slika Molim sve članove foruma da kineske linkove stavljaju u CODE tagove prilikom pisanja posta.
Razlog je taj što nas povremeno napadaju botovi sa kineskih ip adresa i guše server. Hvala!
slika

Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,Honorarac,sim

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Sloksik
_
_
Postovi: 10
Pridružen: 18 Jul 2008, 11:21
Location: Beograd

Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Post napisao Sloksik » 05 Apr 2009, 01:23

U lokalu je bila montirana klima , *(spoljna jedinica je montirana vislje od unutrasnje), jednom prilikom zapalio se rostilj i od prevelike temperature istopila se plastika na unutrasnjoj jedinici. Hteo sam to da zamenim i kupio sam novi klima uredjaj i mislio sam da to sve montiram na postojecu instalaciju posto su cevi duzine nekih 6m. Kada sam odsekao cevi na unutrasnjoj jedinici, pocelo je da curi ulje iz cevi. :m:
Pitanje ?
Kako sada da ispraznim to ulje iz cevi , da li to uopste trebam da radim, da li ce to ulje da smeta kada napunim sistem freonom( r 22), Kada izvakumiram instalaciju,hoce li to ulje izaci,i koliko je potrebno da isteram cevi iznad kompresora da mi se ovo ne bi ponovilo(ovo sa uljem). :fanzo:

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Post napisao JaroslavBires » 05 Apr 2009, 08:38

Kao prvo, nisi naveo o kom uređaju se radi, dali ga menjaš identičnim, a ako ne kojim plinom je bio punjen stari a kojim novi? Ovo te pitam zbog vrste ulja kojom su punjene klime, jer i tu imaš mineralno i sintetičko ulje!
Drugo, zašto da puniš plin? Zar ga nosi sačuvao u spoljašnjoj jedinici?
Ovde je bilo u više navrata opisivano kako i koliki sifoni se i na koju dužinu cevi prave, pa malo pročešljaj forum frigo i klime!
Svaki plin povuče malo ulja i to je normalno, no brzina protoka plina i sifoni omoguće ulju da recirkuliše kroz sistem!
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Sloksik
_
_
Postovi: 10
Pridružen: 18 Jul 2008, 11:21
Location: Beograd

Re: Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Post napisao Sloksik » 05 Apr 2009, 23:09

Sto se tice uredjaja , bila je Rowa 12i u sistemu je bio gas R22 i menja se klimom WEG 12koja isto ima R22. Gas nisam hteo da zadrzim zato sto prilikom prethodnog servisiranja kada su je servisirali majstori iz nekog lokalnog servisa (klima je ispustila sav gas na spoju dve cevi na varu)kada su dopunjavali klimu zavrnuli su ventile na spoljnoj jedinici ,i izvakumirali su samo instalaciju i na moje pitanje a vakumiranje spoljne jedinice, dobio sam odgovor da se to ne vakumira zbog ulja u kompresoru ???,pa sam mislio da je sistem pun vazduha . A sto se tice sifona , potrazicu na forumu detaljnije informacije
Hvala u svakom slucaju.

Mega Elektro SU
_
_
Postovi: 130
Pridružen: 12 Dec 2008, 22:06
Location: subotica
Warranty service: LG Galanz Vivax
Contact person: Robert

Re: Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Post napisao Mega Elektro SU » 05 Apr 2009, 23:53

slobodno zameni tu klimu nece biti nikakvih problema! nego:upisao si u tvoj profil da si serviser! :m: -a neznas dali je to problem da ima u cevima ulja... :m: :m: :m:

Nebojsa_Pazova
_
_
Postovi: 132
Pridružen: 11 Feb 2008, 10:17
Lokacija: Stara Pazova

Re: Ulje u unutrasnjoj jedinici klima uredjaja

Post napisao Nebojsa_Pazova » 06 Apr 2009, 11:41

Sloksik je napisao:Sto se tice uredjaja , bila je Rowa 12i u sistemu je bio gas R22 i menja se klimom WEG 12koja isto ima R22. Gas nisam hteo da zadrzim zato sto prilikom prethodnog servisiranja kada su je servisirali majstori iz nekog lokalnog servisa (klima je ispustila sav gas na spoju dve cevi na varu)kada su dopunjavali klimu zavrnuli su ventile na spoljnoj jedinici ,i izvakumirali su samo instalaciju i na moje pitanje a vakumiranje spoljne jedinice, dobio sam odgovor da se to ne vakumira zbog ulja u kompresoru ???,pa sam mislio da je sistem pun vazduha . A sto se tice sifona , potrazicu na forumu detaljnije informacije
Hvala u svakom slucaju.
:uca: Nije sramota pitati ono sto ne znas .... ali ako kazes da si serviser, trebalo bi da znas, neke osnove zanata !!!!
Posto kazes, da je instalacija duga 6m, znas li sa koliko ces dopuniti sistem freonom, zbog duzine? Onu spoljasnju jedinicu si trebao vakumirati, skupiti freon u nju, na demontazi .... znas da ne treba rasipati tako freon, toliko je prica o ekelogiji napisano, ili si je trebao iskoristiti jer je ispravna, kako sam te razumeo ... zameni samo unutrasnje !!!!
Pozdrav
Najveci talenti, gube se u neradu !!!!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”