ASYA 9lcc
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Re: ASYA 9lcc
DC inverter! Bojim se da je tu prnio kompresor ili inverter. Vuče preveliku struju.
Ako nisi ovlašteni sa mogućnošću zamjene dijelova po potrebi, onda bježi od toga.
A da jesi, nebi pitao ovdje šta je ta greška.
Probaj isklučiti klimu iz struje, oprati vanjsku i unutarnju, uključi klimu kad je vani manje vruće i provjeri dali se odmah pojavi greška kad starta kompresor ili je možda skroz nestala..
Ako nisi ovlašteni sa mogućnošću zamjene dijelova po potrebi, onda bježi od toga.
A da jesi, nebi pitao ovdje šta je ta greška.

Probaj isklučiti klimu iz struje, oprati vanjsku i unutarnju, uključi klimu kad je vani manje vruće i provjeri dali se odmah pojavi greška kad starta kompresor ili je možda skroz nestala..
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
Ja sam to izmerio i kompresor nije mislim da je inverter il cjela PCB .Sad kada resetiraš radi samo ventilator 5 sekundi i stane to napravi 3 puta i onda opet javlja isto greško.Ačuje se u vajnskoj jedinici na PCB kako uključi i onda odmah isključi.
Ja se bavim sa klimama več 20 godina samo mel tražim vaša iskustva jer inverter je jedno veliko sranje samo troši strujo. Ja sam malo računo i vidio da inverter potroši za 10%više struje nego obična, ona je malo bolja samo kod grijanja kod niske vajnske temparature a ostalo ne valja.
Ja se bavim sa klimama več 20 godina samo mel tražim vaša iskustva jer inverter je jedno veliko sranje samo troši strujo. Ja sam malo računo i vidio da inverter potroši za 10%više struje nego obična, ona je malo bolja samo kod grijanja kod niske vajnske temparature a ostalo ne valja.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Na koji način si mjerio kompresor kad si siguran da on nije?
- nike
- gxu
Ne znam kako si ti mjerio i računao potrošnju invertera i u odnosu na što.ervin46 je napisao: Ja se bavim sa klimama več 20 godina samo mel tražim vaša iskustva jer inverter je jedno veliko sranje samo troši strujo. Ja sam malo računo i vidio da inverter potroši za 10%više struje nego obična, ona je malo bolja samo kod grijanja kod niske vajnske temparature a ostalo ne valja.
Potrošnja klima uređaja ovisi prvenstveno o COP I EER tog uređaja a noviji inverter kompresori, posebno DC inverteri, imaju vrlo visoki COP i EER u odnosu na klasične kompresore. Stvar je u konstrukciji kompresora i veličini izmjenjivača.
COP i EER ovisi i o radnim uvjetima pa je sigurno da inverter koji radi non stop na min. ili max. brzini imam manju efikasnosnost nego onaj koji radi na optimalnoj brzini. Dakle ako se kupi predimenzionirani inverter koji će raditi uglavnom na min., njegova efikasnost je daleko manja od invertera koji je optimalno dimenzioniran a time i moguća veča potrošnja u odnosu na isto tako dobro dimenzioniran fix-speed uređaj sa efikasnim kompresorom najnovije generacije.
To čak i neki proizvođači poput Daikina i rade tj. svoje efikasne DC kompresore iz inverterskih klima ugrađuju u fiX-sped uređaj kako bi imali što veći COP i EER tamo gdje ne treba inverter.
I da ne zaboravimo, energiju klima ne proizvodi, već je pretvara iz jednog u drugi oblik, manje ili više efikasno.
Klimitizirani prostor je taj koji energiju troši.