RECIRKULACIJA VAZDUHA SA FILTRIRANJEM I UBACIVANJEM ~10%-20% SVEŽEG VAZDUHA
I NARAVNO, LETI HLAĐENJE
IZVEDENO KAO OSNOVNO GREJANJE
Predgovor :)
U sledećih nekoliko dana ću da napišem svoja iskustva u vezi ovoga. Sve ovde u prvi post. Potrajaće i više dana dok sve ne opišem ...
Objekat je dobro izolovan, ali ću u opisu pokušati da što manje opisujem stepen izolovanosti jer smatram da to ne mora da ulazi u računicu koju nameravam da iznesem, jer je kod svakoga ta računica drugačija i stepen izolovanosti nije isti. Ono što smatram najbitnijim za izvođenje računice upoređenja je kolika je potrebna energija za zagrevanje "POZNATOG" objekta i na osnovu sabirka potrošnje električne energije može se izračunati i unapred predvideti neophodna snaga klima uređaja za bilo koji drugi objekat, bez obzira na stepen izolovanosti. Ovo je meni bilo bitno kada sam gradio kuću i pre nego sam kupio klima uređaj, ali nisam našao ni približno tačan odgovor pitajući veliki broj stručnih osoba na našim prostorima u dugačkom vremenskom periodu.
Hoću reći da ću pokušati dati sve 3 nepoznate A+B=C. Samo im zamenite brojke.
"Studija izvodljivosti" i sve ostalo sa moje nestručne strane. Nestručne strane iz razloga što nisam stručan u ovome, ali sam izučavao i primenio za svoje potrebe.
Možda će neki termini biti pogrešni. Možda će opisi biti zbrda zdola ..
Sve ovo pišem jer smatram da će nekome koristiti i neće morati da plati nekoliko stotina evra za proračune od stručnih lica u ovoj oblasti, a lica koja misle da su stručna i ne budu baš uvek, čast izuzetcima i profesionalcima. Međutim, smatram da je 400€ prevelika (pre 10-tak godina predračun) cifra da se napravi jedan projekat centralnog grejanja za omanji stambeni prostor.
No, neki se i boje ući u ovakav poduhvat jer je veoma teško naći stručnu osobu koja će bar dati neki približno tačan savet u vezi ovakvog grejanja, a konačna cifra nije zanemariva, a ovakvih projekata u našim sredinama je vrlo malo, pa otud i vrlo malo pravih iskustava na ovom polju.
Opisaću izvođenje kanala za distribuciju vazduha, materijali, poprečni preseci i ostalo čega se setim, šta sam ja propustio, nisam znao, mlad, neuk ..itd..
Filteri sam svoj majstor.
Itd..
************************************************************************************************************************************************************************
************************************************************************************************************************************************************************
KRATAK OPIS OBJEKTA: +faktori koji više ili manje utiču na utrošak energije za grejanje i hlađenje. Izolaciju ne spominjem.
- 8x8m + visoko potkrovlje
- Objekat je dobro izolovan (za naše pojmove odlično izolovan), no nije puno bitna ova činjenica.
- Orijentisan na južnu stranu.
- Na južnoj i zapadnoj strani srednje veliki prozorski otvori.
- Na južnoj strani terasa čiji krov sprečava prolaz sunčeve svetlosti u dnevnu sobu, a zimi sunce je niže i zraci prolaze i ulaze u dnevnu sobu.
- Ne toliko, ali ipak bitno. Listopadno drvo na južnoj strani leti smanjuje prolazak sunčanih zraka, a zimi nema lišća i propušta svetlo.
*************************************************************************************************************************************************************************
PODEŠENE TEMPERATURE ZA GREJANJE EL. GREJALICAMA:
danju: 20-22°C (od 6:30h)
noću: 18-20°C (posle 01h)
*************************************************************************************************************************************************************************
KVADRATURA STAMBENOG PROSTORA I POTROŠNJA NA GREJANJE ELEKTRIČNOM ENERGIJOM (GREJALICAMA):
- 64m2 dole i 64m2 potkrovlje
- greje se i hladi apsolutno sve i predsoblje i sve, sve, do zadnjeg kutka
- za zagrevanje koristi se nekoliko izvora grejanja (klasične električne grejalice) što više udaljene jedna od druge (nije bitan broj)
- Snaga grejača je ista, termostati povremeno pale/gase grejače. Dole napisana snaga uključenih grejača je dovoljna za zadatu temperaturu, s tim da rade duže ili kraće.
