osnovu sabirka potrošnje električne energije može se izračunati i unapred predvideti neophodna snaga klima uređaja za bilo koji drugi objekat, bez obzira na stepen izolovanosti. Ovo je meni bilo bitno kada sam gradio kuću i pre nego sam kupio klima uređaj, ali nisam našao ni približno tačan odgovor pitajući veliki broj stručnih osoba na našim prostorima u dugačkom vremenskom periodu.
Ne znam kako si pitao i što, ali da je netko tko zna svoj posao došao, izmjerio objekt, pregledao strukturu materijala i napravio proračun po današnjim normama, onda sigurno greška od proračuna do stvarnih potreba POZNATOG OBJEKTA ne bi bila više od 10% niti bi dvojica koji to rade dali odgovor različit za više od 10%
Ako si ti tražio procjenu gubitaka/dobitaka u prodajnim salonima klima, forumima, i sl. bez da se uzmu u obzir svi relevantni podaci, onda znaj da ti je trgovac uvaljivao ono što ima na lageru jer ni uz pomoć mahera poput vidovitog Milana ne možeš doći do potrebne snage uređaja bez da se izvede proračun "NA OSNOVU STVARNOG STANJA U VREMENU I PROSTORU" ili da netko može predviditi koliko ćeš ti i tvoji majstori odstupiti od nekakvoga izvedbenog projekta kuće (ako ga je uopće i bilo).

S obzirom na domaću praksu skućivanja, gdje tok izrade kuće ide po slijedu: kupnja poljoprivredne zemlje, kopanje temelja bez ikakve građevinske dozvole, izgradnja sa 470 izmjena ili "kako me inspiracija i lova ponese" kopanje i štemanje na sve strane po već izgrađenoj kući za uvođenje svih vrsta instalacija bez plana i programa, useljavanje u objekt bez žbuke, izrada nacrta fiktivnih instalacija za dobivanje priključka vode i struje, grijanje južne Evrope sa grijalicama na struju za koje treba mali Đerdap, dugogodišnje lobiranje i potkupljivanje gradskih vijećnika da se tvoja poljoprivredna parcela uvrsti u urbanistički plan kao građevinska i na kraju izrada nacrta kuće za legalizaciju već izgrađene kuće izgrađene bez građevinske dozvole, nije čudo što nitko (normalan) ne može dati konkretan i točan odgovor o potrebnoj snazi uređaja za grijanje/hlađenje.

Problem je u matematici jednađbe sa više nepoznanica. Što ih je više, to je rezultat različitiji u svakoj novoj iteraciji.
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6624
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao buzdumra » 15 Nov 2013, 19:46

Nike , on je znao koliko kW mu treba jer je prethodno gdejao samo na kvarcnu i na podni greac...racunicu je bilo jednostavno izvesti .
cak nije merodavno ni debljina cevi ne mora biti unapred tacno odredjena to se moze resiti turbinama ili ventilatorima povecavanjem pritiska u kanalima .
za izolaciju si u pravu i za podrum . bolje bi mu bilo da je odma izbusio bunar i isao voda vazduh.

-e sad meni nesto nije jasno ., ja bih to na tom projektu izveo ovako on dodaje 20% novog (svezeg) vazduha s'polja gde zavrsava onaj visak iznutra? ja bih ga odveo na spoljnu jedinicu :roll:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 16 Nov 2013, 04:23

Nike, da ne citiram puno tvoje pisanje, nešto sam ti zaboravio odgovoriti od ranije...sledi..
Pre odgovora ću ti reći da konac delo krasi i sitnice čine čuda.

Sad će se priča malo razviti od kulina bana ..
Ovo u podrumu sam radio prošle godine u decembru, a svu instalaciju u kući sam radio 2004.g. U to vreme imao sam internet koji je bio veoma slab po ovom pitanju sa informacijama, ali bilo je nešto pomalo. Imao sam jednu osobu koja je više u Ameriki nego ovde i koja mi je dala nekoliko saveta, a ne bavi se ovim stvarima, ali joj nije nimalo problem da uzme alat u ruke i napravu čuda, jer čovekk je nešto kao Duja nije mu problem da sažvaće gradivo. Imao sam par konatakata sa tom osobom i koja mi je prenela nešto svog iskustva i neke sitnice ..
Ja sam u to vreme bio puno mađi i sa manje iskustva, pa sam kanale sam projektovao kao sam znao i umeo, a limar pretvorio u delo. Od iskustva imao sam neke osnovne smernice i to odlične.

