Gorenje WA510TL(Rešeno)
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- cikajoca
- _
- Contact person: Jovica
- Specialty: broadcast
Re: Gorenje WA510TL
Pridružujem se . E sad onda ostaje da dođem do šeme. Ima li je gdje. Nemam rezervnih dijelova od programatora pošto se ne bavim popravkom veš mašina, jedino da kod nekoga potražim. Ali mislim da je šema za sada bolja opcija da mogu sve ispratiti pa da vidim koji kontakti nerade. 

CIKAJOCA
Mogao bi i bez seme probati da premeris te kontakte.Prvo stavi programator u polozaj kad radi centrifuga,najlakse i najbolje na zadnju centrifugu.Proprati na koje kontakte programatora idu zice sa kondezatora,mozes i po bojama ili ceo snop provodnika razvezi,kako bas nisi siguran ispitaj unimerom krajeve tih zica.Sa motora proprati isto po bojama gde idu zice od glavnog i pomocnog namotaja centrifuge,na koje kontakte,radi sigurnosti proveri unimerom i njihove krajeve,da bi bio siguran sto posto.Kad pronadjes te kontakte,i kontakte kondezatora,raskaci sve zice sa tih kontakata,u medjuvremenu mozes zabeleziti i gde je koja zica bila na papir.Unimerom premeri te kontakte i videces koji prekida.Ako je jedan od njih ispravan,na njega propusti napajanje za glavni namotaj centirfuge.Veoma je mala verovatnoca da su obadva kontakta u prekidu. Ako si sam ispitivao ispravnost motora direkno onda ces znati koja je zica sa motora na programatoru od glavnog a koja od pomocnog namotaja.Kondezator koji se dodatno ubcuje vezes tako sto njegove krajeve direkno pod buksnu vezes na krajeve zica od glavnog i pomocnog namotaja centrifuge,i normalno vracas na kontakte na programatoru,samo vodis racuna da ti glavni namotaj dodje na ispravan kontakt,na drugi kraj ispravnog kontakta dovedes napajanje za glavni namotaj,znaci taj kontak ce da vrsi ukljucivanje centrifuge,a pomocni namotaj je direknpo napojen kondezatorom.Kondezator koji je vec na masini,njega vezes tako sto sa motora propratis zice od spore brzine na koje kontakte idu,i njegove krajeve spoijs direkno pod buksnu sa krajevima namotaja.Jedan kraj kondezatora na jednu zicu od spore brzine,a drugi kraj na drugu zicu.I vratis te spojene buksne na kontakte na kojima su bile zice od namotaja motora.Vazno je samo da polako i natenane propratis te zice,jednostavnije zabelezi gde je koja i to je to,moze i bez seme da se odradi.Ako ti negde zapne javi.......
Kolega Ivane hvala za medalju.

Ako nije rklama, ovaj covek uspesno popravlja programatore 064/1779-304 Srdjan, amoze i ovaj 063/287-498 Dragan, obojica rade samo to.
- cikajoca
- _
Važi, hvala vam svima, malo ću se poigrati kad dobijem vremena, ovih dana sam prezauzet u firmi, javiću šta je i slikati to svakako.
Pozz
Pozz

