Beko WM3506 TGK - problem - REŠENO

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
glozanski
_
_
Contact person: Radomir Glozanski
Phone number: 0038131864440
Specialty: whitegoods

Beko WM3506 TGK - problem - REŠENO

Post napisao glozanski » 24 Sep 2010, 22:24

Mašina primi vodu i kad bi trebala da počne da okreće levo - desno ona zavrti centrifugu na kratko i stane. Posle nekog vremena, odprilike minut, ponovo se aktivira motor programatora, ponovo na kratko zavrti centrifugu i stane. I to se ponavlja rekao bih u nedogled. Proverio sam elektroniku vizuelno i ne vidim nikakav problem na njoj da je nešto nagorelo, odlemljeno ili polomljeno. Programator sam takođe rasklapao i nisam našao ništa polomljeno ni sumljivo. Grejač, pumpa, ventil, nivostat i ntc senzor (6,8 kOma ) ispravni.
Nadam se da bi neko mogao imati slično iskustvo i da mi može dati savet na šta da obratim pažnju jer ideja više nemam.
Unapred zahvalan! :lala:
Zadnja izmena: glozanski, dana 29 Sep 2010, 23:29, ukupno menjano 1 put.
Razlika između pokvarenog i bataljenog je u tome što se pokvareno može popraviti. :-D

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Re: Beko WM3506 TGK - problem

Post napisao IvanBG » 25 Sep 2010, 02:31

Ne piše da si proveravao taho, a on ti je prvi kandidat za krivca u takvoj situaciji. Ili je u prekidu on sam, ili neki od spojeva od njega do ploče, ili ne valja magnetić. Najmerodavnija provera je da neko zavrti motor dok ti meriš na štampanoj ploči napon (treba da bude oko 5-10V). Ako to imaš onda prognoza nije dobra - najverovatnije ne valja programator (i to procesor). Sreća pa taj programator za Beko nije skup, naravno ako ga u svom kraju uspeš naći.

kisko
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao kisko » 25 Sep 2010, 10:19

....ili se izgubi neki kontakt kad nešto povuče više struje poput motora,grejača...
uvek ima nesto interesantno

glozanski
_
_

Post napisao glozanski » 25 Sep 2010, 15:08

Hvala na ovako brzim odgovorima. :tooo:
Proverio sam napon na konektoru koji dolazi sa taho generatora na štampanu ploču i pri laganom okretanju dobio sam oko 0,5 do 2V AC. Kad sam brže zavrteo remenicu bubnja ovaj se napon popeo i do 9V. Rekao bih da su ovo dobri rezultati koji isključuju taho kao uzročnika kvara. Proverio sam i glavni prekidač, bimetalnu bravicu i sve ostale kontakte i nisam našao ni jedan loš. :roll:
Oću reći, sve sam više siguran da je sam programator u problemu. Našao sam isti takav nov kod jednog kolege i cena je =4500,oo din. Voleo bih znati kako se kreću cene istih u većim gradovima jer ovde u provinciji uglavnom dobro snabdeveni serviseri "zavrću uši" sa cenama nama "amaterima". :-(
Razlika između pokvarenog i bataljenog je u tome što se pokvareno može popraviti. :-D

IvanBG
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Ivan

Post napisao IvanBG » 25 Sep 2010, 16:38

Ma to je ok cena, ja sam takav poslednji put platio 3500-3800din a to je bilo pre više od godinu dana... Samo, pre kupovine ja bih savetovao da ipak ustanoviš uzrok kvara, a ako na mašini nema tragova da je neka komponenta pravila problem pitaj vlasnike da li su oni nešto neobično primetili ili radili s njom u poslednje vreme. Poželjno je proveriti motor direktnom vezom na 220V, i izlaz vode da li dobro funkcioniše (da se mašina nije mučila sa centrifugom).

bata
_
_

Post napisao bata » 27 Sep 2010, 23:06

zamani triak na ploci koji nosi oznaku btb600, imao sam vise slucajeva koji su na taj način resena kada meris unimerom bez napona pokaze da je ispravan ali neradi pod naponom

deletraj
_
_
Contact person: Dejan Trajkovic

Post napisao deletraj » 28 Sep 2010, 00:58

Imao sam slican problem sa tom masinom. Proveri kontakte na programator, mozda je doslo do gara na platinama, taj PG slikaje mehanicki otvara se skidanjem zeger osiguraca, i posebno odvajas deo po deo.
Pozdrav
Zadnja izmena: kisko, dana 28 Sep 2010, 11:50, ukupno menjano 1 put.
Razlog: linkovano ka slici na forumu

glozanski
_
_

Post napisao glozanski » 28 Sep 2010, 14:02

Mislim da ću uspeti da nađem triac btb16-600 i probaću večeras prvo da njega zamenim, a ako to ne prođe rasturam prog. dalje pa ako i to ne da rezultat onda zamena prog. novim. Svakako ću javiti rezultat, a svima vama veliko HVALA na trudu i pomoći. Pozzzz :tooo:

