GORENJE WA583 zamena osovine bubnja(RESENO)

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

GORENJE WA583 zamena osovine bubnja(RESENO)

Post napisao kisko » 12 Mar 2009, 14:15

Posto u novom sadu trenutno nema trokraki nosac bubnja sa osovinom za ovu masinu ili "krstak" kako ga ja zovem
3-12-2009 1-55-48 PM.png
3-12-2009 1-55-48 PM.png (16.94 KiB) Pregledano 9433 puta.
a za ovu masinu slika
Elem na nju idu lezajevi 6203 i 6204 ,problem je sto je osovina pojedena u delu gde treba da nasedne lezaj a naravno neispravan je i mesingani deo za semering.
Ono sto me interesuje je da li je neko probao da tu ubaci osovinu od starijih masina gorenje na original bubanj(njih imam sa bubnjem zajedno),naravno promenio bih i spoljasni nosac lezajeva i semering(tu idu 6204-6205)
Interesuje me dali je neko probao tako nesto na ovom modelu koji je bas poznat po stradanju lezajeva,posto je ovo za komsinicu ubacio bih stariju varijantu jer to ipak mnogo duze traje,original nemoze da izdrzi duze od dve godine iako stavljam original gorenje semering koji je mnogo "meksi" od onih sto pravi mala privreda i koji su bas tvrdi i pojedu vrlo brzo mesingani deo na osovini.
uvek ima nesto interesantno

Mega Elektro SU
_
_
Warranty service: LG Galanz Vivax
Contact person: Robert

Re: WA583 zamena osovine bubnja

Post napisao Mega Elektro SU » 12 Mar 2009, 16:15

nikad nisam razmisljao o ovome, nisam ni probao, posto imam jako dobrog strugara. jeste da na toj masini su slaba tacka ti lezajevi , ali ako se dobro napravi osovina nema sanse da opet propadne... "milion puta sam to radio i bas NIKAD nisan imao reklamaciju! ta masima nema veliki obrtaj centrifuge tako da nije ni jako opterecena osovina. za svaki slucaj proveri da nije slucajno spoljni krst iztrosen u kojem se nalaze lezajevi !?

kisko
Preminuo

Re: GORENJE WA583 zamena osovine bubnja

Post napisao kisko » 12 Mar 2009, 18:36

Bahhhh,sad kad sam je razbucao i pogledao bubanj vidim da nepasuje sa starog modela :mrgreen: no osovina je bas razbucana tu gde ide veci lezaj je pojedena sigurno za 1mm ako ne i vise,takodje i mesingani deo gde ide semering ima kanale dubine 1mm,u sustini jedino novi krstak je resenje,naravno ako se nadje :mrgreen:
Spoljni krst je OK.

radan81
_
_

Post napisao radan81 » 12 Mar 2009, 19:46

neznam kako ti komšinica plaća lolzi
a možda postoji rešenje...
sutra ću da pogledam u gorenje servisu koliko košta taj krst,
trebalo bi da ga imaju jer su stvarno snabdjeveni rezervnim dijelovima...

ako ti bude odgovarala cijena ja ću vjerovatno sledeće sedmice za novi sad pa ti mogu donijeti.
"U majstora zlatne ruke"
-nekad bilo...

Matori2
_
_
Contact person: milan
Specialty: whitegoods

Post napisao Matori2 » 12 Mar 2009, 20:13

Neznam koliko kosta nov krst sa osovinom ali imam jednog strugara koji to resava uspesno do sada mi je uradio bar 30 od razlicitih modela.
Kome radionica lici na apoteku, taj verovatno leci elektroniku brufenima....

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 12 Mar 2009, 20:38

Matori2 je napisao:Neznam koliko kosta nov krst sa osovinom ali imam jednog strugara koji to resava uspesno do sada mi je uradio bar 30 od razlicitih modela.
Problem je sto ih vise kod mene nema tj sad imaju samo dve vece firme koje rade obradu,motora,radilica(firma FELIX) itd a nece da steluju strug za 1 komad :oklagija ,mozda da vidim kod nekog kolege u gradu.

