Gorenje WA482 ne ispire dobro (rješeno)

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Re: Gorenje WA482 ne ispire dobro

Post napisao dodig » 03 Avg 2012, 12:43

prihvati se ti svoje struke lolzi

arsa
_
_
Contact person: Arsa
Specialty: tv-multimedia

Post napisao arsa » 03 Avg 2012, 14:16

lolzi :pivopije:

Ivek
_
_

Post napisao Ivek » 03 Avg 2012, 21:40

hvala jaro trebalo je i meni to past na pamet, ali jednostavno sam zaboravio pošto je stalno bio veš u mašini kad sam probavao....

hvala svima na druženju koji su se uključili u temu, za sad može teoretski rješeno (drugi tjedan idem povečat nivo vode) pa ču javit rezultate

LP

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan
Specialty: whitegoods

Re: Gorenje WA482 ne ispire dobro (rješeno)

Post napisao IvanBG » 19 Okt 2012, 02:38

Danas sam se i ja susreo sa sličnim problemom, doduše radi se o drugoj mašini ali je nebitno, mislim da ceka stvar uopšte nema veze sa modelom. Naime, sve je počelo kada se mušterija požalila da joj mašina ne cedi veš kako treba. Probom na prazno konstatovao sam da mašina osetno sporije izbacuje vodu, mada nekako ipak istera sve za predviđeno vreme. Nakon čišćenja odvoda (bilo je malo koječega mada ništa posebno) i zamene pumpe, nastaje agonija... mušterija sutradan opet prijavljuje isti problem!? :shock: Sledi ponovo detaljan pregled, sva creva, filter, nova pumpa zamenjena drugom, kondenzator motora takođe (bio opao sa 16 na 14) i probano ovaj put sa vešom ispiranje, ok radi... Mada, jeste mi malo čudno bilo što se pri centrifugiranju stvaralo podosta pene, iako sam proveru vršio sa čistim vešom i bez praška. Ipak, nisam tome pridavao naročit značaj, jer je na kraju iscedila ok, i odem. Naravno, posle prvog pranja opet zovu, isti problem... :shock:
E, tu sad dolazim na lice mesta odmah čim je završila da vidim ja kako to izgleda i imam šta i da vidim - nekakvu penu svuda po vešu i malo vode u dnu bubnja, par cm. Koji je sad to koji moj, pitam se i puštam ponovo zadnju centrifugu, i kako bubanj ubrzava iz veša kulja neverovatna količina pene, kao što je kolega opisivao, kao da neštu u mašini proizvodi toliku penu :!: :?: Naravno da pumpa tu posustaje i vrlo vrlo slabo izbacuje vodu za svo vreme centrifugiranja, motor osetno usporava pod opterećenjem tolike pene koja nikako da izađe i veš na kraju ostaje tek delimično isceđen. Kad sam to video rekao sam im da smanje količinu na pola i probaju sa drugim praškom, jer se kroz priču ispostavilo da su baš od skora prešli na neki novi (i naravno ekstra jeftin). Da li je samo do toga, ostaje veliko pitanje, i ja u čudu jer ovakvu budalaštinu nisam imao pred sobom za svih ovih 15 god svoje karijere u ovom poslu...
:shock: :shock: :shock: :m:

mivageze

Post napisao mivageze » 19 Okt 2012, 11:39

Kad bi valjao prašak od 2 eura za 3kg, ne bi se ni proizvodio onaj od 8 eura za 3kg.... : i još ako je mašina sa manje ispiranja i sa premalo vode radi... i još se pritisne taster "E"..i ako tunel guma nema one tri rupice da ne leži voda u njoj.. i još se stavi malo divljeg omekšivača...eto ti pjene ko u priči... :oklagija

Ivek
_
_

Post napisao Ivek » 20 Okt 2012, 01:37

znači ne događaju se meni samo neke glupe greške na mašinama nego nas ima još :pivopije:

e sad ču ja ispričat cijelu priču oko svog slučaja i na kraju mogu reči samo jedno, tolika pjena je do hidrostata ili je do praška trečeg nema!

Poznatoj stranki procurila kada na staroj mašini i pitaju mene ako imam koju polovnu mašinu, ja im dam gorenje 482 i kažem da dobiju 1god garancie.
Nakon tjedan dana zovu i kažu da mašina radi pjenu, zamjenim sve šta sam mislio da treba ali opet isto, zatim povisim nivo vode u kadi ali opet ništa, i tako je trajalo 3-4 tjedna to natezanje oko te vešmašine da bi je nakraju uzeo sebi doma a njima dao drugu mašinu gorenje 512 za koju sam bio siguran da ne radi nikakvu pjenu. Kad sam dovezo ovu 482 mašinu doma nisam uopče ništa htio više isprobavat nego sam odmah promjenio oba hidrostata (neznam zašto ali činilo mi se nakon svega da je možda do njih) Nakon prvog pranja veša mašina je odmah sasvim normalno odradila bez pjene, no sad mi je žao šta ju nisam probao sa starim hidrostatima i sa svojim praškom...

