Gorenje W6202/S - Okreće u jednom smjeru, ne uključuje grijač
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Gorenje W6202/S - Okreće u jednom smjeru, ne uključuje grijač
Model: W6202/S
Art.No. : 362022
Oznake na modulu:
AKO 745126-05
PRG 750996-01
Type NGPS10 B/1
Gorenje 334004
Šifra: 363498
EK B/1 PS-10/-A2-10-5/007
09.09.2013.
2. Izmena
Problem na ovoj perilici je da bubanj okreće samo u jednu stranu bez prekida (u smjeru kazaljke na satu-na svim programima),centrifugu odradi normalno.Elektronika
je bila na pregledu,a elektroničar je zamjenio element koji upravlja relejima motora,međutim ista stvar.Motor demontiran i isproban direktno-radi,tahogenerator
ispitan u radu motora-napon se diže-znači ispravan.Pošto je elektroničar rekao da je modul ispravan,ostaje sumnja da je neispravan procesor za jednostrano okretanje,
pa molim za savjet-što dalje.
Art.No. : 362022
Oznake na modulu:
AKO 745126-05
PRG 750996-01
Type NGPS10 B/1
Gorenje 334004
Šifra: 363498
EK B/1 PS-10/-A2-10-5/007
09.09.2013.
2. Izmena
Problem na ovoj perilici je da bubanj okreće samo u jednu stranu bez prekida (u smjeru kazaljke na satu-na svim programima),centrifugu odradi normalno.Elektronika
je bila na pregledu,a elektroničar je zamjenio element koji upravlja relejima motora,međutim ista stvar.Motor demontiran i isproban direktno-radi,tahogenerator
ispitan u radu motora-napon se diže-znači ispravan.Pošto je elektroničar rekao da je modul ispravan,ostaje sumnja da je neispravan procesor za jednostrano okretanje,
pa molim za savjet-što dalje.
Zadnja izmena: KASA1, dana 07 Nov 2021, 19:42, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Dopuna naslova
Razlog: Dopuna naslova
- spagagz
- gx
- Contact person: Nedeljko
- Specialty: tv-multimedia
Re: Gorenje W6202/S-Okreće u jednom smjeru
Postoji mogucnost da ti je relej zalijepio.Obrati paznju da li cujes dali cakce drugi relej kad treba da reverzira.
Zadnja izmena: spagagz, dana 27 Okt 2021, 20:29, ukupno menjano 1 put.
- sim
- gxu
- Warranty service: Bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Phone number: 0038162303936
- Specialty: whitegoods
Na tim masinama je takav program da na pocetku okrece samo u jednu stranu bez prestanka i to dugo tipa bar 5-10 minuta. Nakon toga okrece levo desno.
SIMkom
- bracans
- bela tehnika
Dali je menjan motor? Gorenje koristi različite proizvođače motora. Motori imaju veliki uticaj na tijek pranja i centrifuge (djelovanje kontrole stabilnosti), zato se preko testnog programa određuju alternative motora koje se ugrađuju.
Doziranje vode je ovisno od načina mjerenja nivoa. Za detekciju osnovnog nivoa koristi se hidrostat.
a) Hidrostat
Korak1: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil MW ili MW +H), nakon pauze od 1 sek. slijedi vremensko doziranje. Zajedno s vremenskim doziranjem uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW). Ako padne nivo vode ispod nivoa 1 okretanje se prekine i uključi se doziranje do nivoa 1.
Ostala doziranja: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil MW ), nakon pauze od 1 sek. slijedi vremensko doziranje.
b) Senzor nivoja
Korak1: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil pranje MW ili MW +H), nakon pauze od 1 sek. slijedi doziranje do zahtjevanog nivoa. Nakon završenog doziranja uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW).
Ostala doziranja: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil pranje MW), nakon pauze od 1 sek. slijedi doziranje do zahtjevanog nivoa. Nakon završenog doziranja uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW).
c) Uzimanje omekšivača
Doziranje vode do nivoa 1 (ventil PW +MW ), sva ponovna doziranja vode do nivoa vode kroz ventil PW (predpranje).