Kuća ima projekat i izvedena je u suvoj gradnji, skelet sistem (nije panel sistem).
Na početku svega arhitekta koji je crtao (po mojim skicama !) i to sve stavio po ps-u na papir, pod broj 1 napravio fatalnu grešku u nacrtu potkrovlja, jer nema dovoljno iskustva ... da ne dužim dalje, toliko o iskustvu na našim prostorima što se tiče nekih inovativnih stvari .. da je bilo kamen-beton ne bi napravio greške, jer je arhitekta dobro potkovan, ali ipak ...
Glavni majstor je osoba koja je u Kanadi ispekla zanat, toliko o objektu !

Idemo dalje:
Napisao si da procenat koji je ušteđen ne opravdava ulaganja.
Ja sam na internetu odavno i znam da se lako možete desiti da se ovde igramo gluvih telefona, pa će neko ko želi sve da analizira morati celu temu pročitati nekoliko puta u većem vremenskom razoblju.
Stoga sam se još i držao da dobijene procente što više umanjim. Stvarna iskoristivost je bolja nego što sam je opisao. "Sitnice čine čuda" pa ako uvrstimo i subjektivni osećaj, a njega ne mogu da ti opišem, rezultati se menjaju, ovo nije ni važno, jer to moraš da doživiš da bi shvatio... Dalje od tih sitnica imamo i puno drugih manjih faktora koji utiču na konačni rezultat i procente..
A sada nešto u ciframa: Kod nas je cena struje u 3 tarife, sa 3 različite cene koštanja struje. Prilikom normalnog korišćenja struje svaka porodica mora da upadne čak u drugu tarifu, treća tarifa je abnormalno skupa. Kada se grejem na grejalice, a vanjska prosečna dnevno/noćna temperatura varira oko 0°C ja čepam crvenu tarifu i u tom čepanju račun za struju veoma lako dostiže skoro 200€ ili celih 200€ mesečno. Prošle zime sam se grejao na klimu i nisam upao u 3.-ću tarifu. Prosečni računi za struju su mi ~~ prepolovljeni.
Računi za struju: račun je za celokupnu potrošnju svih uređaja koji je troše u kući, ne samo koliko je klima potrošila .. kuvanje na struju i sve ostalo.. a ima toga dosta..
Pre neki dan mi je stigao račun za struju za oktobar i iznosio je tačno 3.735.din (33€). Potrošeno ukupno 646KWh. Što jeftine, što skupe *.
Ali ja neću da spominjem ove cifre jer su i one VEOMA RELATIVNE I NISU VAŽNE U OVOJ RAČUNICI ! A ZAŠTO? Jedan od najvećih razloga je što treba paziti kada je skupa, a kada jeftina tarifa i šta se kada uključuje u kući.
Ima još milion faktora koji utiču na krajnji rezultat, a još jedan i to dosta bitan je da dizanje temperature se radi u određeno vreme, a održavanje temperature u neko drugo vreme. Za vreme dizanja temperature uređaji za grejanje, ma koji to bili koriste maksimalne kapacitete, a za vreme održavanja minimalne ! meni klima po ceo dan radi na leru i duva jedva mlako i to je za moj objekat dovoljno da bude 22-24°C ! Ali ja ne bih da diskutujemo ovde o tome, jer će se priča veoma raširiti.

