Candy cld135 nekontrolisano naglo ubrzava 

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Markeđani
_
_
Specialty: computers

Candy cld135 nekontrolisano naglo ubrzava

Post napisao Markeđani » 18 Nov 2021, 18:36

Mašina: Candy
Model: cld135
Motor: ACC Type 20584.528 480/17000 rpm 230V 50Hz (41015501)

Opis kvara:
Mašina normalno radi i zavši ceo program kada je prazna. Kada se ubaci veš, posle jedno 35-40 minuta rada, odjednom podivlja. Umesto normalnog okretanja zaleti se iz sve snage dva puta sa pauzom između i zatim počnu da trepere led diode 7 puta.Prvo sam pomislio da nešto sa elektronikom nije u redu i da se prilikom opterećenja neka komponenta previše ugreje zbog povećanog protoka struje. Međutim svaka komponenta na ploči je potpuno hladna ali sam primetio da je motor veoma vruć. Ne ugreje se odjednom već postepeno. Otpor taho kalema je 180Ω. Toliko i treba da bude po servisnom uputstvu. Otpor statora 0,6Ω 0,6Ω i 1,2Ω a rotora 3,2Ω. Pod veoma vruć motor mislim jako neprijatan za držanje ruke. Možda mu je to i radna temperatura s obzirom da nema nikakav ventilator na sebi. Primetio sam da ukoliko uspem da rashladim motor, ili pauziram pranje u trenutku kada mašina podivlja i sačekam da se prirodnim putem ohladi, pranje se završi do kraja bez problema.

Treperenje dioda 7 puta ukazuje na grešku sa motorom. Samo je pitanje da li je motor neispravan ili taho generator ili nešto treće. Ono što sam primetio je da kada sam isključio mašinu prilikom kvara i skinuo vruć motor taho generator je pokazivao beskonačan otpor. Pomislio sam da možda moj instrument ne valja pa sam uzeo drugi digitalni i on je pokazao beskonačan otpor. I dok sam tako držao instrument povezan i razmišljao u jednom trenutku počeo je da trepće. Nešto slično kao kada se ne spoji ispravno na mernu tačku. A zatim je par sekundi kasnije ispisao 180Ω. Pokušao sam i sa prethodnim instrumentom i on je sada pokazao isti otpor. Dva puta da ne povežem instrument kako treba delovalo mi je neverovatno pa sam napravio eksperiment. Fenom sam zagrevao taho kalem i merio otpor. U jednom trenutku samo je pokazao beskonačno. Zatim sam sačekao da se ohladi i odjednom se vratio na 180Ω. Pitanje koje se nameće je da li taho kalemovi imaju u sebi neku vrstu termo prekidača kojim signaliziraju da je došlo do pregrevanja pa time štite motor? Ili prilikom zagrevanja dolazi do rastezanja žice i prekida a prilikom hlađenja do sakupljanja i ponovnog spoja? Ili ja negde grešim?

Ukoliko su potrebni još neki podaci napišite kako bih vam poslao.
Prilog
Oznaka masine.jpg
motor.jpg
glavni modul.jpg

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: Candy cld135 nekontrolisano naglo ubrzava

Post napisao alexa_pg » 18 Nov 2021, 19:06

Dobrodošao na Fanzo forum.

Ne radim veš mašine ali iz opisanog rekao bih da ne valja kalem taho generatora.
Rezonujem, da postoji zaštita motora, ona bi zaustavila motor potpuno tj. ne bi dozvolila da se uopšte okreće.
Dok se ne jave stručnjaci BT sa pravom dijagnozom, raspitaj se gdje ima da se kupi taho generator.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Post napisao jaro » 18 Nov 2021, 19:14

Tako je, menjaj taho špulnu.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

sim
gxu
gxu
Warranty service: Bela tehnika
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936

Post napisao sim » 18 Nov 2021, 19:44

Sumnja se na taho, a nije postavljena njegova slika.
Posto je motor acc, ako je taho sa zutim zicama menjaj ga.
To im je cesta mana.
Moze da ulegne taho od gorenja sa crvenim zicicama.
SIMkom

Markeđani
_
_

Post napisao Markeđani » 19 Nov 2021, 10:31

Upravo tako. Taho je sa žutim žicama. Zaboravio sam da ga slikam.

Da li je otpor tahoa bitan ili samo dimenzije?
Pitam pošto su za Gorenje veš mašine skoro duplo jeftiniji.

Markeđani
_
_

Post napisao Markeđani » 19 Nov 2021, 11:31

Tahogenerator Candy 49000464 dimenzije 39x14mm, unutrašnji prečnik 22mm, otpor 180Ω. Cena 2050din. + poštarina. Žute žice.

Tahogenerator Gorenje 182363 dimenzije 40x12mm, unutrašnji prečnik 24mm, otpor 70Ω. Cena 1170din. Crvene žice.

Koji od ova dva da uzmem?

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 19 Nov 2021, 12:54

Bolje uzmi žute žice...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

Markeđani
_
_

Re: Candy cld135 nekontrolisano naglo ubrzava  * REŠENO *

Post napisao Markeđani » 29 Nov 2021, 23:26

Kupio sam orginalni taho kalem Candy 49000464 i večeras ga namestio. Trenutna cena je 1800 dinara. Puna mašina je oprala ceo program belog veša do kraja i nije prijavila nikakav kvar. Stoga smatram da je problem rešen. Hvala vam svima koji ste bili brzi u davanju odgovora, kao i na dobrodošlici kao novom članu.

Inače merio sam temperaturu motora sondom instrumenta UT210D i najviša koju sam izmerio bila je 73°C ali problema u radu nije bilo.
Prilog
Candy 49000464.jpg

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”