Inace su ove masine osetljive na padove napona.
Doziranje vode je ovisno od načina mjerenja nivoa. Za detekciju osnovnog nivoa koristi se hidrostat.
a) Hidrostat
Korak1: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil MW ili MW +H), nakon pauze od 1 sek. slijedi vremensko doziranje. Zajedno s vremenskim doziranjem uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW). Ako padne nivo vode ispod nivoa 1 okretanje se prekine i uključi se doziranje do nivoa 1.
Ostala doziranja: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil MW ), nakon pauze od 1 sek. slijedi vremensko doziranje.
b) Senzor nivoja
Korak1: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil pranje MW ili MW +H), nakon pauze od 1 sek. slijedi doziranje do zahtjevanog nivoa. Nakon završenog doziranja uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW).
Ostala doziranja: Doziranje vode do nivoa 1 (ventil pranje MW), nakon pauze od 1 sek. slijedi doziranje do zahtjevanog nivoa. Nakon završenog doziranja uključuje se okretanje u lijevu stranu (CCW).
c) Uzimanje omekšivača
Doziranje vode do nivoa 1 (ventil PW +MW ), sva ponovna doziranja vode do nivoa vode kroz ventil PW (predpranje).
Inace su ove masine osetljive na padove napona.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog 

Evo,konačno sam probao mašinu po uputama SIM-a i ustanovio da je u pravu.Naime,mašina par puta okreće ulijevo i udesno po 4,5 minuta sa pauzom(mirovanjem) od
1 minute,a onda okreće s kraćim periodima.Međutim,u toku provjere ustanovio sam drugi kvar,a to je da ne grije.Mislio sam da neko vrijeme radi na hladno,ali radila
je 40-tak minuta,a onda sam je isključio.Normalno uzme vodu i počne okretati-znači hidrostat ispravan,grijač novi.Ipak sam probao zamjeniti i hidrostat i ntc,ali i
dalje ne grije.Grijač na oba izvoda dobiva fazu(ili nulu),znači,nešto od toga se gubi,ali ne znam gdje.Elektroničar je pregledao modul,provjerio sve releje i zamjenio
element koji njima upravlja.Da li je što propustio(previdio)?Što dalje?
1 minute,a onda okreće s kraćim periodima.Međutim,u toku provjere ustanovio sam drugi kvar,a to je da ne grije.Mislio sam da neko vrijeme radi na hladno,ali radila
je 40-tak minuta,a onda sam je isključio.Normalno uzme vodu i počne okretati-znači hidrostat ispravan,grijač novi.Ipak sam probao zamjeniti i hidrostat i ntc,ali i
dalje ne grije.Grijač na oba izvoda dobiva fazu(ili nulu),znači,nešto od toga se gubi,ali ne znam gdje.Elektroničar je pregledao modul,provjerio sve releje i zamjenio
element koji njima upravlja.Da li je što propustio(previdio)?Što dalje?

- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
Negde omas propust...
Daj neku dobru sliku konektora- ploča, nivostat..
Daj neku dobru sliku konektora- ploča, nivostat..
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
Evo,Jaro,šaljem slike modula sa obe strane u cjelini i u dijelovima,pa gdje se bolje vidi.Inače,veza između hidrostata i modula je dobra,a i vodič koji ide sa konektora na
ploči prema grijaču je dobar.Ipak je negdje prekid faze ili nule,ali gdje?
ploči prema grijaču je dobar.Ipak je negdje prekid faze ili nule,ali gdje?
- sim
- gxu
Nemoj da komplikujes.
Sve otpore meris na konektorima koji se kace na plocu.
Pusti masinu da uzme vodu, nakon toga je ugasi i izmeri otpor na konektoru grejaca. Takodje meri otpore i prema masi.
Jaro ti je rekao da postavis sliku ploce sa prikacenim konektorima kako bi se bilo sigurno da nije mozda nesto lose povezano.
Sve otpore meris na konektorima koji se kace na plocu.
Pusti masinu da uzme vodu, nakon toga je ugasi i izmeri otpor na konektoru grejaca. Takodje meri otpore i prema masi.