Izolacija/podrum. (i ovo je suvišna priča ovde).
Ako pažljivije pogledate slike koje sam stavio, videćete da su difuzori u podu. Svugde su tako, osim na jednom mestu je samo na zidu, a to sam prilikom izgradnje kanala u kući stavio kao opcija, za ne daj bože i ona je sada prigušena duplim filterom i klapnama, jer mi ne treba toliko...nebitno.
U podu na prizemlju je izolacija debljine 10cm i na njoj armirani plivajući beton cirka 5cm. Mislio sam ja na sve (ne baš apsolutno) jer ako sami ne mislite, niko drugi neće.. :)
Podrum je otprilike ispod jedne trećine prizemlja i nije na ivici objekta. Ovog leta sam još razmišljao da u podrumu dodam možda 2-3cm stiropora na plafon kako bih malo ušuškao one ispune u betonskoj ploči na plafonu podruma. To nije kritično jer je iznad izolacija, ali bi uštedelo nešto malo, a već sam rekao da sitnice kada se sastave daju puno na kraju .. i to će biti jednom,a li prvo moram sagledati situaciju kako će to na kraju morati da izgleda pa da radim u tom nekom pravcu, da mi kasnije taj stiropor ne bi smetao za nešto drugo .. otom potom, izolacija je i dalje ok.

Ranko, toplotna pumpa.
Tačno, u pravu si, ali je mene neko jako davno "zeznuo" sa grejanjem na klimu lolzi :mrgreen: pa sad nemam gde. ŠALIM SE !
Ja i dalje nisam zadovoljan i biće sigurno dorađeno da se uzme još koji stepen iz zemlje. Šteta je ne iskoristiti.
Ne možemo imati svi isto grejanje, zar ne? Pa nemamo ni svi iste mobilne ..
Nisam ja toliko pametan da sam sve sam izmislio. Samo se trudim .. i iza svega je mukotrpan rad i dugo razmišljanje .. i kuću sam sam skicirao i seckao papiriće i uklapao kockice .. :lala:

Vraćam se Nike-u :lala: Kubici /Vazduh /kvadrature/i ostalo ..
Smatram da kubni metri u nekoj prostoriji nisu jedini faktor od tolikog uticaja na ovo o čemu razglabamo.
VAZDUH JE ODLIČAN, MOŽE SE REĆI NAJBOLJI IZOLATOR.
Ali samo ako ne struji ! Ako vazduh struji, onda je on nešto SASVIM DRUGO.
Ako imaš kući neki stariji računar, najbolje sa nekim AMD procesorom. Skini sa hladnjaka ventilator pa meri temperaturu. Kada to uradiš onda nam napiši svoje mišljenje da li i dalje misliš da vazduh u pokretu ne može da preuzme toliko toplotne energije?

Nekada su aluminijumski hladnjaci izgledali kao na slici dole. Bili su glatki i lepi ..
HeatSink.jpg
Pa je neko smislio da pobošlja efiksanost istih i napravi da budu rapavi. Rezultat je isto zauzeće prostora, ali površina je puno, puno veća. Slika ispod.
Fabricating_Aluminum_Large_Heat_Sink_For_Power.jpg
Tako da, moram da branim svoj neomalterisani podrum... lolzi :mrgreen:
Ti ćeš mi samo pomoći kako da neke stvari bolje razumem i postavim .. ja čitam i razmišljam lagano .. samo vi pišite ..

Moj zaključak je da neomalterisani podrum od dužine 10m i širine 2,8m i visine 2m (visina je tolika jer više nisam imao snage da kopam :lala: ), a trebala je i širina 3 da bude...pa je beton zeznuo stvar...
.... ne sadrži samo meru u kubnim metrima, nego se u obzir mora uneti površina zidova pod zemljom i na kolikoj je to dubini, koliko vazduh može dapreuzme toplote sa cigala itd ...
- dva spoljašnja dela zida u kvadratnim metrima od oko 4m2,
- plafon u količini oko 6m2 je napolju
- ostali zidovi su u zemlji (okružuje zemlja) iznad površine zemlje 70cm, a ostatak je u zemlji ispod površine terena.
- broj komada cigala i međusobni razmak NEPRAVILNIH - RAPAVIH fugni :lala: (što daje ukupnu površinu sa kojih vazduh u svom strujanju može da preuzme toplotnu energiju)
- vazduh ulazi preko blage prepreke u vidu platna koje se njiše zbog vakuuma koji pravi spoljašnja jedinica i pod uglom od 90° skreće prema izlazu na udaljensoti 10m.
- ulazni vazduh ima usko grlo na drugoj trećini podruma u vidu otvora za vrata širine oko 1m. ostatak je pregradni zid.
- pritom uzeti u obzir da je to stara cigla velikog formata koja je pravljena pre "100 godina" i ona je sama po sebi dosta rapava :lala:
- sve ove neravnine na zidu prave mikro turbulencije što čini bar 50% bolje preuzimanje temperature.
- kolika je sposobnost cigle da prenosi toplotnu energiju ? (uzeti u proračun)
- kolika je mogućnost same cigle da preuzme toplotnu energiju iz zemlje, kojom brzinom
- kolka je sposobnost da malter prenosi toplotnu energiju (takođe uzeti u obzir)
- kolika je sposobnost betona od ko zna koliko debljine jer nam se zemlja obrušavala prilikom izgradnje podruma
- "sendvič zid" (ako se tako zove) u podrumu. Nazidan zid na pola cigle i iza zaliveno u beton.
- hidro izolacija zidova i podova u podrumu je prva klasa. Koliko sam ja uspeo to da napravim onako mlad i neiskusan :lala: iako sam kupio sve što su mi rekli da treba za pravljene bazena :lala:

