Gorenje WA683 - dva problema [RIJEŠENO]

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BonJovi
_
_

Gorenje WA683 - dva problema [RIJEŠENO]

Post napisao BonJovi » 16 Feb 2011, 12:29

Pozdrav,
sa navedenom masinom imam dva problema, a ovdasnji majstori nece da popravljaju, navodno im ne znaju nista, pa rekoh da podjelim sa vama, ukoliko ste raspolozeni za pomoci.

1. "Masina hoce pobjeci iz kuce" :)
Masina nenormalno puno trese na centrifugi.... Toliko da se pomjera sa mjesta. Namjestimo je, sve pod vaser-vagu, ali ona opet nakon nekog vremena (nekoliko pranja) krene tresti i "pobjegne" iz polozaja. Masina se ne pretrpava vesom. Kod svake centrifuge je ona bucna i trese se, samo je pitanje kad ce toliko zatresti da se krene pomjerati. Opruge nisu otkacene (koliko sam ja vidio imaju 2 sa gornje strane na tegu). Da li je moguce da odu amortizeri? Ili sta mi jos mozete predloziti po ovom pitanju?

2. Ne radi jedna cetrifuga (valjda ona prva). Krene da vrti, i odmah uspori i prebaci na sledeci program. Ovo nisam vidio vec govorim iz price. Sta bi moglo biti?

3. Ukoliko je neko voljan da mi posalje semu ove masine pa da je i ja malo prostudiram.

Hvala unaprijed.
Pozdrav.
Zadnja izmena: BonJovi, dana 22 Feb 2011, 21:43, ukupno menjano 1 put.

zoksi
_
_
Warranty service: ne
Contact person: zoki

Re: Gorenje WA683 - dva problema

Post napisao zoksi » 16 Feb 2011, 14:58

Moguce da je od amortizera ,moguce je i da je od malo vesa ako ima malo vesa u njoj ona je nestabilna i pocinje da skace.Ako pod je malo klizav desava se .minimalno 3.5 kg vesa suhog treba staviti. Sto se tice centrifuge ocisti filter prvo i moze da ne centrifugira zbog njega.

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 16 Feb 2011, 18:04

Masina se uvijek puni sa otprilike istom kolicinom vesa (od samog pocetka) i na to se uvijek obraca paznja, tako da sumljam da je to u pitanju. Inace, sto se tice upotrebe i preventivnog "odrzavanja" masine - sve se radi "po PS-u" tako da je i filter cist.

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 16 Feb 2011, 18:21

nije dovoljno perilici livelisat da bi bila stabilna,ako nisu matice zavijene na nogicama perilice pri samom kućištu može biti jedan od razloga,drugi razlog pločice gdje perilica stoji su toliko glatke da nogice klize preko njih.treći razlog kondezator oslabio i treba ga zamjeniti novim,četvrti remenica kriva i poderan remen. pet zapušena pumpa koja ne izbaci svu vodu iz bubnja tako da prilikom centrifuge motor pravi trzaje jer radi pod opterećenjem večim nego što može podnjeti
provjeri ovo pa se javi

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 16 Feb 2011, 19:36

Matice su zavijene.
E sad, za plocice ne znam kako da ih "testiram" :) (u sustini, plocice su podne, mat - nisu sjajne i gumice na masini su ciste - nema prasine, a sad koliki je koeficijent trenja....). I kako u sustini rijesiti ovu stvar? Staviti pod nogice gumu vece povrsine?

To za ostajanje vode zar ne zavisi od preostata (mislim iako je pumpa zastopana radice dok preostat ne posalje da je voda ispustena)? Preostat cu svakako pokusati zaobici (uraditi bypass) zbog testa, jer mislim da mi on pravi problem kod prve centrifuge. Samo mi za to treba shema masine. Isto tako kad pocne tresti pokusacu ja rucno spojiti pumpu da izvuce jos eventualno ostale vode (a pokusacu pogledati i prohodnost pumpe). (Hm izgelda da cu morati ja oprati ves koji put)

Takodje cu pokusati vidjeti i remenicu, mada mi se cini da sam je vec gledao i da je bila OK (iskreno, ne sjecam se).

Posto imate iskustva, da li ste se susretali i koliko cesto sa problemom da su otisli amortizeri na masini ove starosti?

PS. Hvala za predloge i ideje.
Pozdrav

GTI
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG, Samsung, Vivax, Galanz, Venting, Crypton
Specialty: whitegoods

Post napisao GTI » 16 Feb 2011, 20:28

Hoce amortizeri da odu posle 5-6 godina mada to najvise zavisi od ucestalosti upotrebe masine.Na istom kucistu sam npr imao problem u donjem delu,rasklimalo se,popustili varovi...Probaj da guras masinu po plocicama da bi proverio koliko su noge zadrzale gumeno svojstvo.U svakom slucaju,pod noge nemoj stavljati nista sto "radi" (poput gume).
Majstore,pošto je to i.............koliko će to da košta?!