CIKAJOCA
- cikajoca
- _
Evo, dobih malo više vremena da se poigram sa ovom masinom. Nećete vjerovati koja je glupost ovdje u pitanju. Naime o čemu se radi. Mašina na uobičajenom mjestu nema filtera za krupnije komadiće kao što su novac i slično. Ima samo neko crijevo začepljeno na kraju. Vjerovatno je za ispustanje vode iz kazana. E sad, u bubnju sa donje strane nasuprot vratima postoji neki plastični poklopac. Bubanj se okrene i sa donje strane postoji jedan zavrtanj koji drži tu plastiku. Kad se skine plastika,(upadne u bubanj) i bubanj okrene ponovo da vrata budu sa gornje strane tek tad se pojavi filter koji se povuče gore i izvadi. A u filteru naravno svašta ko na vašaru. Metalni novac, matice, dugmići i slične stvari. Mene sad zanima da li je moguće da ta prljavština nije dozvoljavala da se kazan potpuno isprazni i da zbog toga presostat nije otpustao kotvu (nije se vraćao u položaj kao da nema vode). Nemogu nikako drugačije objasniti ovo što se događalo, jer kad sam očistio filter centrifuga je normalno proradila. Napominjem da je , dok nije radila mašina bubanj uvijek bio bez vode kad programator dođe u položaj za centrifugu. Vjerovatno je ostajalo vode u kazanu ali ispod bubnja.Sve u svemu posle čišćenja ovog filtera sve je proradilo normalno, probao sam na sve načine da je drndam ne bi li stala ali ona sad radi bez problema. A do svega gore napisanog sam došao tek kad sam propratio žice sa motora do programatora i vidio da je kontakt ispravan pa sam onda potjerao dalje. Eto tako je to kad se pođe otpozadi popravljati :):):)
Prilažem i slike doduše sa mobitela ali nek se nadje. Zaboravih reći da je motor sa šest izvoda, crna žica je za centrifugu, programator ima i kontakte za kondenzator (16mF)pa sam mislio čak da preko njih aktiviram neku sklopku a da preko nje napajam motor, ali eto, nije trebalo. Hvala svima na pomoći.
Prilažem i slike doduše sa mobitela ali nek se nadje. Zaboravih reći da je motor sa šest izvoda, crna žica je za centrifugu, programator ima i kontakte za kondenzator (16mF)pa sam mislio čak da preko njih aktiviram neku sklopku a da preko nje napajam motor, ali eto, nije trebalo. Hvala svima na pomoći.
CIKAJOCA
- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: Gorenje WA510TL(Rešeno)
Vrlo moguce a i vrlo cesta pojava,naime ponekad na pitanje dal su ocistili filter dobijem odgovor da na masini i nepostoji filter(tu mislim na razne modele masina),jednostavno ljudi misle da ako filter nije na vidnom mestu,masina ga i nema
,kao drugo desavalo se da upadne dinar u pumpu,nesmeta elisi jer ga je nekako progurala do izlaza a cim masina pocne izbacivati dinar zacepi otvor .
Kod tebe je to moglo mnogo brze da se resi da si samo skinuo crevo prema hidrostatu i probao bez njega,naravno pre toga prebacis na centrifugu.Ocigledno je i tebe a i nas,prvi post odvukao na kriv trag,mada smo spominjali to crevo,produvavanje,proveru hidrostata no izgleda da nisi probao bez creva ili posle produvavanja i vracanja creva odmah prebaciti na centrifugu i probati.Ti si najverovatnije posle svakog zahvata pustao masinu da ide od pocetka programa.
No najbitnije da si je ipak resio

Kod tebe je to moglo mnogo brze da se resi da si samo skinuo crevo prema hidrostatu i probao bez njega,naravno pre toga prebacis na centrifugu.Ocigledno je i tebe a i nas,prvi post odvukao na kriv trag,mada smo spominjali to crevo,produvavanje,proveru hidrostata no izgleda da nisi probao bez creva ili posle produvavanja i vracanja creva odmah prebaciti na centrifugu i probati.Ti si najverovatnije posle svakog zahvata pustao masinu da ide od pocetka programa.
No najbitnije da si je ipak resio

uvek ima nesto interesantno
- cikajoca
- _
Tačno, važno je da je rešena.
Mene je više zbunjivalo što nije bilo vode u bubnju, pumpa vrti a priključena je na sifon za odvod (za mašinu) tako da nije kao kad je odvodno crijevo ubačeno recimo u kadu pa se vidi kad izbacuje vodu. Ona je očigledno izbacivala vodu ali puno sporije nego inače. E sad kako je to uticalo na to da presostat ne dođe u položaj 1 neznam. Ja sam probao presostat prvo skidao crijevo i duvao bez instrumenta, posle sa instrumentom, međutim kod nje me je bunilo što kad postavim programator na centrifugu ona miruje određeno vrijeme pa onda sporom brzinom okrene jedan krug ulijevo, pa miruje , pa jedan udesno pa opet mirovanje (vjerovatno da pumpa izbaci vodu koja je još zaostala) pa tek onda kreće centrifuga. Znači ne odmah kad se prebaci na 7 ili 11 gdje piše da je centrifuga. Ali to sam tek na kraju vidio, tako da se desilo da krenem otpozadi sa popravkom. Ali eto to je za nauk.Ova dva novčića nisu ni polovina koliko sam našao u filteru. Više od 5 KM
Opet pozdrav svima i hvala na pomoći.
Mene je više zbunjivalo što nije bilo vode u bubnju, pumpa vrti a priključena je na sifon za odvod (za mašinu) tako da nije kao kad je odvodno crijevo ubačeno recimo u kadu pa se vidi kad izbacuje vodu. Ona je očigledno izbacivala vodu ali puno sporije nego inače. E sad kako je to uticalo na to da presostat ne dođe u položaj 1 neznam. Ja sam probao presostat prvo skidao crijevo i duvao bez instrumenta, posle sa instrumentom, međutim kod nje me je bunilo što kad postavim programator na centrifugu ona miruje određeno vrijeme pa onda sporom brzinom okrene jedan krug ulijevo, pa miruje , pa jedan udesno pa opet mirovanje (vjerovatno da pumpa izbaci vodu koja je još zaostala) pa tek onda kreće centrifuga. Znači ne odmah kad se prebaci na 7 ili 11 gdje piše da je centrifuga. Ali to sam tek na kraju vidio, tako da se desilo da krenem otpozadi sa popravkom. Ali eto to je za nauk.Ova dva novčića nisu ni polovina koliko sam našao u filteru. Više od 5 KM

