Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64 (Rešeno)

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Re: Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64

Post napisao dodig » 17 Sep 2010, 22:07

Greška F31 je vezana za tahogenerator,nema dobar spoj ili je u u kratkom spoju
greška F32 triak dc ili tranzistor na regulaciji chopper IGBT u kratkom spoju
greška F 63 tj 64 rotor zavarničio, pogledati četkice i rotor

darko080372
___
___
Contact person: Darko
Specialty: whitegoods

Post napisao darko080372 » 17 Sep 2010, 23:00

Bio je Nesa do mene kad je sutra ili prekosutra proba upisacemo dali je problem resen.Da dodam i kao covek je :tooo: .

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao kisko » 17 Sep 2010, 23:41

Neshco je napisao:Pozdrav svima opet. Od naseg poslednjeg susreta, masina je radila korektno bez greske. F63 gresku nisam dobijao od kako je pumpa zamenjena i to je jos uvek tako. Medjutim, od pre neki dan prijavio mi je ponovo F32 gresku. Osmirglam opet kolektor na rotoru i on krene da radi. Opere jednu masinu uredno, na drugoj opet F32. Kad treba da pokrene motor, cuje se da cakne 3 puta neki relej, pretpostavljam impuls da pokrene motor i nakon sto cakne treci put izbaci gresku F32. Ne pomaze ciscenje kolektora niti bilo sta. Zanimljivo je da je kolektor za samo jedan dan otkako sam ga ocistio, ponovo bio crn od garezi.[/u]
Pretpostavljam da je ovog puta problem na ploci, a mozda ga je motor inicirao, odnosno mozda je stradao neki namotaj na rotoru, pa je zbog toga i goreo kolektor i umro tranzistor, trijak ili sl. Situacija mi je prilicno urgentna, jer mi je masina neophodna, pa mozda ima nekog volonternog dobrovoljca koji bi mi to resio brzo, jer nemam vremena da se jurim sa tim, ipak ce to neko sa iskustvom da uradi rekordno brzo u odnosu na mene. Plocu mogu da slikam i/ili donesem na adresu u Beogradu kao i motor pa da mi taj neko to uradi i proveri motor. Unapred hvala.
Neide to tako šmirglom,kolektor na obradu kod majstora ako hoćeš da to radi kako treba :lala:
Zato ti se greška i ponavlja...još ako si menjao i četkice pa kupio negde jeftinije,obične grafitne da bolje prođeš :oklagija ,eto ti problema.

No sad si se uputio upravom smeru,pravac kod majstora :tooo: ,ipak svako svoj posao obavlja najbolje :pivopije: ,naći će i kvar i uzrok i onda je rešenje tu,pa možete zajedno na ladno :pivopije: :lala:
uvek ima nesto interesantno

Neshco
_
_
Specialty: computers

Post napisao Neshco » 18 Sep 2010, 15:43

Sve ste u pravu drugari da ne imenujem svakog ponaosob. Svako svoj posao obavlja najbolje, to je cinjenica, zato sam se i obratio Vama, a onda majstor Darku, tako da je problem... RESEEEENN. Kvar je bio grozan, tezak za resavanje, ali je Darko uz nadljudske napore uspeo da mu dodje glave. Neispravna je bila cetkica, odnosno pojedena. lolzi Dobro znam sad da cete da me prozivate redom, al ako. Bitno je da je situacija pod kontrolom. Da rezimiram moju pricu, za buduca neka pokolenja. Oba puta sa F32 sam imao situaciju sa kolektorom, odnosno motorom, odnosno cetkicama. U oba slucaja je ustvari bio los kontakt ove dve stvari iz nekih razloga, pa eto, moze da se prvo proveri to pre nego se krene dalje.
A sto se tice cetkica, ma nisam ih nikad menjao, prosle godine, kad mi se ovo desavalo bile su super, samo sam ih vratio nazad. E sad tu ima kvaka, jedna je maltene nova par milimetara pojedena, nista posebno, a ova druga skroz oduvana, i to mi je cudno, valjda bi trebalo da se jednako trose?
I jos nesto, zica koja je vodila do te cetke, kada sam montirao nove, danas, se jednostavno prelomila, odnosno, kad sam blize pogledao, videlo se da je tu gde je prelomljeno smercovalo i grejalo, da li to moze da ima veze? Da se zbog toga pojela?
Zicu sam uvio jednu oko druge, zalemio i izolovao termoskupljajucim crevom. Dodje onako fabricki.
Cetkice sam kupio u ELPOK-u na Novom Beogradu, pojma nemam kakve su (kako bi ja to znao), ali zato kostaju 1000 dinara. Trazio sam najbolje jbg.
Ostaje da Vam se zahvalim svima na pomoci, a posebno majstor Darku i njegovoj porodici sto su me trpeli u kuci.

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Re: Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64(REŠENO)

Post napisao IvanBG » 18 Sep 2010, 22:54

Neshco je napisao:I jos nesto, zica koja je vodila do te cetke, kada sam montirao nove, danas, se jednostavno prelomila, odnosno, kad sam blize pogledao, videlo se da je tu gde je prelomljeno smercovalo i grejalo
E, to su te stvari koje se u amaterskoj režiji ustanovljavaju na kraju umesto na početku... :mrgreen:
Daj Bože da je samo to uzrok celog problema, jer ako je npr. i druga žica (makar malo) nagorela onda to nije dobar znak - ukazuje na loš kolektor motora. Srećom, za neke modele Gorenja ima i novih motora da se nađu, i to vrlo povoljno.

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 18 Sep 2010, 23:02

Pouka kolega ubuduće radi svoj posao,ako to nije tvoja struka NE DIRAJ pozovi stručnu osobu uštedićeš pare a i živce
samo me interesuje jedno jesi li im ti prao veš dok perilicu nisi osposobio mala šala
pozz

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 18 Sep 2010, 23:10

Mislim (tj nadam se) da se radi o njegovoj ličnoj mašini...

Neshco
_
_

Post napisao Neshco » 19 Sep 2010, 10:58

Dobro bre "Iranci", dosta vise kamenovanja :)) Jeste moja je masina, a nisam prao, skupilo se samo, taman je resena u pravom momentu. Pozdrav svima jos jednom i veliko hvala.

Neshco
_
_

Post napisao Neshco » 28 Sep 2010, 21:48

Drugari, sifra F32 :mrgreen: . Izgleda da ce motor na "remont", Ivan je bio u pravu. Ustvari, skoro svi ste bili u pravu. Evo slika kolektora, cisto da dokumentujem, za buduca neka pokolenja.
DSC_9439.JPG
Kolektor pre ciscenja.
DSC_9443.JPG
Posle ciscenja.
DSC_9446.JPG
Posle ciscenja.

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 28 Sep 2010, 22:03

Meni ovo neizgleda kao reseno, daj Boze da nisam u pravu, aliii....
To mi lici na losu izradu kolektora, ili cak eventualni delimican prekid u namotaju, te s toga grejanje...
Pripremio bih se za drugi rotor, ili viklovanje sa zamenom kolektora....
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao IvanBG » 28 Sep 2010, 23:38

Sad vidim da sam gore napisao loš kolektor, a u stvari je loš rotor kao celina. Sad kad je ovako lepo slikano nema sumnje, motor se mora menjati ili premotavati. Po meni bolje je ovo prvo, ako ga je moguće nabaviti.

fejo
_
_
Contact person: jovan

Post napisao fejo » 30 Sep 2010, 02:16

Na tom rotoru je sigurno namotaj u prekidu i to kod lamela koje su varnicile. Namotaj se "kida" na samoj lameli.
Prilikom gnjecenja zica na ulazu u lamelu cesto se desi da se suvise zgnjeci i tada se zica istanji i kasnije usled vibracija
dolazi do prekida. Strpljivim cackanjem oko same lamele cesto se desi da se zica moze nastaviti i kvar se otkloni, ali nije uvek moguce. Ako nema boljeg resenja i to resenje treba probati. A ako se odlucis za premotavanje obavezno da se balansira. Sa srecom :?