Sve u svemu, kada sam počinjao da pravim temelje i podrum i papire naravno ... mislio sam da ću bar da napravim zidove (skelet) i stavim krovni pokrivač, pa da ne kisne dok ne skupim dalje novac ..
Kada smo izlili betonsku ploču (koja je takođe hidroizolovana i armirana) ja sam ostao fraj, bez novaca lolzi :mrgreen: i tu se cela priča završila .. negde 199... pete ..šeste..sedme.. tek tada sam bio mlad lolzi a kako sam pravio instalaciju za kanalizaciju i vodovod (ispod bet.ploče) u to vreme, dobro je da danas uopšte mi i funkcioniše :lala: Mada, bio sam solidno potkovan znanjem i raznim novotarijama iz SAM časopisa .. a neke su i dan danas u tendu i hajtek što kaže Ranko, a bilo je to davnih '80-tih..

Tako da .. Nike moj, ja sam to sve davno počeo da pravim, a nekad davno je bilo i manje iskustva .. pa nije baš sve pod konac, ali sam ipak zadovoljan .. jer sam mogao i sve u kockarnici da ostavim :mrgreen:

Čitajući šta pišete dolazim do nekih još zanimljivih ideja.. svašta mi pada na pamet .. i mislim da efikasnost celog sistema može još da se poboljša .. ako cigle još više izdubim :lala:

Izolacija cevi/kanala u podrumu je pre par dana doživela reviziju. Biće slike samo da završim još neke detalje i očistim podrum, jer tamo ko da je bomba pala..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 16 Nov 2013, 04:34

@Buzdumra

Nemojmo tuđu struku banalizirati!

Premali promjer kanala znači veliki pad tlaka. Veliki pad tlaka znači da je potrebno koristiti ventilatore sa većim tlakom a takvi nisu ugrađeni u klimu. To predstavlja problem jer ne možeš koristiti originalni ventilator iz klime, a to onda stvara probleme sa elektronikom i upravljanjem itd..... Osim toga to znači i veću brzinu zraka u kanalima, a to onda dovodi do veće buke u njima (i u prostoru) a to onda znači i manji komfor u stanu. To isto znači i veća curenja zraka na spojevima kanala itd........

Dakle, ne banalizirajmo struku, barem ne ovdje gdje se okupljaju stručni ljudi.

Ne kažem da je izvedeno sa malim kanalima, kažem da mi tako djeluje iz slika i s obzirom na pretpostavljenu duljinu.
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 16 Nov 2013, 04:47

Nike, potpuno si u pravu, pa sam stoga u prethodnom postu bio malo opširniji da vidiš kako je tekla cela priča oko ovoga.
Pre dve godine si me uplašio sa upravo ovom izjavom. I to je dobro jer .... ja bih u podrum instalirao cevi manjeg prečnika (kupio ranije cevi nego klimu) i to pre nego sam kupio klimu.
Kada sam odllučio koju klimu da kupim i izmerio na unutrašnjoj jedinici klime da su 4 otvora od po fi 200mm.
(nemoj da misliš da ne čitam šta pišeš)
Stoga sam čitajući šta si napisao i videvši otvore na klimi kupio fi 200mm cevi, e to je koštalo papreno, ali sam tada prilikom pravljenja kanala u podrumu znao da sam napravio što sam bolje mogao ako sam slučajno poddimenzionisao kanale u kući pre "10 godina" jer tamo više nema popravki, pa sam fi200mm pružio od klime dokle god sam mogao do ulaznih priključaka prema prizemlju i potkrovlju. Naravno lagano sam smanjivao redukovao kanale na manji i manji prečnik do fi 110mm zbog šumova.
Kanali su dobro spojeni i još zadihtovani pravom duct trakom, a ne onom sivom što ima kod nas da se kupi .. pa posle otpadne .. zbog te sive trake koju sam koristio u podrumu sam morao praviti reviziju pre par dana ..

Nemoj da pretpstavljaš, budi strpljiv dok ne napišem sve ..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 3155
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao nike » 16 Nov 2013, 04:55

Kasno je/rano je! da sad ne analiziram cijeli tekst. Ajde ti lijepo sutra stavi termometar na ulaz vanjske jedinice klime kad radi u punoj brzini (stavi termostat na 30°C) i izmjeri vanjsku temperaturu pa taj podatak napiši ovdje. Onda ćemo dalje!
Mene zanimaju objektivni, kvantificirani podaci, ne subjektivni dojmovi!

I molim da se ovo moje pisanje na tvoju temu ne shvati kao nekakvo kritiziranje. Naprotiv, sve pohvale tebi na hrabrosti i volji da to uradiš sam koliko je to više moguće.
Želja mi je pomoći onoliko koliko znam na tom polju, da to bude od koristi i drugima koji če možda tek se upustiti u to pa da se onda radi sa što večim stupnjem struke u svemu tome.
Sječam se nekadašnjeg Sam svoj majstor časopisa (kojeg sam nedavno komplete za 20 i kusur godina dao jednom prijatelju nostalgičaru) koji je bio temelj za moju popriličnu opširnost u interesima u tehnici kojeg sam godinama skupljao i jedva čekao da izađe novi broj i nekih stalnih autora članaka tamo (poput Goran Ivas sa kompletima zvučnika Dynaudio i sl.) koji su uvijek u svoje samogradnje ugrađivali maksimum struke, a naglašavali da uvijek ima mjesta za samovanje ali i za struku. Takvi projekti su bolji od onih što može majstor napraviti jer je majstor ograničen ekonomskom računicom utrošenog vremena na rad. Samograditelj toga ima na pretek i može se posvetiti i najmanjem detalju tako da je velika šansa da tako baziran projekt je poprilično bolji nego i najbolji majstorski uradak (komercijalni).
1% svjetske populacije su pametni ljudi, 4% su oni s kojima se može komunicirati a 95% su ovce koje su najsretnije u toru i da imaju pastira

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 16 Nov 2013, 05:01

Jasno. Čim izmerim napisaću ovde rezultate.
Niko te ne shvata pogrešno. Ja u ovom slučaju iznosim činjenice bez analiza i formula, a ti ćeš da staviš na papir.
A za neke stvari ja kažem, pa zašto je ta i ta osoba pametnija od mene? ... ovo se odnosi na to što sam sam pravio neke stvari ..

Dan, dva, tri... sad moram ići nešto da popravim, jer sam počeo da se tresem.. :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6624
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao buzdumra » 16 Nov 2013, 13:37

nike je napisao:@Buzdumra

Nemojmo tuđu struku banalizirati!

Premali promjer kanala znači veliki pad tlaka. Veliki pad tlaka znači da je potrebno koristiti ventilatore sa većim tlakom a takvi nisu ugrađeni u klimu. To predstavlja problem jer ne možeš koristiti originalni ventilator iz klime, a to onda stvara probleme sa elektronikom i upravljanjem itd..... Osim toga to znači i veću brzinu zraka u kanalima, a to onda dovodi do veće buke u njima (i u prostoru) a to onda znači i manji komfor u stanu. To isto znači i veća curenja zraka na spojevima kanala itd........

