Ispravnost kompresora

Forum za klime.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Tamy
_
_

Ispravnost kompresora

Post napisao Tamy » 26 Okt 2011, 08:20

Neka stara klima "Delphi -Carrier" ACS-12, koja se upotrebljava za hadjenje podruma, nikako nije radila kako treba, pa sam odvojio kompresor iz sistema, i sada me zanima, kako da provjerim njegovu ispravnost, jer sumnjam, da je izgubio svoju originalnu efikasnost.
Ako ga upalim i napumpam mu tlačnu stranu na oko 15 bar, dali on treba da drži pritisak i koliko dugo, odnosno u kakvom vremenu kod ispravnog kompresora tlak sme da padne? Radi se naravno o rotacijskom kompresoru.
Kod klipnih kompresora znam, da mora da drži pritisak ali za rotacijskog nisam siguran, dali je njegova konstrukcija toliko drugčija ili isto tako ima nepovratni ventil, koji treba 100% da drži pritisak. U ovom primjeru pritisak padne za otprilike jednu minutu na svega 5-6 bari. Molim za vaše mišljenje.

Nebojsa_Pazova
_
_

Re: Ispravnost kompresora

Post napisao Nebojsa_Pazova » 28 Okt 2011, 22:22

a zar nisi jednostavno mogao sistem kontrolisati, kad je kompletan, odnosno pratiti mu pritiske na potisu i usisu i tako doci jednostavno do resenja o ispravnosti kompresora, ma kakav on bio !? Ja licno ne bih nikad skidao motor bez potrebe, odnosno bez njegove zamene novim!
Najveci talenti, gube se u neradu !!!!

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 29 Okt 2011, 02:40

Koliko ja znam konstrukciju rotacionog kompresora oni nemaju ventile pa je izjednačenje tlakova prilično brzo kad kompresor miruje.
On ili pumpa ili ne i čini mi se da je tvoj ispravan ako si uspio sa njim samim napumpati tlak od 15 bara.
Dakle dovedeš 4-5 bara dušika na usis i on mora napumpati barem 15 bara na tlaku (Staviš kapilaru ili nekakav ventil na izlaz). Nemoj pumpati zrak radi vlage, posebno ako je POE ulje unutra.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

Tamy
_
_

Post napisao Tamy » 29 Okt 2011, 08:59

Nike, puno hvala na korisnom savjetu! Nije POE ulje, tako da se nadam, da nisam unistio kompresora.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “KLIMA UREĐAJI”