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 20 Okt 2012, 13:21

trebao si je probat sa svojim praškom , no zanima me da li mašina koju si im dao poslije ove je li je i ona radila pjenu.

Ivek
_
_

Post napisao Ivek » 20 Okt 2012, 19:53

i mene zanima, no nisu se ništa od onda javljali...

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 20 Okt 2012, 19:54

Bez brige kolega, bice i kod te pene pre ili kasnije, kad sipaju prasak lopatom, a vode u njoj par casa...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

mivageze

Post napisao mivageze » 20 Okt 2012, 21:22

Tehnologija je toliko uznapredovala i danas su deterđženti tipa Persil ili Arijel toliko dobri da je sasvim dovoljno 100g praška za jedno normalno pranje i nema potrebe za predpranjem kao nekada...Temperature pranja su isto dovoljne do 60 stupnjeva sa takvim prašcima...Dokazano mašina potroši duplo struje na 90 temperaturi i sa predpranjem nego na 60 na ekonomik programu... e sad ovi što troše prašak od 2 eura to neznaju pa stavljaju lopatom i u pranje i u predpranje pa onda pjena zna udarit i na ladicu od praška.... :oklagija

dejan-dexi
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Dejan Matejić

Post napisao dejan-dexi » 20 Okt 2012, 22:32

Ne znam , ja sam nekako staromodan , volim to predpranje , lepo pripremi ves za pranjnje

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 21 Okt 2012, 03:23

Ma tehnologija je uznapredovala do mojega... Na tim istim (najkvalitetnijim) praškovima stoji preporuka da se doziraju poprilično, i sam sam se čudio kada sam pogledao pakovanje poslednji put. Mašine sada rade sa vrlo malo vode radi uštede struje, ali se zato često ispiranja odvijaju traljavo pa neki puštaju da ispira 2 puta. Iako većina dodatno dopunjuje bubanj pri ispiranju, cela operacija se prekrati ako je prvi nivo suiviše nizak i ispiranje bude tek polovično.
Ako me ovi pozovu ponovo povećaću im nivo vode na tom aparatu za šlag, pa ćemo videti hoće li se situacija poboljšati. Mada lično mislim da je ovde glavni problem ipak u nekvalitetnom prašku koji je sklon penušanju koje nije baš poželjno pri mašinskom pranju, e sad kod neke mašine to nekako i prođe dok kod drugih nastane opisani haos...
:?

mivageze

Post napisao mivageze » 21 Okt 2012, 12:07

Dali je tehnologija uznapredovala do "tvoga" to ne znam ali znam da je uznapredovala u svemu pa tako i u prašcima za pranje...To što mašine peru sa manje vode na prvom nivou radi uštede struje je tačno ali nije tačno da radi prvog nivoa slabo ispiraju...Upravo radi toga i postoji dva hidrostata i taj drugi nivo da bi mašina isprala kako treba sa više vode...Dosta mašina ima i dodatni taster za još jedno ispiranje više ako treba, naprimjer kao WA583 od Gorenja....To što kažeš da si pročitao da novi deterđženti traže puno praška je netočno osim u extremnim zaprljanjima što je potpuno normalno...Inače na Persilu Exspert od 2kg ti jasno piše da je za 20 pranja, što kaže da kad se podjeli ta 2kg na 20 pranja, ispada da je za jedno pranje dovoljno 100 grama....
Ivane, pročitao sam na ovom forumu dosta tvojih jako kvalitetnih postova i iznimno cjenim tvoja mišljenja, ali ovaj put si fulao, nemoj se ljutit, moguće da si drugačije mislio.... :uca:
persil-expert-color-20-davek.jpg