Opet pozdrav svima i hvala na pomoći.

CIKAJOCA
-
- bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Specialty: whitegoods
Mašina uvek vrti levo-desno zub pred centrifugu (kod klasičnih programatora). Iz mesta startovati centrifugu (naročito sa slabijim motorima kakvi su sad) uopšte ne bi bilo dobro ni za motor ni za mašinu
Što se tiče zagušenja, ako je ono prilično (kao ovde što je bilo) nije ništa čudno da uopšte ne radi centrifuga, naročito ako je dosta nizak niži nivo hidrostata on neće prebaciti dok sva voda ne iziđe... a kako je veš još dobro natopljen od ispiranja, on se sve vreme cedi a kako voda jako sporo otiče zbog zagušenja uslov za centrifugu može da se ispuni pred sam kraj programa, a možda ni tad...

Što se tiče zagušenja, ako je ono prilično (kao ovde što je bilo) nije ništa čudno da uopšte ne radi centrifuga, naročito ako je dosta nizak niži nivo hidrostata on neće prebaciti dok sva voda ne iziđe... a kako je veš još dobro natopljen od ispiranja, on se sve vreme cedi a kako voda jako sporo otiče zbog zagušenja uslov za centrifugu može da se ispuni pred sam kraj programa, a možda ni tad...

- cikajoca
- _
Da ,da 100% je to jer centrifuga nije htjela da krene čak i kad mašina ostane noću da radi, znači ima vremena do jutra alinije kretala, zato sam odmah i pomislio na kvar a eto nije bio kvar nego nije bio ispunjen jedan od uslova. No dobro, bitno je da sad znam. Pozz. 

CIKAJOCA
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
Gorenje WA1541 modul AKO546695 Gorenje 634445 - RIJEŠENO
napisao Citizen » 06 Mar 2014, 19:43 » u VEŠ MAŠINE - 2 Odgovori
- 1941 Pregledano
-
Zadnji post napisao Citizen
06 Mar 2014, 21:54
-
-
- 10 Odgovori
- 3834 Pregledano
-
Zadnji post napisao sim
03 Apr 2018, 23:01
-
-
GORENJE WA162 Prological potreban MODUL [REŠENO]
napisao moravac22 » 27 Sep 2008, 20:49 » u VEŠ MAŠINE - 9 Odgovori
- 2635 Pregledano
-
Zadnji post napisao kisko
26 Okt 2008, 19:52
-
-
- 15 Odgovori
- 6915 Pregledano
-
Zadnji post napisao IvanBG
07 Apr 2009, 14:54
-
- 9 Odgovori
- 8348 Pregledano
-
Zadnji post napisao IvanBG
12 Apr 2009, 14:42
-
- 11 Odgovori
- 2377 Pregledano
-
Zadnji post napisao vlatkocopa
18 svi 2009, 14:33
-
- 20 Odgovori
- 4136 Pregledano
-
Zadnji post napisao Mayita
03 Avg 2012, 10:48
-
-
Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64 (Rešeno)
napisao Neshco » 11 Jun 2009, 19:07 » u VEŠ MAŠINE - 59 Odgovori
- 16002 Pregledano
-
Zadnji post napisao Neshco
22 svi 2011, 19:56
-