Mega Elektro SU
_
_
Warranty service: LG Galanz Vivax
Contact person: Robert

Post napisao Mega Elektro SU » 12 Mar 2009, 21:42

to je problem da je nov napravljen tacno na meru, pa je velika verovatnoca da ce ti se isto desiti nakon odredjenog vremena, a strugar navari na osovinu i skine visak na tu meru koji on zeli. mene ovaj strugar (kod kojeg redovno nosim) uvek pita: "koliko oces da me psujes kad stavljas lezajeve"- u prevodu: koliko da ostavi preklapanje na osovini naspram lezaja.
slican problem su imale ves masine Bira, koje su se proizvodile pre o.p. 5-6 godina, tamo se koriste lezajevi 6202 i 6203 tako da je to jos slabije. bili smo garancijalni servis za njih i pokusali smo kod reklamacija u vezi lezajeva vise puta da menjamo osovinu, (lako se narucivao iz fabrike)ali svaka nova koju smo dobili i ugradili u masine, odma u startu "landarao" u lezajevima. odtad ja ne rzmisljam ni kod jedne masine da probam naruciti novu osovinu...

kisko
Preminuo

Post napisao kisko » 12 Mar 2009, 21:51

Pa tu si upravu jer je ovo masina stara dve godine a ovo je drugi put da treba menjati semering i lezajeve :m: ,posto je komsinica u pitanju mislio sam je spasiti sa drugim bubnjem i spoljnim krstom ali nemoze nazalost :?

kisko
Preminuo

Re: GORENJE WA583 zamena osovine bubnja(RESENO)

Post napisao kisko » 21 Mar 2009, 19:36

Reseno obradom postojece osovine na strugu.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Re: GORENJE WA583 zamena osovine bubnja(RESENO)

Post napisao IvanBG » 12 Apr 2009, 14:42

E pa kolega, baš si bio optimista sa tom zamenom krsta. Mislim, bilo bi dobro ali..... nekad nije lako zamenjivati ni bubnje i krstove istih setova ležaja, jer često postoje znatne varijacije zavisno od generacije. Sećam se, recimo, vrlo nezgodne razlike u prednjoj strani bubnja PS301 (ili PS201, ne sećam se tačno) i PS306 koja je imala za posledicu češanje bubnja i kontratega nakon montaže. Isti ležaji, ista osovina, isti prednji otvor i gabariti bubnja, ali različit profil prednje stranice, i trt... :-(
Sigurno da bi situacija bila puno bolja da se mogu montirati ležaji 6204 i 05 umesto 03 i 04, ovi prvi ladno traju oko 10god u proseku (i to oni osrednjeg kvaliteta), dok 03 i 04 jedva sastave i 5 (i to najkvalitetniji). E, sad, godinu (pa i 2) dana je zaista prekratko, tu ili fabrički nije valjala osovina ili mašina roka 2-3 puta dnevno (ili oboje). Kod starih tipova mali zazor izmedju osovine i ležaja nije bio veliki problem (imam takve primerke u evidenciji koji su trajali i do 7-8god), ali kod tanje osovine to može mnogo da skrati vek. Kod malih ležaja na osovini bubnja treba imati u vidu i to da kvalitet istih dosta utiče na trajnost. U toj situaciji ja uvek koristim SKF, mada sam u poslednje vreme kombinovao 04 SKF i 03 CODEX, videćemo još kako će se to pokazati (mada mislim da mi jedna takva kombinacija već gura treću godinu, da ne ureknem)
Ako neko baš želi da pojača svoju makinu, savetovao bih mu da proba FAG. Što se tiče semeringa, uvek sam do sada stavljao GM (mislim da je to neka domaća mala privreda) jer boljih ranije nije ni bilo, a ja ih i dalje uzimam po navici. Doduše, za sve semeringe uvek koristim staru Kruševačku LPD mast koja se, na žalost, bliži kraju, kad bi negde imao sad da je kupim bilo bi do j... :?

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”