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 21 Okt 2012, 13:10

mivageze je napisao:ali nije tačno da radi prvog nivoa slabo ispiraju...
E vala je tako kod maltene pola mojih mušterija koje koriste mašine Gorenja slične ovoj iz naslova teme, dakle sa mehaničkim programatorom i 2 hidrostata. Dešava se to da prvi nivo toliko vremenom opadne da mašina nema vremena da se dopuni do drugog (posebno ako je još i dovod malo slabijeg pritiska) pre nego programator prebaci na sledeći korak. Onda ljudi konstantno puštaju da ponovo ispira pa se čude kako im odu ležaju bubnja za 3 god. iako nisu baš toliko slabi (6204 i 03). Kod 583 i 543 istina ima taj taster za dodatno ispiranje, ali radi se samo o još jednom uzimanju vode + standardnog ispiranja koje se odvija u samo 3 vode ako se ne varam (ako je opcija isključena). A stariji modeli tog istog gorenja ispirali su u 4-5 voda po default-u, znači ni tu se ne dobija ništa mnogo, pre se može reći povratak na staro. Kamo sreće da su izumeli neki novi način grejanja vode kao metod uštede, jer ova štednja putem smanjene količine vode gde se kao računa na neku čarobnu hemiju iz praška je obično sviranje q-cu... pogotovu ako se ima u vidu da renomirani proizvođači rade drugačije svoj prašak za naše tržište :!: :mrgreen:
Inače, sad sam pogledao baš na pakovanju svog praška (da ne imenujem kog) i ladno preporučuju 60+160g za dobro zaprljan veš i srednju tvrdoću vode, ili 120g za malo zaprljan i istu tvrdoću... s tim da naša voda ovde u BG bi mogla da se računa i u tvrdu (postoji preporuka i za jako tvrdu u tabeli). Pa ti sad budi pametan, mi npr. stavljamo maltene pola od te preporuke ali objasni ti to ljudima. lolzi

mivageze

Post napisao mivageze » 21 Okt 2012, 14:28

Prvo ! Istina je da sa vremenom zbog slabljenja hidrostata može pasti prvi nivo i tu treba da se podesi hidrostat ili da se ugradi novi, ali to nema veze sa ispiranjem...Dobro ispiranje ovisi o količini vode na drugom nivou koji kad je aktivan hidrostat br2 nema veze sa stanjem prvog nivoa...zavisi još od samog broja ispiranja koje ima data mašina....zavisi od vrste praška (to si dobro rekao)...zavisi od količine rublja u bubnju, a može zavisiti i od centrifuge jer neke mašine dodaju kratku centrifugu između pojedinih ispiranja....Znači. mašina ne prima vodu za ispiranje preko prvog hidrostata pa da onda preuzme kao drugi, nego programator na ispiranju komunicira isključivo sa hidrostatom br.2...To što oba hidrostata imaju zajedničku premosnicu za napajanje, nema veze...
Drugo ! Treba razumjeti da mašina kad prima vodu nije ograničena vremenski i nije tačno da će primiti manje vode ako je slab pritisak na slavini, zato što je programator van funkcije dok mašina neprimi količinu vode koja je zadana po podešenosti hidrostata...Primanje vode je neovisan proces o vremenu...slabiji pritisak zahtijeva više vremena do potrebnog nivoa...Znači tek kad mašina primi vodu koliko treba, tada hidrostat propušta napon prema tajmeru programatora za daljni rad....To se najljepše vidi na Končarovim mašinama koje slikovito čak ugase kontrolnu lampu dok mašina prima vodu, a kad primi dovoljno pali signalnu lampicu na tabli i program ide dalje.....Majstor Zdravko, ti si izgorio na Končaru...jesam li u pravu ???? :uca:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 21 Okt 2012, 23:26

Kad već pominjete količinu praška, evo preporučene količine za jedan drugi prašak. Pošto silom prilika moram i to da radim, sad recite, treba li smanjiti tu količinu? A šta mislite za ljubičaste i zelene gel kapsule?
Prilog
3.jpg
3.jpg (12.38 KiB) Pregledano 7669 puta.
4.jpg
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 22 Okt 2012, 01:14

mivageze je napisao:Znači. mašina ne prima vodu za ispiranje preko prvog hidrostata pa da onda preuzme kao drugi, nego programator na ispiranju komunicira isključivo sa hidrostatom br.2
Kolega, neće baš biti da si u pravu, npr. na mašini 583 (koja se najčešće sreće od te serije gorenja na našem tržištu) prijem vode ide do prvog nivoa bez rada motora pg-a, a čim se on dostigne programator počinje napredovati i glavni motor vrti levo-desno za svo vreme dopunjavanja do drugog nivoa. E sad, ako je prvi nivo prenizak, i dotok vode ne baš najbolji (a često je tako) drugi nivo se u praksi i ne dostigne jer pg prebaci na izbacivanje odn. ide dalje sa ispiranjem. Zato u ovakvoj situaciji nije dovoljno samo povečati drugi nivo, nego i onaj prvi, tako da nije baš lako to sve udesiti da bude dobro i pranje i ispiranje. Naime, prekomernim povećanjem prvog nivoa slabi se efekat pranja, a ima tu i još nekih drugih sitnica (diferencija itd) tako da je za većinu majstora jednostavnije da promene oba hidrostata novim kada se susretnu sa problemom nivoa kod ovih mašina.
:uca:
Stolle je napisao:sad recite, treba li smanjiti tu količinu?
E pa o tome ja pričam, te preporuke kao da su pravljene za pranje rudarskih odela, znači ukoliko se ne pere jako prljav veš treba količinu praška smanjiti bar 20% od tih preporuka. Biće da je razlog tome ideja da se što pre potroši pakovanje i time malo pogura tražnja u ova teška vremena. :mrgreen:

