E pa kolega, baš si bio optimista sa tom zamenom krsta. Mislim, bilo bi dobro ali..... nekad nije lako zamenjivati ni bubnje i krstove istih setova ležaja, jer često postoje znatne varijacije zavisno od generacije. Sećam se, recimo, vrlo nezgodne razlike u prednjoj strani bubnja PS301 (ili PS201, ne sećam se tačno) i PS306 koja je imala za posledicu češanje bubnja i kontratega nakon montaže. Isti ležaji, ista osovina, isti prednji otvor i gabariti bubnja, ali različit profil prednje stranice, i trt...
Sigurno da bi situacija bila puno bolja da se mogu montirati ležaji 6204 i 05 umesto 03 i 04, ovi prvi ladno traju oko 10god u proseku (i to oni osrednjeg kvaliteta), dok 03 i 04 jedva sastave i 5 (i to najkvalitetniji). E, sad, godinu (pa i 2) dana je zaista prekratko, tu ili fabrički nije valjala osovina ili mašina roka 2-3 puta dnevno (ili oboje). Kod starih tipova mali zazor izmedju osovine i ležaja nije bio veliki problem (imam takve primerke u evidenciji koji su trajali i do 7-8god), ali kod tanje osovine to može mnogo da skrati vek. Kod malih ležaja na osovini bubnja treba imati u vidu i to da kvalitet istih dosta utiče na trajnost. U toj situaciji ja uvek koristim SKF, mada sam u poslednje vreme kombinovao 04 SKF i 03 CODEX, videćemo još kako će se to pokazati (mada mislim da mi jedna takva kombinacija već gura treću godinu, da ne ureknem)
Ako neko baš želi da pojača svoju makinu, savetovao bih mu da proba FAG. Što se tiče semeringa, uvek sam do sada stavljao GM (mislim da je to neka domaća mala privreda) jer boljih ranije nije ni bilo, a ja ih i dalje uzimam po navici. Doduše, za sve semeringe uvek koristim staru Kruševačku LPD mast koja se, na žalost, bliži kraju, kad bi negde imao sad da je kupim bilo bi do j...