Jaro ti je rekao da postavis sliku ploce sa prikacenim konektorima kako bi se bilo sigurno da nije mozda nesto lose povezano.
SIMkom
- jaro
- bela tehnika
Da.
Ili pustis neki recimo program od 90 c, treba da uzme vodu, mesa, i tek negde posle 15min treba da pali grejac, par sekundi pre promeni ritam mesanja, i posle pali rele grejaca. Jesi li to ispratio?
Ili pustis neki recimo program od 90 c, treba da uzme vodu, mesa, i tek negde posle 15min treba da pali grejac, par sekundi pre promeni ritam mesanja, i posle pali rele grejaca. Jesi li to ispratio?
Slijedio sam navedene upute i ustanovio sljedeće.Mašina uzme vodu i kad preklopi kontakte(zatvori dovod vode),na konektoru na ploči,koji vodi od hidrostata,izmjerio
sam otpor 27 oma(smeđe žice),a to je otpor grijača.Isti otpor je i nakon 15-tak minuta pranja sa reverziranjem,međutim,relej grijača se ne uključuje.U prilogu su slike
modula i hidrostata sa spojenim konektorima.I nakon ove provjere nisam bliže rješenju.
sam otpor 27 oma(smeđe žice),a to je otpor grijača.Isti otpor je i nakon 15-tak minuta pranja sa reverziranjem,međutim,relej grijača se ne uključuje.U prilogu su slike
modula i hidrostata sa spojenim konektorima.I nakon ove provjere nisam bliže rješenju.
- jaro
- bela tehnika
Ako je baš sve kako pišeš, onda ne valja elektronika.
Mada sumnjam. I dalje mislim da ti je nešto promaklo.
Mada sumnjam. I dalje mislim da ti je nešto promaklo.
Moguće,Jaro,ali i ako je tako,ne znam što mi je moglo promaknuti.No,ako je elektronika,onda bi mogao biti procesor,jer drugo je sve pregledano od strane elektroničara
i to dvaput.Već sam u dilemi,da li odustati ili još pokušavati tražiti rješenje problema.
i to dvaput.Već sam u dilemi,da li odustati ili još pokušavati tražiti rješenje problema.
Proveri da li rele grejača ima vezu sa ULN200X (10-16 pin).
Bada,relej grijača ima vezu sa ULN2003 i to sa gornjim kontaktom pokraj oznake C16,ali ne znam da li je to u redu ili ne.Osim toga,popodne sam je opet uključivao i
ispitivao neke napone,npr. na konektoru od NTC-a na ploči prisutan je napon 220V,naravno,svaka žica posebno sa nulom.Još sam ustanovio da dovodna i odvodna faza
termobrave idu na relej,pa kad se relej reverziranjem uključuje i isključuje,onda se dovodna faza (napon)za termobravu pojavljuje i gubi.Pošto nisam elektroničar,
ne znam da li su te navedene stvari normalne ili ne,odnosno da li je to povezano sa postojećim kvarom.
ispitivao neke napone,npr. na konektoru od NTC-a na ploči prisutan je napon 220V,naravno,svaka žica posebno sa nulom.Još sam ustanovio da dovodna i odvodna faza
termobrave idu na relej,pa kad se relej reverziranjem uključuje i isključuje,onda se dovodna faza (napon)za termobravu pojavljuje i gubi.Pošto nisam elektroničar,
ne znam da li su te navedene stvari normalne ili ne,odnosno da li je to povezano sa postojećim kvarom.
A NTC senzor dali je ispravan? Ne rezumem njbolje kako ima na njemu 230V.
Kako si to mjerio?