mivageze

Post napisao mivageze » 22 Okt 2012, 12:12

Istina da se glavni motor za mješanje pokrene preko kontakta na hidrostatu br.1 (narančasta žica kod WA583) ali za viši nivo je odgovoran hidrostat br.2 i ako je on ispravan trebalo bi da dostigne dovoljan nivo i u najgorim uvjetima dotoka vode, a to je 0,5 bara...To je proračunato kao najmanji pritisak vode za ispravan rad mašine...To upozorenje stoji na svakoj mašini od zada na naljepnici ( o,5 - 8bara)..
Što se tiče starijih praškova od 3kg a za 20 pranja, to je opet 150g po jednom pranju za normalno prljavo rublje...znači to je odprilike ona jedna puna čaša koja se dobije ponekad sa praškom...Problem je što neke žene stavljaju puno više od toga, čak se presipa u susjedne odjeljke od omekšivača pa rublje ponovo dobije prašak kad je već skoro isprano u zadnjem dijelu programa...Čak ima toliko nepismenih ljudi da sipaju prašak u odjeljak od predpranja a izaberu program koji nema predpranje i prašak ostane u posudi da se kvasa....
Što se tiče ovih novih deterđženata u kesicama to je prva liga, visoki koncentrat...vrlo praktično za upotrebu i čisto....znači pošto netreba predpranje ubaci se direktno u bubanj sa rubljem i izabere glavno pranje...nema prljanja ladice za prašak, nema začepljenja od praška na dotoku vode a i na dnu crijeva od hidrostata što je čest slučaj....zelene kapsule su za normalno pranje a ljubičaste su za više tkanine osjetljivih boja....Malo skuplje dođe od praška istog proizvođača ali jako praktično, čisto i u gram precizno doziranje baš radi ovih problema o kojima raspravljamo vezano za pjenu i tako to.... :pivopije:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 22 Okt 2012, 18:54

Ok, hvala. :pivopije:
Mada mi se desilo dva puta da bubanj izbaci kesicu na vrata i ona tu ostane i ne rastvori se odmah. Onda isključim mašinu, pa je vratim nazad i ponovo startujem.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 22 Okt 2012, 20:26

Informacija iz davnih dana 70-80% masa koja je beskorisna i samo služi da potpomogne mehaničko djelovanje praška i lakše raspoređivanje praška pri pranju a 20-30% aktivne materije koja u suštini pere a to sjedinjeno čini kilogram praška.Radi se o tome da kvalitetniji praškovi imaju veći procenat aktivne smjese sastavljene od hemikalija koje djeluju na odvajanje prljavštine od tkanine a po pretpostavkama hemiskih tehnologa koji osmišljavaju taj proizvod i sastavom mu definiraju i namjenu i temperaturno polje u kojem rade.Prašak je najbitniji faktor dobrog pranja a to potvrđuju mašine za pranje na američkom tržištu koje znaju biti prostije u funkcijama u odnosu na evropske.Bitan je faktor i tržište pogotovu naše balkansko na koje otvoreno za sve vrste vrste mahinacija jer kod nas nepostoji kvalitetna zakonska regulativa koja se time bavi a zakoni su postavljeni tako da sve osim bjelogggg možeš staviti u kesu pa onda deklaracija na kojoj piše ima toga i toga do toliko procenata što znači da može imati i manje a to proizvođači obilato koriste.Onda dođu uvoznici na pitanje oćete li Ariel od 3 ili 4 evra obavezno kažu daj onaj jeftiniji.Za pranje je najbolji tečni to se već dugo zna ali je bijo problem navika u narodu i nepovjerenjem ka novim načinima pranja tako da je taj prelazak obavljan u duljem vremenskom razdoblju a već možete viditi da po marketima na zapadu prednjače tečnosti u odnosu na praškove izložene po policama.Povećena kocentracija praška uzrokuje loše pranje jer mašina u ispiranju nemože izbaciti sav prašak tako da se može viditi da voda kod zadnjeg pranja izlazi prljava.Ovo je i glavni uzrok brzog stradanja lagera jer prašak još ne razgrađen na centrifugi dolazi do semeringa a tamo do sledećeg pranja nagriza a kad ode semering brzo je i kraj lagerima i onda poziv mastoru da mašina nevalja ništa kad su joj otišli lageri.Kod zadnje generacije mašina a mislim da je to bila Samsung ima posuda u koju vi nalijete tečni prašak i ona dozira po potrebi i ima senzor gde javlja kad treba naliti novu količinu a do tada možete oprati dva puta.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”