- pri spoljašnjem najnižem minusu zadata unutra bude oko 20°C, dok pri višim spoljašnjim temp. zadata unutrašnja bude oko 21-22°C
- pri spoljašnjim temperaturama danju oko 15°C i noću oko 5°C. Uključeno grejača 2KW, a termostati pale/gase grejače ...
- temperatura napolju danju oko 10°C, noću oko 2°C. Uključeno grejača ukupne snage 3KW. Pritom se termostati brinu o održavanju nameštene temperature i pale/gase grejače
- temp. danju oko 2°C i noću oko -5°C. Uključeno grejača ukupne snage 4KW. Termostati povremeno gase grejače, ali i dalje dovoljno da može da održi zadatu temp.
- temperatura napolju danju u nekom manjem minusu, a noću -20°C. Uključeno grejača ukupne snage 7KW. Pritom termostati pale/gase grejače po zadatoj temperaturi.
- pri najnižim spoljnjim temperaturama grejači češće rade, dok pri spoljašnjim dnevnim temperaturama oko 10°C ++ grejači rade u kraćim intervalima.
PODEŠENE TEMPERATURE ZA GREJANJE KANALSKOM KLIMOM: PODEŠENO DANJU NA 2°C VIŠE !!!!!
danju: 22-24°C (od 6:30h) (da, nakon korišćenja od par dana uvideo sam da mogu da dignem temperaturu)
noću: 18-20°C (posle 01h)
ZAGREVANJE ISTOG PROSTORA KANALSKIM KLIMA UREĐAJEM 24-ka
Sve isto kao iznad samo se el.grejalice zamenile kanalskim klima uređajem 24kBtu. Distrubucija vazduhom kanalima.
Opis kanalskog sistema, pozicije klime i ostaloga kasnije, dole, dole u ovom postu. Klima inače postavljena u podrum i spoljašnja i unutrašnja jedinica.
Mereno uređajem za potrošnju el.energije Voltcraft En.Log.4000: obračun po danima, grafikoni itd ..blaa.bla.. i procenjena mesečna potrošnja. Prenosim samo grube podatke zapisane povremeno na papir, jer sam uređaj isključio iz struje na proleće, a podatke nisam snimio na karticu i izbrisali su se od stajanja dok je bio isključen iz struje.
Klima uređaj, karakteristike:
- 24000Btu
- Kapacitet grejanja: 8KW
- Kapacitet hlađenja: 7,1KW
- Potrošnja za grejanje: max 2,21KW (ja merio max 2,8KW sve do daske)
- Dozvoljeno grejanje na -15°C spoljnih
- COP: 3,61
- Pritisak u kanalima do 90Pa
- Odvlaživanje 2,5L/h
- Cirkulacija unutrašnja: 1100m3/h
- Cirkulacija spoljašnja: 2470m3/h
- R410A
TEMPERATURE I POTROŠNJA:
- Klima ST.BY režim: 10W
- Spoljašnja temperatura danju oko 15°C i noću oko 5°C. U podrumu oko 10°C konstantno. Potrošnja klime prosečno varira 200-500W, ima veće pikove (2,8KW) kada diže temp. sa noćne na dnevnu. Često spoljašnja jedinica ne radi, nego samo lagano vrti vazduh (~30Wh). Mesečni obračun na uređaju za merenje potrošnje pokazuje oko 120KWh/1 mesec.
- Spoljašnja temp. danju oko 10°C i noću oko 2°C. U podrumu 10 danju i 8°C noću. Potrošnja klime varira najčešće oko 500W i naravno max pikovi kada podiže sa noćne na dnevnu oko sat vremena. Takođe preko dana često samo vrti vazduh ili radi na nekom minimumu jer je temperatura vazduha koji izduvava možda 22-23°C. Instrument pokazuje mesečnu potrošnju oko 350KWh.
- Spoljašnja temperatura danju do +2°C i noću oko -5°C. U podrumu 8°C danju i +5°C noću. Potrošnja klime najčešće varira oko 1KW. Postoje periodi gde radi na leru, samo blago vrti vazduh u toku sunčanog dana. Mesečna potrošnja oko 650KWh.
- Spošljašnja temperatura -20°C. Nije bila prošle zime. nadam se da će biti ove :-)))) (znam da ne volite) pa ću dopisati.
MALI REZIME:
*** Sve je mereno prošle zime. Najnižu temperaturu koju sam ja primetio kod mene je bila -5°C. Nadam se da će ove zime biti i niže da vidim da li će da gura dobro :)
*** Po mojoj slobodnoj proceni klima uređaj je radio PROSEČNO na pola snage u periodima najhladnijih dana (-5°C).
*** Po slobodnoj proceni smatram da bi potrošnja bila niža za 10% da sam smanjio temperaturu za 1 stepen. Sada je povećana za 2 stepena u dnosu na grejanje na struju grejačima.
*** Zanimljiv je odnos temperature u podrumu i spoljašnje temperature danju i noću. MERENO U DECEMBRU KADA SU TEMPERATURE STABILISANE I NEMA VIŠE UTICAJA LETA. Podrum je cca30m2, dužine 10m. Potpuno suv. Kroz podrum cirkuliše (ulazi) spoljašnji vazduh na jednom kraju, a spoljašnja jedinica na drugom kraju gura vazduh napolje. Detaljniji opis podruma kasnije dole, dole u ovom postu.
Evo nekih odnosa mereno krajem decembra i početkom januara 2013.g. mereno na sredini (5-tom metru podruma) na visini oko 1,5m, termometar naslonjen na zid.
PODRUM: ------ NAPOLJU:
+8°C ------------ +9°C
+9°C ------------ +10°C
+9°C ------------ +5°C
+8 --------------- +2
+6 --------------- +1
+5 --------------- -2
+4 --------------- -4
+4 --------------- -5
Dopisane temperature ispod, dana 26.januar.2014. Novi Sad.
+2°C ------------ -8°C --------na usisu klime (sp.jed.) +1°C >> napolju -8°C
*** PROSEČNA VLAGA U PODRUMU: 68%. Kada pada kiša vlaga je 86%. Ne utiče bitno na temperaturu u podrumu.
*** Napolju oko 4°C, u podrumu oko 9°C, vlagu nisam zabeležio, klimu napanjim do daske, u kući otvorim vrata i prozore, spoljašnja jedinica se zaledi (počne proces odmrzavanja) na svakih sat vremena (cirka). Kada radi u normalnim uslovima spoljašnja se ne zaledi.
*** Prošle zime ni jedan mesec nisam ušao u crvenu tarifu. Ali sa grejalicama jesam, čepao sam nekad dobro crvenu, a čak 2 stepena manje.
*** Opis potrošnje klime sam napisao veoma grubo, jer sam podatke merene krajem decembra i celog januara izgubio. Uređaj koji je merio i beležio pravi analizu i grafikone i beleži potrošnju na svaki minut, ili na 5 minuta, više ne znam. Isključio sam uređaj na proleće i mislio kasnije da izvučem podatke u pc i postavim ovde, ali kada sam to hteo da uradim već je prošlo dosta vremena i memorija je zaboravljena, drži par dana samo, jbg.. Merač mesečne procene je tačan jer sam povremeno beležio na papir kao i temperature, vlagu i momentalnu potrošnju koju sam napisao za dane sa određenim temperaturama.
Potrošnja klime, napolju -8°C, u podrumu +2°C 26.jan.2014.; N.Sad 20h:
- Na usisu klime temperatura je +1°C
- Klima radi na oko 60% snage. Troši 1,8kW/h.
- Održava temperaturu u objektu na 24°C (ovako radi više od 10 sati, što znači da je temperatura u objektu stabilna, kao i prosečna potrošnja klime)
- U podrumu je kofa sa vodom oko 10 litara i nije smrzlo, niti ima znakova zamrzavanja.
- U podrumu su još vodovodne instalacije koje nisu izolovane i nisu noćas smrzle.
- Jutros i prethodne noći je temperatura napolju bila -10°C , a ista voda u kanti u podrumu nije bila zamrzla.
- U toku noćne, snižene temperature i nakon uključenja dnevne, veće temperature, klima može da podigne temperaturu u objektu za 1 stepen za nešto malko manje od 30 minuta. Kada je snižena 21, a povećana 24. Mereno u prvih pola sata, a to je i vreme kada kompresor radi brže. Pre nego dostigne zadatu unutrašnju temperaturu, kompresor i ranije nego je postigne počinje da smanjuje snagu. Čini mi se da je u uputstvu od klime to 1 stepen na 1 sat kada zagreva i 2 stepena na 1 sat kada smanjuje (noćni režim).
- U toku podizanja sa 21 na 24 stepena spoljašnja je zamrzla samo jednom (defrost). Kada je dostigla zadatu unutr. temp. i kada je samo održava nije zamrzla niti jednom. Prosečna vlažnost vazduha u podrumu je 60%. Napolju nisam izmerio, ali kreće magla (21h).
Ovih 8 stavki zapažanja iznad, odnose se na isti dan. Sada bi sledila zapažanja kada napolju bude bar -15 ili još niže.
Potrošnja klime, napolju __°C, u podrumu __°C . ; N.Sad:
-
-
-PS(edit 2014.) spoljašnje temperature još uvek nisu -15°C.
EDIT: januar 2015. diposano ispod plavim slovima:
Spoljašnje temperature su bile par dana oko -14°C i -17°C
Nekoliko dana je temperatura bila ispod -10°C. i to je baš bilo pred doček NG i par dana iza, pa nisam zabeležio merenja.
Uglavnom kada je tokom noći bilo -17°C tacna spoljašnje jedinice se zamrzla pa sam morao podmetnuti kofe za kondenzat koji je curio na šavovima spoljašnje jedinice. Znači da ću morati dodati grejače tacne za ovakve niske temperature.
Sobni termostat sam morao podesiti na 25 stepeni da bi u objektu bilo 22-23°C. Dok je bilo podešeno na 23 u objektu je bilo između 20-21°C (u ovim hladnim danima) i klima radila lagano-održavala, baš čudno. Ovo ne znači da klima nije uspela da nagura temperaturu u objektu, jer je to postigla kada sam povećao na sobnom termostatu. U ovom hladnom periodu primetio sam da spoljašnja duže vremena radi, ali je odradila bez problema. Ja zadovoljan.
Računam grubo da je ušteda potrošene el.energije sa klimom oko 50% najmanje. Naspram grejanja sa el.grejalicama
PS.(EDIT 2014) u post dole ubačena slika potrošnje energije za proteklih 12+1 meseci. Prosečno potrošena energija za grejanje je daleko niža od 50€ nego sam kalkulisao u početku ! Prosečna potrošnja za zimu 2013/2014 je bila oko 37€.
**********************************************************************************************************************************************************************************************************************
OPIS RADOVA U PODRUMU:
- klima 24-ka DUCT (unutrašnja+spoljašnja)
- instalacija limenih kanala fi 200mm, razvodi i redukcije na 4 otvora prema prizemlju.
- fi 200mm cevi, redukcije limarske, neki nastavci opet limar pravio po mom nacrtu, izolacija, duct trake, nosači itd,itd...sitnice ..
- samo je limar plaćen za sitne usluge i materijal za redukcije, ostalo sam radio sam i na povremenu pomoć kolega, mobu. Hvala Vladimiru B.P. što me častio besplatnom ugradnjom klime !
- Ukupan ceh u podrumu oko 2600€
+
OSTATAK CENTRALNOG GREJANJA JE RAZVOD KANALA PO OBJEKTU, DIFUZORI, FILTERI, BRDO DUCT TRAKE ITD.... Rađeno pre skoro 10.god tako da se ne sećam tačno koliko je ceh bio, ali po ovome sada moguće oko 1500-2000€ ukupno i to sam sve radio sam, osim limara koji je pravio kanale (bez montaže) po mom nacrtu i naravno dao pocinkovane limove za izradu istih.
Sve ukupno i sami da radite, košta cirka 4 - 4.500€
Izgled (skica) podruma i orijentacija unutrašnje i spoljašnje jedinice na slici ispod
"ULAZ" - ulaz spoljašnjeg vazduha
IZLAZ (strelica) - spoljašnja jedinica izbacuje iskorišćeni vazduh napolje iz podruma.
Deo komentara u temi na drugoj stranici >> http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... 07#p236907
****************************************************************************************************************************************************************************************************************
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
****************************************************************************************************************************************************************************************************************
SLEDI DALJE, DETALJI ... ČIM STIGNEM ... ZA SADA GLAVNU RAČUNICU SAM POSTAVIO. MOŽETE KALKULISATI KOLIKA VAM JE KLIMA POTREBNA I DA LI VAM SE ISPLATI.
NAPISAĆU OPIS IZVEDENIH KANALA, PRESECI, DUŽINE I OSTALO... AKO VAM OBJEKAT NIJE DOVOLJNO TOPLINSKI IZOLOVAN ZABORAVITE NA GREJANJE KLIMOM.
Evo par sličica ispod ... posle ću da obrišem i postavim bolje.. i organizujem..
Poslednja slika ispod je postavljena 16.nov.2014. Opis sa slike je u postu na drugoj stranici ove teme http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.ph ... 99#p257599
Grafikon sa slike nije moja računica nego dokument elektrodistribucije.