opticum 4050c neće da se uključi - REŠENO

problemi , kvarovi , upload/download

Moderator: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

opticum 4050c neće da se uključi - REŠENO

Postod saša » 06 Jan 2013, 11:44

Na risiveru opticum 4050c svetli samo crvena lampica .Provereni svi elektroliti u napajanju i iako instrument pokazuje da su OK,zamenjeni novima.Nakon toga risiver se normalno uključio,sve funkcije rade OK,risiver preko daljinskog može da se isključi -uključi,ali nakon vadjenja kabla iz utičnice i ponovnog uključivanja u struju na risiveru svetli samo crvena lampica.Ponovo sam zamenio elektrolite ,ali sada sa malo većim kapacitetom elektrolita.Risiver se ponovo uključio i normalno radio do isljučivanja se električne mreže.Sada kad se uključi ponovo samo svetli crvena lampica.
Poslednja izmena od saša u 08 Jan 2013, 20:15, izmenjeno 1 put ukupno.

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod stojkePN » 06 Jan 2013, 11:53

Meni lici da lemilicom zagrejes neku komponentu i dok je jos vruca upalis i radi. Kad iskljucis ona se ohladi i nece ponovo. Menjas elektrolite zagrejes i ona proradi. :roll:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 06 Jan 2013, 12:04

Probao sam i to da zagrejem druge komponente,ali nereaguje.Da napomenem da su naponi uvek Ok :3,3V;5V;12V;22V

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 06 Jan 2013, 12:08

Evo i šeme
Prikačeni fajlovi
SHEMA GLOBO 4100C i 7010A-nove1.pdf
(2.5 MiB) Preuzet 205 puta

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod stojkePN » 06 Jan 2013, 12:12

Ako su naponi ok onda moguce da nije problem u mrezi. Probaj sa grejanjem-hladjenjem procesora i periferije. Moguce da je neki elko na Main board problem. Ili kad si skidao mrezu pa prilikom otkacivanja konektora da si malo uvio main board i tada proradi.

EDIT:
Da bi skinuo mrezu sa sumnje stavi neku od DVD-a uglavnom sve imaju ove napone. Cisto da skines mrezu sa spiska.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 06 Jan 2013, 12:17

Probaću pa javljam

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod stojkePN » 06 Jan 2013, 12:20

Proveri U4 (LD18) kao i kondezatore ispred i iza njega od 100uF zameni. Vidis i sam na semi ove elektrolite posle mreze koji se nalaze na main board zameni. Ne vidim tacne pozicije losa je sema. Uglavnom su 100uF i 47uF.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 06 Jan 2013, 17:59

Prelemljen U4 i sada se risiver normalno uključuje, ali nema signala ni na jednom od kanala. Provereni naponi za lnb ,koji su OK i za horizontalnu i za vertikalnu polarizaciju. Da napomenem da su signali na svim kanalima ranije bili OK.

mija015
_
_
Postovi: 5
Pridružio se: 19 Jan 2009, 09:45
Location: mali zvornik
Kontakt osoba: mija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod mija015 » 06 Jan 2013, 19:43

Pre par dana sam imao slican problem na resiveru optikum 4100 nije bilo signala ni na jednom satelitu, a svi naponi prisutni.Zamenio sam SW i sve radi.Ako imas kabal mogao bi da pokusas sa zamenom SW.

almir-elektro
_
_
Postovi: 41
Pridružio se: 19 Jul 2012, 16:14
Location: Bosna i Hercegovina
Kontakt osoba: almir

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod almir-elektro » 07 Jan 2013, 00:24

slazem se sa mija 015,probaj ubacit softver..ako imas komport kabal za kompjuter..a naravno i zamena elektrolita..:)
Dvije ploče jedan izolator,mala moja to je KONDENZATOR...

Korisnikov avatar
Mcu
___
___
Postovi: 304
Pridružio se: 30 Jul 2007, 17:17
Lokacija: BOSNIA

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod Mcu » 07 Jan 2013, 23:50

A da probas sa novim LNB-om,naravno ako su naponi za H-V na izlazu tyunera ok...
Pozdrav
Majstor je onaj, ko zna svoj trud i rad;adekvatno naplatiti!?!

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 08 Jan 2013, 05:49

LNB je OK probano sa drugim risiverom.Probaću da ubacim SW,pa javljam.

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod saša » 08 Jan 2013, 15:06

I nakon zamene softvera i dalje nema signala ni na jednom od kanala.Svi naponi na tjuneru Ok; napon iz tjunera za LNB OK.

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: opticum 4050c neće da se uključi

Postod stojkePN » 08 Jan 2013, 19:24

Menjao si elektrolite oko tog stabilizatora i na ulazu u Main board :?: Proveri napon na izlazu stabilizatora i proveri napajanje tjunera.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

saša
_
_
Postovi: 11
Pridružio se: 05 Nov 2009, 15:35
Location: srbija

Re: opticum 4050c neće da se uključi - REŠENO

Postod saša » 08 Jan 2013, 20:14

Problem rešen ponovnom zamenom elektrolita C33 i C23 (1µf 50v) pored optokaplera u napajanju.Risiver radi kao nov.
Hvala svima na pomoći, a posebno "stojkePN".
Prikačio sam svoj dump za 3329c (IQ+) sa kompletno sređenim softverom ,pa možda nekom zatreba.
Prikačeni fajlovi
dump IQ+.rar
(1.03 MiB) Preuzet 114 puta

Korisnikov avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružio se: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: opticum 4050c neće da se uključi - REŠENO

Postod stojkePN » 08 Jan 2013, 20:41

:pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:


Povratak na “Servisiranje DVB-T,T2,C,S I SATELITSKIH RISIVERA”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost