Moje rešenje za kondenzat iz klime

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
miodrag popovic
gx
gx
Phone number: 00381638773821
Specialty: tv

Moje rešenje za kondenzat iz klime

Post napisao miodrag popovic » 18 Jun 2025, 21:53

Klima na terasi mi je niža od vrata terase pa nemam mogućnost da odvod kondenzata provučem iznad vrata do oluka.Prije nekoliko godina sam uradio jednostavno rešenje koje evo radi bez greške.
Po ivici terase i ispod vrata terase provukao sam crevce od akvarijuma 5mm prečnik i uveo ga u oluk,zaljepio glet masom bila mi pri ruci.Ne smeta ,veće tj deblje bi sigurno i ne bi se motalo oko ćoškova.Drugi kraj creva uveo u flašu 5 litara na visini 5 cm od dna.Crevo kondenzata iz klime spojeno na vrh flaše,flaša probušena pri vrhu.
Kada nakapa voda u flaši preko pola,tj nekih 15cm iznad visine crevceta stvori se dovoljan pritisak da "potjera" vodu kroz crevo 5mm i odtekne sva voda u oluk.Kad jednom krene ne staje do donjeg nivoa,pa onda ponovo ne curi dok ne nakapa približno da iste visine(istog pritiska).I voda ima napon.Taj ciklus nikad nije omanuo niti se začepilo crevo od 5mm mada se vidi na slici da je potpuno pocrnilo i štrokavo.Na početku sezone stavim novu flašu i ne izlazim više da prosipam vodu,a nakupi se (dok nisam ovo uradio) po 5 flaša dnevno kad su vrućine i vlaga.

Ona rupa pri vrhu je neophodna.Tako se izbjegnu svi podpritisci- poplava vode sa unutrašnje jedinice kada se crevo kondenzata uroni u vodu i voda više ne ide napolje.I ako se začepi crevce curiće po terasi a ne po stanu.
Prilog
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

bracans
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Re: Moje rešenje za kondenzat iz klime

Post napisao bracans » 19 Jun 2025, 14:37

Zanimljivo uradjeno Miodraze, kada kazes oluk moram napisati jednu anegdotu iz prakse. Kada su bile one celijske jake letnje oluje zovu me i kazu "pomagaj, curi nam voda iz unutrasnje jedinice". Odem ja i ima sta da vidim, lisce zagusilo oluk iza oduska cevi klime, sva voda iz oluka iznad visine unutrasnje jedinice se slila u prostoriju. 0x00xx5
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.

Kole
_
_

Re: Moje rešenje za kondenzat iz klime

Post napisao Kole » 19 Jun 2025, 15:07

Taj kondenzat je koristan, ne bi ga trebalo otakati nego sakupljati u prazne flaše i balone. U pitanju je meka voda bez kamenca, ima sve osobine destilovane vode ili kišnice, a besplatna je.

Za slučaj da ima neke prljavštine u toj vodi, samo treba staviti 2-3 sloja od stare najlon čarape i privezati gumicom na izvod od levka i pretočiti tu vodu u čistu flašu.

Neke od mogućih upotreba kondenz vode su: za hladnjak i akumulator automobila, za pegle na paru, za paročistače, punjenje sistema za centralno grejanje, za pranje kose, pranje veša, zalivanje cveća koje voli meku vodu... i još mnogo toga.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”