Neshco
_
_

Post napisao Neshco » 01 Okt 2010, 18:02

Problem bi trebalo da smo resili, da ne baksuziram opet, ali rezime je ipak da je postojao problem sa kolektorom. Rotor je majstor previnklovao, izbalansirao, promenio kolektor, promenio lagere, sve po propisu i sad to radi, nadam se za duze vreme. Cela operacija je kostala xxxx dinara, odnosno xx EUR-a.
Evo kako to sad izgleda:
DSC_9568.JPG
U radu.
DSC_9570.JPG
Hvala svima jos jednom na sugestijama i predlozima. Mozda bi nesto od ovih predloga i upalilo, ali nisam imao vise zivaca za cimanje, pa sam resio da ga sredim ovako. Da je bilo lakse naci nov motor, verovatno bi ga kupio celog, ali obzirom da je i to cimanje, ovo je delovalo najjednostavnije.
Majstora mi je preporucio majstor Darko, i deluje OK na prvi pogled, ostaje samo da se vidi koliko ce to da tera.
Pozdrav svima.

gajski
_
_

Re: Gorenje WA162 prological,greske F32 i F64 (Rešeno)

Post napisao gajski » 11 Apr 2011, 19:52

Bok ljudi pomagajte
imam istu mašinu i pojavljuje mi se greska F63,promjenio pumpu međutim isto se događa
da li itko zna sta bi drugo moglo bit???

Honorarac
Preminuo
Contact person: Damir

Post napisao Honorarac » 11 Apr 2011, 21:42

gajski
_
_

Post napisao gajski » 12 Apr 2011, 08:30

procitao od rijeci do rijeci,ali nije ni motor jer je novi stavit prije 3-4 mjeseca,sve je kao novo
neznam sta bi moglo bit,jedino da neka zica nije u prekidu...

meta
_
_

Post napisao meta » 14 Apr 2011, 01:09

Zica je zica, ona plava

gajski
_
_

Post napisao gajski » 09 svi 2011, 21:58

eto rjeseno je i ovo
ipak je elektronika motorna vrisnula,kojim razlogom,nemam pojma,trijak se zapalio i par voddova na stampanoj plocici je izgorilo

Neshco
_
_

Post napisao Neshco » 20 svi 2011, 10:35

Evo mene opet :) Umro mi je kolektor, al onako extra, raspao se u paramparcad jedan pakni na njemu. Vec neko vreme se osecao miris paljevine, ali nisam uspeo da provalim odakle dolazi, sve je izgledalo ok na prvi pogled. Sinoc je masina stala, proverio sam filter, u njemu je bilo zaglavljeno parce tkanine. Sad se pitam, obzirom da sam zvao viklera, da li je kolektor bio los, pa se pakna od temperature odlepila od kolektora, ili je pak stradala cetkica pa se ukopala i odlepila bakar, ne mogu da provalim. Vikler mi kaze da proverim pumpu jer to moze da zezne motor, odnosno ako ne izbaci vodu, a krene u centrifugu onda se naravno optereti... pa crkne. Meni ovo ne deluje verovatno, mislim, cinjenica je da je pumpa bila zaglavljena i da nije izbacio vodu, ali zar nivostat ne treba da da signal da vode vise nema?
Da li da viklujem motor ili da kupim nov? Ja bi radije kupio nov, ali ne znam gde da trazim, u ovlascenom servisu kazu da tog motora nema.
Zakacicu kasnije i fotografije da vidite havariju. Pozdrav svima i ako neko ima nov motor neka javi cenu.

Neshco
_
_

Post napisao Neshco » 22 svi 2011, 19:56

Evo i obećanih fotografija, za enciklopediju
Kolektor1.jpg
Pakna sa kolektora i opruga
Kolektor2.jpg
Kolektor

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”