glozanski
_
_

Post napisao glozanski » 28 Sep 2010, 23:02

I tako. Kako se svaka škola plaća to ću i ja ovo moje petljanje sa elektronikom pošteno platiti. Elem, nabavio sam triac BTA16-600 (koji može da zameni originalni BTB16-800BW), ali njegovom zamenom ništa nisam dobio. Onda je zamenjen programator novim originalnim i pogađate li - opet se ništa nije promenilo. Nije do programatora. E onda sam se iznervirao... :m:
Naravno, vratio sam se na početak, tj.ponovo sam proveravao taho generator. Merio sam napon na njegovim izvodima i kao što sam već opisao, napon postoji, ali stvarno mora dobro zavrteti remenicu da bi napon bio preko 5V. Merio sam ga potom omski i po svemu sudeći on je u prekidu jer na unimeru očitavanja se pojavljuju tek na MegaOmskim vrednostima. Ne verujem da je to normalno. Sutra zamena taho generatora i da se rešavam ove muke. Lepo su meni govorili, odigraj na prvu, a ja 'oću da driblam. :roll:

darko080372
___
___
Contact person: Darko

Post napisao darko080372 » 28 Sep 2010, 23:11

Svaka skola se placa a sad bar imas delova za probu :roll: .

bata
_
_

Post napisao bata » 29 Sep 2010, 21:54

ako nisi pogledao uradi ovako, skini motor i skini plasticni poklopac sa taho generatora pa pogledaj viyuelno moyda je pukao
magnet taho generatora jer se na isti nacin manifestuje greska iyvini mislio sam da si to proverio

glozanski
_
_

Post napisao glozanski » 29 Sep 2010, 23:27

A lepo mi je čovek rekao - proveri taho! Ali ja da budem pametan, pa kad sam izmerio napon koji dolazi sa njega na konektor budem lenj da ga izmerim omski. I to me je koštalo sve ove muke. Naravno, isti je bio u prekidu, ali i dalje ostaje dilema kako sam onda uopšte mogao meriti nekakav napon... Ali dobro, mašina sa novom špulnicom radi normalno. Bar je sreća što sam istu našao i što se lako menja.
Još jednom hvala svima na trudu i savetima koje ste mi davali jer su mi zaista mnogo pomogli. :tooo:
Pozdrav!!! :pivopije:

nenadn
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: nenad

Re: Beko WM3506 TGK - problem - REŠENO

Post napisao nenadn » 17 Jan 2011, 10:53

pozdrav kolege, imam pitanje u vezi beko masine wm3508tgk. radi se o tome da masina primi vodu i stane, znaci motor ne krene da okreceposle primanja vode i moze samo da se izbaci voda na odgovarajucem programu. inace nemam iskustva sa novim tipovima masina, ranije sam radio one stare. a zadnjih cetiri- pet godina frigo, struju (vn)i jos po nesto. pregledao sam malo forum i sve pohvale. :tooo:

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 17 Jan 2011, 18:59

Jesi li proveravao SVE elemente u masini? Grejac, ntc, motor, itd?
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

nenadn
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao nenadn » 17 Jan 2011, 19:24

hvala sto si se javio, nisam proveravao sutra idem, pa reko da se informisem malo unapred

nenadn
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao nenadn » 17 Jan 2011, 21:02

evo posto mi je to drugar a vozikam ga tri dana, otisao sam sad do njega da ispitam masinu. grejac ispravan, ntc oko 2kohm znaci ispravan, motor u redu, hidrostat jednodelni u redu. sem sto posle primanja vode ne okrece bubanj ni na programu za centrifugu i izbacivanje ne ukljucuje centrifugu. ????????

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 17 Jan 2011, 21:59

Ntc 2k? Trebalo bi 10puta vise! A motor? Taho, cetkice, kako si proverio motor?
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

nenadn
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao nenadn » 17 Jan 2011, 22:16

skinuo motor-cetkice u redu, kolektor, stator vizuelno, kontakt za regulaciju brzine omski provodi. na konektoru je bilo malo gara kao da je varnicilo i na zicama do konektora to je to

Honorarac
Preminuo
Contact person: Damir

Post napisao Honorarac » 17 Jan 2011, 22:42

IvanBG je napisao: Ne piše da si proveravao taho, a on ti je prvi kandidat za krivca u takvoj situaciji. Ili je u prekidu on sam, ili neki od spojeva od njega do ploče, ili ne valja magnetić. Najmerodavnija provera je da neko zavrti motor dok ti meriš na štampanoj ploči napon (treba da bude oko 5-10V). Ako to imaš onda prognoza nije dobra - najverovatnije ne valja programator (i to procesor). Sreća pa taj programator za Beko nije skup, naravno ako ga u svom kraju uspeš naći.
glozanski je napisao: Naravno, vratio sam se na početak, tj.ponovo sam proveravao taho generator. Merio sam napon na njegovim izvodima i kao što sam već opisao, napon postoji, ali stvarno mora dobro zavrteti remenicu da bi napon bio preko 5V. Merio sam ga potom omski
glozanski je napisao: A lepo mi je čovek rekao - proveri taho!
Ispitivanje motora
viewtopic.php?p=106532#p106532
sa slikom
http://www.fanzo.org/forum/download/file.php?id=31230

nenadn
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao nenadn » 19 Jan 2011, 16:39

skinuo sam danas motor i ispitao ga pod naponom. radi normalno.dok je radio merio sam napon na taho g. bio je 50v na centrifugi. da li je ovaj napon uredu?

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”