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 16 Feb 2011, 22:28

Mislim da si ti to ofrlje (ti dodje vec i do trazenja seme :oklagija ) konstatovao kvar-ove, nemoj se oslanjati na rekla-kazala (gazdaricino), nego kontrolisi sve sto su ti kolege napisali, i mani se libele, nego namesti masinu da se neklati, pa onda predji na druge stvari... :pivopije:
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 17 Feb 2011, 14:59

E ovako, pozabavio sam se sinoc malo masinom.
Problem sa prvom centrifugom je rijesen. Naime, premoscavanjem preostata sam vidio da je problem na toj liniji, ali sam daljim rastavljanjem vodene linije bubanj-pumpa nasao nesto kovanica :))) i natalozene prljavstine (kao posljedica kovanica) u crijevima, pa preostati nisu mogli pravilno ni funkcionisati, pa su otvarali u pogresnim trenucima (vjerovatno je usljed zacepljenosti gornjeg dijela dolazilo i do potpritiska u dijelu gdje se spajaju preostati), pa je jedan i je*ao ovu prvu centrifugu. Sve ovo je jednim dijelom uzrokovalo i drugi problem, odnosno centrifuga (kao sto je neko i pretpostavio) je pocinjala u trenutku kada je u bubnju jos uvijek bila odredjena kolicina vode.

Problem sa tresnjom ovim je djelimicno rijesen. Ne trese kao prije, i mnogo mirnije radi. ali i dalje ima nevjerovatjno jak prvi trzaj kod kretanja u centrifugu (okom se moze primjetiti i blago deformisanje oklopa). Pousao sam selekciju pred centrifugu (kada okrece i ispusta vodu) ponoviti nekoliko puta (da eliminisem eventualne ostatke vode i ocijedim ves sto vise) pa onda pustiti na centrifugu i ne mijenja se primjetno intenzitet tog trzaja.
Jos jedna stvar koja je uradjena, a to je da je malo vise naspanovana zadna opruga, ona na protivtegu sa gornje strane (pomjerena za jedan stepen).

Sto se tice remenice i nju sam provjerio i malo je kriva (aksijalno), moja procjena je nekih 1-2 mm izmedju krajnjih polozaja. Sad ne znam koliko to moze praviti problem na nizim obrtajima??? Jer kad zavrti ona radi prilicno OK, a na visokim obrtajima bi upravo te sile trebalo da dodju do izrazaja (odnosno da bubanj pomjeraju naprijed nazad).
Da napomenem da se meni javlja jaka sila (da je prostim jezikom nazovem) lijevo-desno (ili gore-dole), odnono kao da ce se masina prevrnuti na desnu stranu.

Oklop masine je detaljno pregledan i nigdje nema znakova odvajanja niti slabljenja. Takodje svi spojevi (i varovi i vijci) su uredno pricvrsceni.

Mislio sam da sam napisao, ali sto se tice ucvrscivanja masine - stvarno je obracena paznja na to
1. Nozice skroz zavrnute; 2. Masina postavljena na mjesto; 3. Ustimana pod vaser-vagu sa minimalnim izvlacenjem stelujucih nozica; 4. Eliminisani svi dijagonalni "lufovi" odnosno masina maksimalno ucvrscena, sa paznjom da se prethodne stvari ne pokvare; 5. Zategnute matice.

@jaro - nisam ofrlje konstatovao kvarove, nego sam pretpostavljao sta su mogli biti uzroci (pretpostavljam prilikom pripreme, a konstatujem u toku rada kada izvrsim tresiranja i mjerenja). Semu nisam trazio iz kurtoazije, nego upravo da ne lupam k'o Maksim po diviziji i olaksam i meni i vama (meni, a mislim i svakome ko je zna citati, u defektazi kvara pomaze puno, a ukoliko je nema i bez nje se moze/mora), a pitanje sam postavio jer sam pregledanjem foruma vidio da ovdje ima veliki broj kvalitetnih strucnjaka sa dosta iskustva (a znanje steceno kroz rad je najvrijednije) koji su spremni pomoci (i nisam pogrijesio, hvala jos jednom!!!), pa da olaksam i sebi i njima, tacnije vama. U elektrotehnici (manje-vise i mehanici) sam od malih nogu (od komsija majstora i hobi-majstora, preko klubova "narodne tehnike", radio-klubova (odnosno tzv. radio-amatera), srednje elektrotehnicke skole i elektro fakulteta) i nisam gimnazijski inzinjer-pisaralo, nego znam i RAZUMIJEM funkcionisanje elektronskih, prvenstveno komponenata svake ponaosob, a onda i sklopova uredjaja (a isto tako znam sta ne znam, cime da se ne "bakcem" i oko cega se moram dobro informisati) i mnogo vece zadovoljstvo predstavlja praktican rad i realizacija od mlacenja prazne slame. U svakoj situaciji gledam da nesto korisno naucim (ili nekog poducim, odnosno razmjenim znanje) sto cu moci (kasnije) primjeniti/primjenjivati, i mogu reci da sam imao/imam dosta kontakata i dodira sa svim profilima ljudi i da sam od svih profila nesto (na)ucio i kv i vkv radnika i tehnicara i inzinjera. Savjete dakako i ovdje slusam i primjenjujem (sto se vidi i iz diskusije), jer da ih nisam mislio slusati ne bih ni postavljao pitanja.