Dakle, ne banalizirajmo struku, barem ne ovdje gdje se okupljaju stručni ljudi.

Ne kažem da je izvedeno sa malim kanalima, kažem da mi tako djeluje iz slika i s obzirom na pretpostavljenu duljinu.
nista ne banaliziram jer sam obradjivao strujanje fluida....CENIM svakog ko jede hleb zaradjen sa svojih 10 prsta i ne sumljam u tebe niti bilo koga .
-recimo ventilacija ide kroz jednu cev za sve i pritisak je mnogo veci u njoj nabijen ventilatorima vece brzine ili turbinama , i u zavisnosti od izlaza svaki izlaz ima prigusivac buke i regulaciju pritiska -protoka ,iz manje cevi ide u cev veceg precnika i pritisak naglo pada ,a iz te manje postoji klapna koja regulise protok . (naravno da je bolje izvest da ne mora dopunsko sabijanje ali nije nista sporno i ako mu treba )

za temperaturu u podrumu mislim da on gresi jer je protok vazduha ogroman da bi se on bio medij sa zidova podruma za prenos... jeste neki stepen procentualno on dobija ali to je ne-znatno mozda cak i zanemarljivo .

za proracune potrosnje struje i temperature tu ne moze pogresit jer je imao instalisane el.grejalice ako zna da recimo na 0c napolju on trosi 5kw na sat da bi bilo 22c unutra to znaci da je racunica jasna ,. samo on to nije napisao :dmzs:
sa klimom je naravno drugacije on hoce mozda na 0c trosti 2,5kW da bih ima 22c u nutra , dok ce na -10c napolju odnos paralela biti daleko drugaciji u odnosu na greace !

Nike pitanje za tebe sad sve sam tako mislio i sam ali ne znam sta bi se dogodilo kad bi taj izmenjivac sto je projektovan na vazduh da ga uronit u vodu (samo izmenjivac) mislim da bi razmena bila predimenzionisana ali bi radilo bez posljedica :mrgreen:

isto ne mora biti kompresor od kime verovatno ima trofazni kompresor kao elektro motor na njega zakacit frekventni regulator za kojeg bi neko proracunao rezime rada od date temperatutre ,to uklopit sa nekim kontrolerom , sto znaci eto ti inverter mozda za malo vise para ali prava sprava industriska :fanzo:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20613
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Grejanje na klima uređaj - Centralno grejanje i proračuni

Post napisao fanzo » 16 Nov 2013, 17:17

Za ova merenja temperature moraćemo sačekati par dana da malo zahladni više.
Razlog je što je sada napolju +10, noćas je bilo +5. U podrumu mi je +12, a noćas je bilo +11.
Razlike su sada male.
Merio sam na brzinu jutros. Napolju +5, u podrumu na sredini +11, ispred klime +8. (ispred, na usisu spoljašnje).
Izmeriću kada napolju bude nula i bolji minus.
Napolju temperatura puno varira, dok u podrumu ne. Imao sam prošle zime i razliku od 10 stepeni, a najčešća je bila oko 6 stepeni. Zanima mene baš kolika će biti razlika kada napolju bude -10.
Ako sutra pripeče sunce napolju će biti najmanje 15°C a u podrumu neće biti više od 12-13. Ali u takvoj situaciji stupaju na delo prozori na južnoj strani :lala:
No, napraviću i detaljnija merenja.
Ne znam samo koliko utiče promaja na termometar?

Ranko, napisao sam ja sve to, ali nisi detaljnije pročitao.
Napisaću i to da je napon gradske mreže kod mene u zadnjih nekoliko godina stabilan i dobar. Mislim da ne pada ispod 215V AC.

*************************
Ranko, setio sam se da si pitao za podpritisak/nadpritisak u objektu. Za to se brine otvor fi200mm u kupatilu. Koji ujedno služi i za ventilaciju kupatila po potrebi.
Slika ispod, da ne bude da imam odgovor za sve. Poprečne fosne su za vešanje bojlera. Ima više komada da se može kačiti po želji bilo koji bojler .. nekada ..
Prilog
kupatilo3.jpg
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”