LP Srečko

LP Srečko
Samouk
NTC senzor je ispravan,pokazuje 24,5 kilooma,a što se tiče napona,možda sam krivo formulirao.Dakle,mjerio sam instrumentom,jedna pipalica na nulu, a druga na
konektor NTC-a na ploči,jednom na jedan izvod,a drugi put na drugi izvod i oba izvoda pojedinačno sa nulom pokazuju 230V.E,sad,kako nisam elektroničar,ne znam
da li je to u redu,kao i pojavljivanje i gubitak napona za bravu,što sam opisao u prethodnom postu,te ako nije,da li je povezano sa ovim kvarom.Lp
konektor NTC-a na ploči,jednom na jedan izvod,a drugi put na drugi izvod i oba izvoda pojedinačno sa nulom pokazuju 230V.E,sad,kako nisam elektroničar,ne znam
da li je to u redu,kao i pojavljivanje i gubitak napona za bravu,što sam opisao u prethodnom postu,te ako nije,da li je povezano sa ovim kvarom.Lp
-
- ___
- Specialty: computers
Vidi ako možeš da zamjenjiš ULN kolo,, ..ako opet bude isto problem sa procesorom...
Da li to znači da ne bi smjela biti veza
između ULN kola i releja grijača ili ima
neki drugi razlog zašto bi ga trebao
zamjeniti.
između ULN kola i releja grijača ili ima
neki drugi razlog zašto bi ga trebao
zamjeniti.
- sim
- gxu
Treba biti veza uln i releja.
Uln ukljucuje relej.
Napon na ntc meris izmedju kontakata ntc a ne prema nuli.
Normalno je sto tu imas oko 230V jer niski naponi nisu galvanski odvojeni od mreze. Takodje to sto meris povremen napon na bravici je normalno jer se bravica napaja preko motora.
Izmeri napone ma ntc na releju i na kondenzatorima.
Uln ukljucuje relej.
Napon na ntc meris izmedju kontakata ntc a ne prema nuli.
Normalno je sto tu imas oko 230V jer niski naponi nisu galvanski odvojeni od mreze. Takodje to sto meris povremen napon na bravici je normalno jer se bravica napaja preko motora.
Izmeri napone ma ntc na releju i na kondenzatorima.
SIMkom
Kao prvo,ULN je zamjenjen,samo što mi elektroničar nije do sada precizirao oznaku elementa kojeg je zamjenio.A što se tiče napona,na NTC dolazi 30-tak mV,na
elektrolitu 25V 220mikrofarada-16,3V,na elektrolitu 400V 10mikrofarada-320V,dok na releju grijača nema napona i stoga ne može uključiti grijač.To znači po mom
mišljenju da je neispravan procesor.U tom slučaju ne ostaje drugo,nego nabaviti novu elektroniku ili eliminirati mašinu.
elektrolitu 25V 220mikrofarada-16,3V,na elektrolitu 400V 10mikrofarada-320V,dok na releju grijača nema napona i stoga ne može uključiti grijač.To znači po mom
mišljenju da je neispravan procesor.U tom slučaju ne ostaje drugo,nego nabaviti novu elektroniku ili eliminirati mašinu.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 11 Odgovori
- 4533 Pregledano
-
Zadnji post napisao freonr12
09 Okt 2015, 14:44
-
- 11 Odgovori
- 1424 Pregledano
-
Zadnji post napisao petek13
27 Jan 2025, 10:09
-
- 5 Odgovori
- 3579 Pregledano
-
Zadnji post napisao ledinci
23 Mar 2017, 19:33
-
- 4 Odgovori
- 1222 Pregledano
-
Zadnji post napisao cudan
20 Jun 2013, 12:13
-
- 10 Odgovori
- 2572 Pregledano
-
Zadnji post napisao bracans
08 Feb 2024, 11:34
-
- 6 Odgovori
- 3503 Pregledano
-
Zadnji post napisao rsinisa
22 Jun 2011, 09:57
-
-
Beko WB6106XD brzo okreće motor na pranju RIJEŠENO
napisao kibsa » 29 svi 2011, 12:19 » u VEŠ MAŠINE - 8 Odgovori
- 1985 Pregledano
-
Zadnji post napisao kibsa
13 Jun 2011, 23:52
-
-
-
Indesit WITL85 (EU)vy motor okrece mah.brzina(RESENO)
napisao gelevski » 28 Okt 2012, 19:14 » u VEŠ MAŠINE - 22 Odgovori
- 2564 Pregledano
-
Zadnji post napisao dejan-dexi
01 Nov 2012, 21:09
-