Eto, toliko, momci hvala jos jednom. :pivopije:
I veliki pozdrav

dodig
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: gorenje
Contact person: ivan
Phone number: 0038736650852
Specialty: distribution
Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje

Post napisao dodig » 17 Feb 2011, 21:41

kolega drago mi je da si uspio rješiti problem što je u biti najvažnije,zato tu i jesmo da pomognem jedan drugomu,ako je rješeno u potpunosti napiši da je rješeno.Ako nešto opet zapne javi se

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 18 Feb 2011, 07:37

Ne znam za dotičnu mašinu, niti sam ekspert za veš mašine, ali koliko sam ja pratio rad moje mašine, ona kreče u centrifugu dok radi miješanje a ne iz stanja mirovanja. Znači prije svakog pokretanja centrifuge radi jedan zub "miješanje" u smijeru u kojem je i centrifuga, pa onda, bez pauze između, krene u centrifugu. Tako se veš malo rasporedi po bubnju, ima lakši start i manje se napreže. Provjeri i dali je to kod tebe tako. I moja šeta ako nema dovoljno robe u njoj.

U mene je bio slučaj da je skakala kao blesava kad bi se pokretala centrifuga zbog toga što je izgorio jedan kontakt ( pa nije ni radio jedan smjer vrtnje kod miješanja) pa ne bi odradila ovo "miješanje" prije centrifuge. Zamijenio sam programator i problem riješen.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 18 Feb 2011, 12:45

Da da, primjetio sam i ja da iz mijesanja, bez pauze, krece u centrifugu i tako nesto sam i ja zakljucio (da se ves ravnomjernije rasporedi).
Jel kod tebe jedan smijer vrtnje nije radio nikako u toku pranja???

@rotor - rijesio jedan, drugi je i dalje prisutan (doduse u manjem intenzitetu)

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 18 Feb 2011, 15:01

BonJovi je napisao: Jel kod tebe jedan smijer vrtnje nije radio nikako u toku pranja???
Tako je!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

BonJovi
_
_

Re: Gorenje WA683 - dva problema [RIJEŠENO]

Post napisao BonJovi » 22 Feb 2011, 21:53

Evo, masina je u proteklih nekoliko dana radila i nije bilo nekih vecih problema. Prilikom kretanja u centrifugu se osjeti malo jaci trzaj (malo bucniji) i prilkom rada centrifuge je nesto bucnija (od tresenja - vjerovatno posljedica male iskrivljenosti remenice), ali ne trese se vise kao prije, tako da se ovo moze smatrati u redu.
nike je napisao:
BonJovi je napisao: Jel kod tebe jedan smijer vrtnje nije radio nikako u toku pranja???
Tako je!
To je dosta upadljivo, tako da bih odmah to primjetio.

Hvala svima jos jednom.
Pozdrav.

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao kisko » 23 Feb 2011, 00:10

Malo bučnija :roll: ,nepišeš jesi li proverio ležajeve :?: ,naime ako su ležajevi stradali mašina bude bučna a i bubanj se spusti niže u kazanu te stoga dobije taj početni trzaj dok nedovede bubanj u centar
uvek ima nesto interesantno

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Post napisao IvanBG » 26 Feb 2011, 21:56

...a ležajevi na ovoj mašini sigurno odlaze nakon 5-6god upotrebe :mrgreen:

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 20 Mar 2011, 14:02

Iskreno, dok se nije pokvarila, ja tu masinu nisam ni primjecivao u kuci (prodjem pored nje kao pored komada namjestaja, ne bitno da li je ukljucena ili ne), pa tako da i ne znam kako je radila kada je bila nova, a nisam u tom poslu da mogu "na uho" procjeniti da li je to njen normalan rad, ili ne.... Moja SUBJEKTIVNA ocjena je da je MALO bucnija, nego neke masine koje sam vidio u radu (doduse novije, ici cak da kazem, nove masine), a u sustini to moze biti da je to njen normalan intenzitet buke za centrifugu. Vec sam napisao da se, po meni, buka javlja kao posljedica tresnje bubnja, a nema zvuk kao da je otisao lezaj. Opet kazem, bubanj se trese malo, sto je moguce da je i normalno, a opet moguce je da se istrosila kosuljica lezaja i da se osovina nalazi i malom eksentru (odnosno da je pala, kao sto je @kisko rekao pa da je malo debalansirana, a samim tim i bubanj). Prvom prilikom cu skinuti remen i provjeriti lezaj pa vidjeti u kakvom je stanju.

BTW. Da li je komplikovano na ovoj masini zamjeniti lezaj? Odnosno, da kazemo, da li spada u grupu jednostavnih, srednje komplikovanih ili komplikovanih?

Jos jednom, hvala na susretljivosti i informacijama
Pozdrav

BonJovi
_
_

Post napisao BonJovi » 07 Feb 2012, 15:59

Definitivno rijesen problem sa tresenjem na centrifugi. Opsirnije na LINK

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano